Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Σκορποχώρι» μετά το Brexit
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

«Σκορποχώρι» μετά το Brexit

  • A-
  • A+

Αποστολή στη Βαρσοβία 

Μετά το σοκ του Brexit, οι 27 συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και επισημαίνουν ότι πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία και ενότητα.

Ομως, ποιες αλλαγές και κυρίως σε ποια κατεύθυνση είναι ζητούμενο, καθώς υπάρχουν πολύ διαφορετικές εκτιμήσεις, όσο για την ενότητα, όλα είναι ανοιχτά.

Ο σκληρός πυρήνας της Ε.Ε. προσπάθησε αμέσως να ποδηγετήσει τις εξελίξεις και να περιχαρακώσει τις αντιδράσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κάλεσε το περασμένο Σάββατο στο Βερολίνο τα άλλα πέντε ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο) που εξελίχθηκε στην Ε.Ε. των 28, για να ανταλλάξουν απόψεις και ουσιαστικά να υιοθετήσουν ένα γαλλο-γερμανικό κείμενο, το οποίο υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα των έξι να συνεχίσουν τη διαδικασία δημιουργίας μιας όλο και πιο στενής Ενωσης ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης, κάνοντας ταυτόχρονα και την παραδοχή πως κάποια κράτη-μέλη δεν μοιράζονται τον ίδιο ενθουσιασμό.

Σημείωσαν επίσης πως η Ε.Ε. επιτρέπει να ακολουθηθούν «διαφορετικές πορείες» από τα κράτη-μέλη όσον αφορά την ολοκλήρωση της Ενωσης, αυτό που το γερμανικό περιοδικό Spiegel ονόμασε «ευέλικτη Ενωση».

Αν και η συνάντηση είχε προγραμματιστεί πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα, κανείς δεν πείστηκε ότι δεν ήταν προδιαγεγραμμένη κίνηση, μέρος του γερμανο-γαλλικού plan B.

Οι έξι διαβουλεύτηκαν μόνοι τους, ως «θεματοφύλακες» της ευρωπαϊκής ιδέας, λες και τα άλλα 21 μέλη της Ε.Ε. είναι καλεσμένα σε μια κλειστή λέσχη.

Οι πρώτοι που αντέδρασαν άμεσα ήταν οι Εσθονοί, με tweet του προέδρου Τόμας Χέντρικ Ιλβες, ο οποίος έγραψε: «Αυτή η συνάντηση δεν δίνει την εντύπωση ότι η ενότητα των 27 κρατών–μελών μετά το Brexit είναι μια προτεραιότητα».

Ομως η αντίδραση των «λοιπών μελών» ήρθε χθες, με τρεις διαφορετικές συναντήσεις υπουργών Εξωτερικών τριών ομάδων χωρών, σε τρεις πρωτεύουσες.

Πρώτα συναντήθηκαν το πρωί στην Πράγα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία) με τους ομολόγους τους από τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι οποίοι τους ανακοίνωσαν το γαλλο-γερμανικό σχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν πολλές αντιρρήσεις και σίγουρα δεν υπήρξε ενότητα απόψεων.

Στη συνέχεια, το μεσημέρι, κλήθηκαν στη Βαρσοβία, με πρωτοβουλία του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών, Βίτολντ Βατσισκόφσκι, όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών, του Βρετανού υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων περιλαμβανομένου, πλην των έξι ιδρυτικών, για μια άτυπη συνάντηση για ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων.

Σύσκεψη Σκανδιναβών

Σχεδόν αμέσως, η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών, Μάργκοτ Βάλστρεμ, ανακοίνωσε πως συγκαλεί σύσκεψη των Σκανδιναβών και των χωρών της Βαλτικής (Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), οι οποίοι δεν πήγαν στη Βαρσοβία.

Τελικά στην πρωτεύουσα της Πολωνίας πήγαν όλοι οι άλλοι, έντεκα χώρες (έξι σε επίπεδο υπουργών και οι υπόλοιπες σε επίπεδο υφυπουργών ή γενικών διευθυντών ΥΠΕΞ), αν και έλειψαν -και μάλιστα από όλες τις συναντήσεις ανά την Ευρώπη- τρεις χώρες με ιδιαίτερους ιστορικούς δεσμούς με τη Βρετανία: η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Μάλτα.

Στη Βαρσοβία, οι Πολωνοί έθεσαν θέμα παραίτησης του (Πολωνού) προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με το επιχείρημα ότι απέτυχαν στον ρόλο τους στη διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το δημοψήφισμα.

Η Πολωνία θεωρείται παραδοσιακά στενή σύμμαχος της Βρετανίας και η κυβέρνηση στη Βαρσοβία πιστεύει στη διατήρηση μιας πιο ισχυρής εθνικής κυριαρχίας, παρά σε μια εμβάθυνση και ολοκλήρωση της Ε.Ε.

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μπεάτα Σίλντο, είχε δηλώσει: «Δεν πιστεύω πια ότι το γαλλογερμανικό δίδυμο μπορεί να κάνει κάτι καινούργιο για την Ε.Ε.».

Η Γαλλία και η Γερμανία λένε: Ας εμβαθύνουμε την ολοκλήρωση της Ε.Ε. Εμείς λέμε: Οχι, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σ’ αυτόν τον δρόμο. Αυτή η Ε.Ε. δεν υπάρχει πια.

Οι Βρετανοί απέρριψαν αυτό το όραμα της Ε.Ε. στο δημοψήφισμα. Ναι, η Ενωση πρέπει να αλλάξει, χρειάζεται μια νέα συμφωνία και εμείς θα προτείνουμε αλλαγές.

«Παραγωγικές λύσεις»

Στη Βαρσοβία μετέβη ο Ελληνας υπουργός, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε:

«Σήμερα είχαμε μία συνάντηση 11 κρατών-μελών της Ε.Ε. για να συζητήσουμε για το μέλλον της και για το Brexit. Υπήρξαν ασφαλώς διαφορετικές απόψεις. Αυτό που τονίσαμε από τη δική μας πλευρά είναι η ανάγκη να φροντίσουμε την ενότητα της Ε.Ε., πρωτίστως τον κοινωνικό και δημοκρατικό της χαρακτήρα.

»Παράλληλα, επισημάναμε την ανάγκη να οργανώσουμε δημοκρατική συζήτηση με τρόπο που να βοηθάει και να διασφαλίζει τα συμφέροντα των πολιτών μας κι όχι να γυρίζουμε την πλάτη μας σ’ αυτά. Τονίσαμε, επίσης, τη θέση μας ότι το εθνικό κράτος συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στη διεθνή πολιτική. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να βοηθήσουμε να γίνουν ολοκληρώσεις, περαιτέρω ενοποίηση της Ε.Ε. σε τομείς όπως είναι η αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους.

»Νομίζω ότι είναι μια πρωτόγνωρη κρίση για την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ σοβαροί, νηφάλιοι και ψύχραιμοι στην αντιμετώπισή της. Πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατική απόφαση των Βρετανών πολιτών και ταυτόχρονα να μην αποξενωθεί ολόκληρη η Βρετανία και οι πολίτες της από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρέπει να δυναμώσουμε τον διάλογο ανάμεσά μας και να αναζητήσουμε με ειλικρίνεια λύσεις παραγωγικές και δημιουργικές».

Με δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ντάνιελ Μίτοφ, τόνισε ότι για το Brexit έχουν ευθύνες οι λαϊκιστές Βρετανοί πολιτικοί, όπως οι Φάρατζ και Τζόνσον, που είπαν ψέματα στον λαό τους, και υπογράμμισε πως «ένα πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε να κατηγορούμε τις Βρυξέλλες για τις αποτυχίες των εθνικών μας πολιτικών. Πρέπει να πούμε πολύ καθαρά ότι ο εχθρός μας δεν είναι οι Βρυξέλλες αλλά η Ευρώπη που δεν μεταρρυθμίστηκε και πρέπει να μεταρρυθμιστεί».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Φεύγουμε από την Ε.Ε., δεν φεύγουμε από την Ευρώπη»
«Μπορεί να φεύγουμε από την Ε.Ε., αλλά δεν φεύγουμε από την Ευρώπη», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις σχεδόν δίωρες συνομιλίες που είχε στην Αθήνα...
«Φεύγουμε από την Ε.Ε., δεν φεύγουμε από την Ευρώπη»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα Δυτικά Βαλκάνια στην αίθουσα αναμονής
Οι υπουργοί θα προετοιμάσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου και θα συζητήσουν την κατάρτιση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2021-2027, τη διαδικασία...
Τα Δυτικά Βαλκάνια στην αίθουσα αναμονής
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοτζιάς: Να κρατήσει η Ευρώπη τον λόγο της για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
Η παραδοχή ότι σημαντικά κράτη της Ε.Ε. έχουν διαφορετική άποψη κατά πόσον θα πρέπει η Ευρώπη να συνεχίσει με διεύρυνση ή με εμβάθυνση, δεν πρέπει να αποτρέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια...
Κοτζιάς: Να κρατήσει η Ευρώπη τον λόγο της για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
Στην πλέον κρίσιμη φάση μπαίνει η διαπραγμάτευση των Κοτζιά και Ντιμιτρόφ για το Μακεδονικό. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν κάνει όλα τα βήματα που μπορούσαν να γίνουν και τώρα εισέρχονται στο έδαφος που θα...
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα κυβέρνηση, νέες διαπραγματεύσεις
Ο Ν. Κοτζιάς διαμηνύει πως ο Ζάεφ έχει τις προϋποθέσεις να προχωρήσει σε λύση, αλλά να προσέξει η Ε.Ε. να μη δημιουργήσει έναν νέο Γκρούεφσκι, καθώς δεν πρέπει να αναμένουν υποχωρήσεις μόνο από την Ελλάδα, ενώ...
Νέα κυβέρνηση, νέες διαπραγματεύσεις
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοτζιάς προς Ντιμιτρόφ: «Πρώτα το όνομα, μετά ΝΑΤΟ και Ε.Ε.»
Η συμφωνία για την επίλυση του ονόματος της ΠΓΔΜ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη της γειτονικής χώρας στις ευρω-ατλαντικές δομές, διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στον νέο...
Κοτζιάς προς Ντιμιτρόφ: «Πρώτα το όνομα, μετά ΝΑΤΟ και Ε.Ε.»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας