• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.6°C / 29.6°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.9°C / 29.3°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 29.4°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.1°C
  2 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.1°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  1 BF
  41%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 25.5°C / 28.8°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 29.3°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.7°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  83%

Ολα τα κόμματα του γερμανικού Κοινοβουλίου πλην της Αριστεράς ψήφισαν υπέρ της χορήγησης πιστωτικής γραμμής και της δίμηνης παράτασης των δανειακών δεσμεύσεων της χώρας μας

Ψηφίζουν ό,τι έχει... Μνημόνιο

 • A-
 • A+

Με μια συνεδρίαση που περιελάμβανε πολλές αντεγκλήσεις, το γερμανικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε χθες την αίτηση της Ελλάδας για δίμηνη παράταση του Μνημονίου, αλλά και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για χορήγηση πιστωτικής γραμμής προς τη χώρα μας.

Τα παραπάνω αιτήματα υπερψήφισαν οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι –παρά τις αντιρρήσεις που είχαν για την κοινοβουλευτική διαδικασία, αφού υποστήριξαν ότι έπρεπε να υπάρχει προηγούμενη έγκριση της ΕΚΤ και της Επιτροπής– ενώ την καταψήφισε το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke).

Στην ομιλία της, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε πολύ σύντομη αναφορά στην Ελλάδα, λέγοντας πως «μένουν πολλά ακόμη να γίνουν στην Ελλάδα, αλλά η χώρα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια». Πρόσθεσε δε ότι «η αλληλεγγύη πρέπει να παρέχεται πάνω στην αρχή “βοήθεια έναντι αντιπαροχής”».

Στη δική του ομιλία, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι «η έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου θα είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα σε μια πολύ κρίσιμη φάση. Είμαι σίγουρος πως η Ελλάδα τους επόμενους δύο μήνες θα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος της Αριστεράς, Ντίτμαρ Μπαρτς, κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για κυνισμό, λέγοντας «μιλάτε για προόδους στην Ελλάδα, τη στιγμή που στη χώρα, εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που έχετε επιβάλει, οι συντάξεις έχουν περικοπεί κατά 40%, οι περισσότεροι από τους νέους δεν έχουν δουλειά και οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 45%».

Το κόμμα της Αριστεράς καταψήφισε –όπως αναφέρθηκε παραπάνω– την πρόταση, εκτιμώντας πως η Ελλάδα χρειάζεται μια «διαφορετική πολιτική». Πολύ ενδιαφέρον είναι και το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο προεδρείο του γερμανικού Κοινοβουλίου, προκειμένου να δικαιολογήσει τα ελληνικά αιτήματα.

Η επιστολή του Σόιμπλε

Στην επιστολή αυτή ο Σόιμπλε θεωρεί απολύτως αναγκαία την πιστωτική γραμμή, με βάση τις δυσοίωνες προβλέψεις της Επιτροπής και –μεταξύ άλλων– αναφέρει πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι συνεχίζουν να ισχύουν τόσο οι κίνδυνοι στον ελληνικό τραπεζικό τομέα όσο και οι αβεβαιότητες στις χρηματαγορές που θα μπορούσαν να προσβάλουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Για τον λόγο αυτό έπρεπε να υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας που θα υποστηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές».

Επίσης, σημειώνει πως «στόχος δεν είναι να συνεχιστεί η έγκριση δανείων βοήθειας, πρέπει ωστόσο να υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας με τα ήδη υπάρχοντα μέσα, που θα βοηθήσει την Ελλάδα να καλύψει μόνη της τις χρηματοδοτικές της ανάγκες στις χρηματαγορές, μετά και τη λήξη του προγράμματος για το 2015».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σόιμπλε ο μπουρλοτιέρης
Τορπίλη στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων εκ προοιμίου έβαλε με χθεσινοβραδινές του δηλώσεις ο Β. Σόιμπλε. Ο Γερμανός τσάρος της οικονομίας αρνείται να διαχωρίσει τη δανειακή σύμβαση από το Μνημόνιο και...
Σόιμπλε ο μπουρλοτιέρης
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εθνος ανάδελφον στο Eurogroup
Με σκληρές θέσεις αναμένεται ότι θα προσέλθει το Βερολίνο στην κρίσιμη σύνοδο του Eurogroup την Τετάρτη. Τίποτε για την ώρα δεν αλλάζει στη ρητορική της Γερμανίας, ενώ -σύμφωνα με αναλυτές- δεν είναι μόνον οι...
Εθνος ανάδελφον στο Eurogroup
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκληροί μεν, σίγουροι δε
Σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα συνεχίζουν να τηρούν στο Βερολίνο, παρά το γεγονός ότι στο πολιτικό παρασκήνιο Γερμανοί αξιωματούχοι δηλώνουν αισιόδοξοι ότι μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου –δηλαδή στο επόμενο...
Σκληροί μεν, σίγουροι δε
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Γερμανία «βάζει» την Ελλάδα στη σύνοδο του G7
Το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί σε ειδική ομάδα εργασίας στους G7, όπου το Βερολίνο θα υποστηρίξει ότι έχει δοθεί αρκετή ευελιξία στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες της Ε.Ε.
Η Γερμανία «βάζει» την Ελλάδα στη σύνοδο του G7
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Grexit μέσω δημοψηφίσματος ήθελε το 2011 ο Σόιμπλε
Ο Γερμανός υπουργός αποκάλυψε ότι είχε συμβουλεύσει τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Πάγια θέση του Σόιμπλε ήταν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, αλλά για...
Grexit μέσω δημοψηφίσματος ήθελε το 2011 ο Σόιμπλε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πρώτα συμφωνία μετά χρηματοδότηση»
«Χωρίς την τήρηση συμφωνιών, δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση». Αυτό δήλωσε χθες στην «Εφ.Συν.» Γερμανός ανώτατος αξιωματούχος, αναφερόμενος στην πρόοδο των γερμανικών διαπραγματεύσεων, για να προσθέσει πως «έχουν...
«Πρώτα συμφωνία μετά χρηματοδότηση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας