• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.8°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.4°C / 16.0°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.0°C / 16.6°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 10.3°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.0°C / 13.7°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 10.1°C
  1 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.1°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  5 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 11.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.2°C / 16.5°C
  3 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.7°C / 14.4°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  65%

Καλά λόγια και... συμβουλές από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

EUROKINISSI

Δεν είναι φίλος των ομαδικών απολύσεων

 • A-
 • A+

Εμφανώς καταβεβλημένος από τη ζέστη της Αθήνας, αλλά με διάθεση για καλά λόγια εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Κατά τη συνάντησή του τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι θαυμάζει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, αλλά έστειλε και μηνύματα πως υπάρχουν κι άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν τόσο στο προσφυγικό όσο και στις μεταρρυθμίσεις.

Τσίπρας: «Χρειαζόμαστε καλύτερη Ευρώπη»

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έκλεισε ένα σημαντικό κεφάλαιο για την υλοποίηση του προγράμματος και η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ.

«Πιστεύω ότι αυτή είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε στο εξής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και τώρα θα πρέπει να πράξουν το ίδιο, και το πράττουν, και οι εταίροι μας, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση της συμφωνίας και για το χρέος.

Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπενθύμισε τις από κοινού δηλώσεις με τον κ. Γιούνκερ, γι' αυτό το θέμα, πέρυσι. Επίσης, αναφέρθηκε και σε απόψεις που ακούγονται και προσκρούουν στο κοινοτικό κεκτημένο, επισημαίνοντας ότι «η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, αλλά σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και την προστιθέμενη αξία».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισε, αξιοποιείται το πακέτο Γιούνκερ και πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι εγκρίσεις για την ανάκαμψη και την επιστροφή στην ανάπτυξη. «Πρέπει όλοι να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλική στον παραγωγικό επενδυτή», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Και τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, στην τόνωση της επιστημονικής έρευνας, στην κατάρτιση των εργαζομένων, στη δημιουργία υποδομών και τη δημιουργία ξεκάθαρου και σταθερού φορολογικού συστήματος.

«Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε, και όχι στην κατεύθυνση της κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε.

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ αναφερόμενος στη νέα αξιολόγηση με επίκεντρο τα εργασιακά, είπε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η ελληνική πραγματικότητα και ότι δεν είναι φίλος των ομαδικών απολύσεων, διευκρινίζοντας ότι δεν θα ήθελε να μπει σε λεπτομέρειες.

Για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και το επικείμενο δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία, ο πρωθυπουργός είπε: «Σαφώς και οι δύο ψηφίζουμε την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας αλλά θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε μία πραγματική κρίση, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει το όραμα και την προοπτική της, διότι στόχος πρέπει να είναι να πείθουμε τους λαούς μας ότι η κοινή προοπτική μας είναι αναγκαία και ελπιδοφόρα. Σττο δίλημμα "λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη" η απάντηση είναι ότι χρειαζόμαστε καλύτερη Ευρώπη», επεσήμανε.

ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Γιούνκερ: «Η Ελλάδα έχει περάσει έναν σημαντικό κάβο»

«Χαιρετίζω την αποφασιστικότητα, το θάρρος και το κουράγιο του ελληνικού λαού, χαιρετίζω τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες, διότι αυτό καταδεικνύει την πρόσδεσή τους στο ευρωπαϊκό όραμα», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Έρχομαι για να κομίσω ένα μήνυμα ελπίδας», είπε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει περάσει ένα σημαντικό κάβο και μπορεί, πλέον, να μπει στον σωστό δρόμο.

Στη διάρκεια αυτής της επιστροφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλάι της Ελλάδας, είπε.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι φίλη της Ελλάδας, εγώ είμαι φίλος της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι οι φίλοι έχουν το προνόμιο να λένε συχνά πράγματα που κάποιοι άλλοι δεν μπορούν.

Αναφερόμενος στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε ανόητη την επιθυμία που είχαν ορισμένοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί, όπως σημείωσε, «η Ευρώπη δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα, η ζώνη του ευρώ δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα, ούτε η Ελλάδα μπορεί να είναι πλήρης χωρίς το ευρώ και την Ε.Ε.».

«Σήμερα έχει φανεί ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι πλήρως αγκιστρωμένη στη ζώνη του ευρώ», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης σηματοδοτεί την πορεία που ακολουθεί η χώρα. Ειδικά για το πρόγραμμα, υποστήριξε ότι δεν είναι μόνο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και του ευκταίου εκσυγχρονισμού της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι θα ήθελε οι πολιτικοί φορείς στην Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να έχουν την ιδιοκτησία του προγράμματος και επεσήμανε ότι οι προσπάθειες που ζητούνται από την Ελλάδα είναι προσπάθειες προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

«Όλα έχουν διευθετηθεί, αλλά δεν είναι όλα τέλεια»

Υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Κομισιόν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε «καλωσορίζω έναν φίλο της Ελλάδας και σταθερό υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας» σημειώνοντας ότι έρχεται στην Αθήνα σε μια «κρίσιμη στιγμή, αυτή τη φορά όχι τόσο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη. Όμως κάθε κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη είναι κρίσιμη και για την Ελλάδα».

Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε σκέψεις για σταθεροποίηση μιας ειλικρινούς σχέσης Ελλάδας και Κομισιόν και σε μια στιγμή που η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει σελίδα και να οδηγηθούμε σε δίκαιη ανάπτυξη και να δώσουμε αισιόδοξη προοπτική για τον ελληνικό λαό» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ελπίζω, αλλά είμαι και βέβαιος ότι με την ίδια σοφία που κινηθήκαμε στις στρατηγικές μας επιλογές πέρυσι θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής. Να οικοδομήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη για το μέλλον των λαών μας» πρόσθεσε.

EUROKINISSI


Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε «Την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε οι συνθήκες ήταν πολύ πιο δύσκολες απότι σήμερα διότι η Ελλάδα δεν ήταν στον καλό δρόμο και η Ευρώπη είχε κάνει λάθη, όπως και η Ελλάδα».

«Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ακόμη και η ανεργία σημειώνει πτώση, αλλά όχι απαραίτητα ικανοποιητική» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε «έχουν ληφθεί οι απαραίτητες αποφάσεις, απελευθερώνονται τα κονδύλια και εκφράζω την ικανοποίησή μου».

«Οι προσπάθειες του ελληνικού λαού δεν είναι τίμημα που καλείται να καταβάλει στις Βρυξέλλες, αλλά μέσα στον όρο Βρυξέλλες εμπερικλείονται και οι αποχρώσεις της Ελλάδας» είπε ο Γιούνκερ για να συμπληρώσει «Εγώ μπορώ να σας πω ότι οργίζομαι όταν βάζουμε στο ίδιο καλάθι τον όρο Βρυξέλλες με τον όρο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα ήθελα η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός να έχουν την πραγματική ιδιοκτησία των προγραμμάτων που εφαρμόζονται».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, πάντως, έστειλε και τα μηνύματά του δηλώνοντας «θα πρέπει η Ελλάδα να θέσει στη διάθεση του ελληνικού λαού ένα κράτος πιο ισχυρό, πιο καλά οργανωμένο. Ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Όλα έχουν διευθετηθεί, αλλά δεν είναι όλα τέλεια».

«Θαυμάζω τις προσπάθειες των Ελλήνων»

Νωρίτερα κατά τη σύντομη συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Γιούνκερ αναφώνησε: «Ζήτω οι Έλληνες».

Δήλωσε ότι «αυτή είναι η Ελλάδα που μου αρέσει και αγαπώ», αφού διευκρίνισε ότι αυτό που... εννοεί είναι η εφαρμογή του προγράμματος και η πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη.

EUROKINISSI

Εξήγησε για ακόμη μια φορά ότι «Ελλάδα και Ευρώπη είναι δύο πράγματα που ταιριάζουν. Ποτέ δεν ακολούθησαν την παράλογη λογική όσων ήθελαν Grexit. Και τελικά είμασταν εμείς που επικρατήσαμε».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην Ελλάδα «όντας απολύτως ικανοποιημένος» συμπληρώνοντας ότι το βασικό θέμα είναι το προσφυγικό.

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να αφήσει και αιχμές σημειώνοντας ότι «πρέπει η Ελλάδα να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες ειδικά στο θέμα της υποδοχής των προσφύγων», αλλά έσπευσε να διευκρινίσει πως έχουν γίνει ήδη αρκετά μαθήματα στην Ελλάδα και δεν χρειάζεται να προστεθούν κι άλλα.

«Θέλω να προσθέσω ότι θαυμάζω τις προσπάθειες των Ελλήνων, ιδιαίτερα των αδύναμων» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν για να τονίσει ότι «πολλοί έχουν άγνοια για τα προβλήματα των Ελλήνων, ειδικά των αδύνατων. Αυτό που κάνει η Ελλάδα, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο δεν είναι τίμημα που πρέπει να καταβάλει στις Βρυξέλλες. Είναι επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας».

«Υπό αυτή την έννοια “ζήτω οι Ελληνες”» κατέληξε.

EUROKINISSI

Πάντως, ο Γιούνκερ φρόντισε να απαντήσει εμμέσως και στην κριτική που δέχεται από τις χώρες του Βορρά σημειώνοντας «οι φράσεις μου ερμηνεύονται μεμονωμένα ενώ εντάσσονται σε ευρύτερο πλαίσιο. Αύριο οι εφημερίδες του Βορρά θα γράφουν ότι δεν είμαι αντικειμενικός με την Ελλάδα. Πρόσφατα το είδα να γίνεται σε σχέση με τη Γαλλία. Κάνουμε όμως ότι κάνουμε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί πρόκειται για τη Γαλλία. Όταν το είπα αυτό ερμηνεύτηκε εκτός του ευρύτερου πλαισίου. Δεν θέλω να γίνει το ίδιο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον κ. Γιούνκερ να προχωρήσει το πακέτο χρηματοδότησης, αλλά και να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί χωρίς την Ευρωζώνη και η Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα» δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος και συμπλήρωσε ότι η χώρα «έπραξε ότι της αναλογεί και θα συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για μπούμε στην ανάκαμψη». 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πάντως, τόνισε ότι χρειάζεται και η συμβολή των θεσμών τόσο για την τόνωση της ρευστότητας όσο και για τις επενδύσεις. 

Κάλεσε τον πρόεδρο της Κομισιόν να προχωρήσει στο πακέτο Γιούνκερ, αλλά και να υπάρξει ελάφρυνση χρέος «όχι με κούρεμα, αλλά με βάση τους κανόνες του ESM».

Αντίστοιχα, αναφερόμενος, στο προσφυγικό ο Π. Παυλόπουλος επισήμανε ότι «στο προσφυγικό πρέπει όλοι να κάνουν τη δουλειά τους. Η Ελλάδα το κάνει, όπως και η Κομισιόν αλλά ορισμένες χώρες πρέπει να ενεργοποιηθούν και να κάνουν το δικό τους καθήκον. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ».

Στον ΣΕΒ το βράδυ

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισκέπτεται την Αθήνα ως προσκεκλημένος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ενώ θα είναι κεντρικός ομιλητής στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ που θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Γιούνκερ θα επισκεφθεί επίσης την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (13.30, κτίριο της ΟΚΕ), όπου και θα συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους της χώρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«H έξοδος να είναι σαφής, καμία προληπτική γραμμή»
Από το ελληνικό κοινοβούλιο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε μηνύματα για καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, χαρακτήρισε ατελές οικοδόμημα μια Ευρώπη χωρίς Ελλάδα και ζήτησε την απελευθέρωση των δύο...
«H έξοδος να είναι σαφής, καμία προληπτική γραμμή»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνομιλίες Τσίπρα με Γκουτέρες και Γιούνκερ για Κυπριακό
Νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε ο πρωθυπουργός για το Κυπριακό και τη νέα φάση της διαπραγμάτευσης στην οποία μπαίνει η Διάσκεψη της Γενεύης από μεθαύριο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Με τον Ζαν Κλοντ...
Συνομιλίες Τσίπρα με Γκουτέρες και Γιούνκερ για Κυπριακό
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το μήνυμα Γκάμπριελ σε Παυλόπουλο και Τσίπρα
«Η Ελλάδα πρέπει να ανακάμψει και η Γερμανία δεν θα αρνηθεί να τη βοηθήσει αν της ζητηθεί» είναι το «ισχυρό μήνυμα», σύμφωνα με τoν γερμανικό Τύπο, που μεταφέρει στην Αθήνα ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Μετά τον...
Το μήνυμα Γκάμπριελ σε Παυλόπουλο και Τσίπρα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα ο Γιούνκερ στις 21 Ιουνίου
Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, στις 21 Ιουνίου, θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Θα έχει συναντήσεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα.
Στην Αθήνα ο Γιούνκερ στις 21 Ιουνίου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στηρίζει τη νέα κυβέρνηση ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ιδίου προσωπικά θα έχει η νέα ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν...
Στηρίζει τη νέα κυβέρνηση ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέτωπο Γιούνκερ-Τσίπρα-Αναστασιάδη απέναντι στις τουρκικές απειλές
Την αντίδραση της Ε.Ε. απέναντι στις τουρκικές προκλητικές ενέργειες ζήτησε ο Ν. Αναστασιάδης. Ηχηρό μήνυμα από Γιούνκερ.
Μέτωπο Γιούνκερ-Τσίπρα-Αναστασιάδη απέναντι στις τουρκικές απειλές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας