Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Νέα λαμπρή περίοδος συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας»

Επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

«Νέα λαμπρή περίοδος συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας»

 • A-
 • A+

Μπροστά μας ανοίγεται μια νέα λαμπρή περίοδος συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο του Λαού, στο Πεκίνο, με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σε μια περίοδο σύνθετη και δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία και εσωστρέφειας για τον δυτικό κόσμο, το όραμά σας «Μια ζώνη, ένας δρόμος» (One Belt, One Road) για τη διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη, δίνει μια νέα προοπτική σε παγκόσμια κλίμακα για την ειρήνη και την ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση η δέσμευση του κ. Τσίπρα να προωθήσει και να ενισχύσει τις σχέσεις συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας. Μετά τη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά, θα ενισχύσουμε ακόμα περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών σε ένα νέο επίπεδο, πρόσθεσε.  Και κατέληξε: «Η χώρα σας έχει βιώσει τις πιο δύσκολες στιγμές και ως φίλος είμαι χαρούμενος που η Ελλάδα ανοίξει μια νέα σελίδα ανάπτυξης».

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων του Κινέζου προέδρου: 

 • Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα, μετά από 10 χρόνια στρατηγικής εταιρικής σχέσης, πραγματοποιείται σε μια καίρια και σημαντική στιγμή.
 • Η Ελλάδα είναι σημαντικός στρατηγικός εταίρος, ο πιο αξιόπιστος φίλος της Κίνας στην ΕΕ.
 • Μετά τη συμφωνία για τον ΟΛΠ πρέπει να προωθηθούν οι σχέσεις και η συνεργασία σε όλους τους τομείς.
 • Είμαστε πεπεισμένοι ότι για την Ελλάδα αρχίζει ένα καλύτερο μέλλον.
 • Είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε τις σινο-ελληνικές σχέσεις σε ένα υψηλότερο επίπεδο.
 • Είμαστε βέβαιοι ότι ο Πειραιάς θα δημιουργήσει νέες προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στις μεταφορές, τις υποδομές, τις τηλεπικοινωνίες και την ναυτιλία.
 • Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε τη συνεργασία σε τουρισμό, πολιτισμό και αθλητισμό.
 • Επιπλέον, επιθυμούμε την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου και αναβαθμισμένο ρόλο των δυο χωρών στη διαπεριφερειακή συνεργασία (ΕΕ-Ασίας/Ειρηνικού).
 • Οι στόχοι των δυο χωρών για Εθνική Αναβίωση (Κίνα) και Εθνική Ανασυγκρότηση (Ελλάδα 2021) συμπίπτουν.

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού: 

 • Στις ελληνο-κινεζικές σχέσεις κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούριος. Ευχαρίστησε την Κίνα για την συμπαράσταση της στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας την ελληνική έκφραση "οι φιλίες φαίνονται στα δύσκολα"
 • Οι λαοί μας αγωνίστηκαν τον 20ο αιώνα για ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. Ήταν πάντα υπέρ της ειρήνης και της ισότιμης συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς.

Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας συζήτησε με τον Κινέζο πρόεδρο την προοπτική περαιτέρω ενθάρρυνσης των επενδύσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Κίνας one belt one road αλλά και στο ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο των ελληνο-κινεζικών σχέσεων. Εξάλλου, παρέθεσε τις 6 ελληνικές επενδυτικές προτάσεις (οικονομία, τράπεζες, τουρισμός, έρευνα-καινοτομία, ελληνικές εξαγωγές, πολιτισμός). Τέλος, προσκάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο να επισκεφθεί την Ελλάδα (η πρόσκληση έγινε αποδεκτή).

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην πλατεία Τιεν Αν Μεν.

Το ΙΤΕ στην Κίνα

Ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε το μικτό εργαστήριο του Ινστιτούτου Έρευνας της Κρήτης με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Κίνας, όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας του λέιζερ γίνεται αναστήλωση των μνημείων στην Απαγορευμένη Πόλη.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο  αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κώστας Φωτάκης ανέφερε ότι η λειτουργία του μικτού εργαστηρίου αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της τεχνολογίας.

Το εργαστήριο φέρει την ονομασία «Νίκη» - από την αρχαία πόλη Νίγια στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας - όπου είχαν εγκατασταθεί οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Του χάρισε... ποδήλατο

Η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο. Η μία ρόδα είναι η οικονομική συνεργασία και η άλλη, η συνεργασία στον πολιτισμό και την παιδεία. Εμείς είμαστε οι ποδηλάτες που θα αναπτύξουμε τις δύο χώρες μας.

Το παραπάνω σχόλιο του Αλ. Τσίπρα «ανάγκασε» τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, να του χαρίσει ένα.. ποδήλατο. 

Οι εννέα συμφωνίες

Εννέα συμφωνίες υπογράφηκαν χθες μεταξύ της ελληνικής και της κινεζικής αντιπροσωπείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφορούν συνεργασίες των δύο χωρών στους τομείς του τουρισμού για την περίοδο 2016-18, των επενδύσεων (συνεργασία της Επενδυτικής Τράπεζας της Κίνας με την Τράπεζα της Ελλάδος), της τεχνολογίας και της καινοτομίας, των Εθνικών Βιβλιοθηκών των δύο κρατών, της σύμπραξης για υποθαλάσσιες αρχαιολογικές έρευνες, την ΕΡΤ και το CCTV, καθώς και την Cosco με το ΤΑΙΠΕΔ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας με την Κίνα επιδιώκει ο πρωθυπουργός
Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες θα έχει ο Κ. Μητσοτάκης στη Σαγκάη.
Εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας με την Κίνα επιδιώκει ο πρωθυπουργός
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεργασία, εξαγωγές και επενδύσεις το τρίπτυχο Τσίπρα στην Κίνα
Αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας, αύξηση κινεζικών επενδύσεων, αλλά και ελληνικών εξαγωγών στο επίκεντρο των συναντήσεων του πρωθυπουργού.
Συνεργασία, εξαγωγές και επενδύσεις το τρίπτυχο Τσίπρα στην Κίνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο σύγχρονος δρόμος του μεταξιού και ο ρόλος της Ελλάδας
«Η Ελλάδα, σήμερα, εκμεταλλεύεται τη μοναδική γεωπολιτική της θέση στο αντάμωμα τριών ηπείρων» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Πεκίνο.
Ο σύγχρονος δρόμος του μεταξιού και ο ρόλος της Ελλάδας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Πεκίνο με το βλέμμα σε περαιτέρω επενδύσεις
Στο Πεκίνο έφτασε νωρίς το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο φόρουμ υψηλού επιπέδου της Πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού».
Στο Πεκίνο με το βλέμμα σε περαιτέρω επενδύσεις
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Συνθήκη της Λωζάννης στις επαφές Τσίπρα-Ερντογάν στο Πεκίνο
Δεύτερη ημέρα επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα με το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα να περιλαμβάνει σημαντικές επαφές με ξένους ηγέτες. Στο περιθώριο της παρουσίας στο Φόρουμ «Belt and Road»...
Η Συνθήκη της Λωζάννης στις επαφές Τσίπρα-Ερντογάν στο Πεκίνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας