Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στριμωγμένα τα Τίρανα θυμήθηκαν τους Τσάμηδες

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα

EPA / STR

Στριμωγμένα τα Τίρανα θυμήθηκαν τους Τσάμηδες

  • A-
  • A+

Με μια προκλητική, αν όχι εμπρηστική, ομιλία-χαιρετισμό στο συνέδριο του κόμματος των Τσάμηδων (PDIU), ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, όχι μόνο έθεσε και πάλι θέμα Τσάμηδων, αλλά έκανε λόγο ακόμη και για «τον πρώτο βωμό που είχε ο Δίας στις ιερές βουνοπλαγιές της Τσαμουριάς» (που βρίσκεται στη Δωδώνη).

Ο κ. Ράμα χαρακτήρισε το κόμμα των Τσάμηδων «πατριωτική πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού» και τόνισε πως ο ίδιος έθεσε το τσάμικο ζήτημα για πρώτη φορά στο πρόγραμμα του κόμματός του. «Δεν αποδέχομαι τον χαρακτηρισμό της τσάμικης κοινότητας ως συνεργάτη των ναζιστών», υποστήριξε ο κ. Ράμα, ενώ έκανε λόγο ακόμη και για «άρση των εμποδίων στον παναλβανικό» χώρο και ένωση όλων των Αλβανών.

Τόνισε επίσης πως όρος-προϋπόθεση για τα Τίρανα, «για να προωθήσουν τις σχέσεις με την Ελλάδα σε νέα φάση», είναι η «άρση του εμπολέμου», αν και οι δύο χώρες έχουν υπογράψει μεταξύ τους σύμφωνο φιλίας και είναι μέλη της ίδιας συμμαχίας, του ΝΑΤΟ. Τέλος, ο Αλβανός πρωθυπουργός και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσε πως δεν θα διαπραγματευτεί «το θέμα της θάλασσας» με την Ελλάδα.

Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα και αναφορά του μετριοπαθούς υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, στο τσάμικο ζήτημα και φαίνεται πως υπάρχει σχεδιασμένη προσπάθεια να θέσει η γείτων χώρα αυτό το θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών με την Αθήνα, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα επίσημη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην Αλβανία.

Από την πλευρά της η Ελλάδα έχει κάνει ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και πως δεν θα δεχτεί κάτι τέτοιο να μπει στο τραπέζι. Οπως είναι γνωστό, για το θέμα των δωσιλόγων και των συνεργατών των ναζί έχουν αποφανθεί τα ελληνικά δικαστήρια.

Με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως «η Αλβανία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή της πορεία εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή των πέντε αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων είναι και ο σεβασμός της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου.

Αυτό προϋποθέτει ότι θα σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου, και αντί να ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα να εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Διαστρέβλωση

Ο απαιτούμενος πολιτικός πολιτισμός μεταξύ γειτόνων προϋποθέτει σοβαρότητα, σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της ιστορίας και όραμα για σχέσεις που δεν θα επηρεάζονται, βέβαια, από την κατάφωρη, ηθελημένη ή μη διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας, αλλά θα βασίζονται στην οικοδόμηση επάνω σε ισχυρά θεμέλια ενός μέλλοντος που θα διασφαλίζει ουσιαστική πρόοδο στις διμερείς σχέσεις και θα συμβάλλει στη σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής».

Ανακοίνωση-απάντηση στον Ντιτμίρ Μπουσάτι και τις δηλώσεις του περί Τσάμηδων είχε εκδώσει το υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα, με την οποία η Αθήνα υπογράμμιζε ότι «δεν υφίσταται θέμα Τσάμηδων» και ότι «η επαναλαμβανόμενη ανακίνηση ενός ανυπάρκτου θέματος από τις επίσημες αλβανικές Αρχές κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τις διμερείς μας σχέσεις».

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών επισήμαναν ότι «κατά τη διάρκεια της κατοχής από τις δυνάμεις του Αξονα, οι Τσάμηδες συνεργάστηκαν με τους φασίστες και ναζιστές κατακτητές και αποχώρησαν από την Ηπειρο πρωτοβούλως, ομαδικά και οριστικά, ακολουθώντας τις εχθρικές δυνάμεις».

Τα Τίρανα, «στριμωγμένα» από την ελληνική πρόταση για πακέτο λύσης σε όλα τα (υπαρκτά κι όχι ανύπαρκτα, όπως οι Τσάμηδες) θέματα, επέλεξαν να θέσουν το θέμα των Τσάμηδων για να προκαλέσουν μη ψύχραιμες αντιδράσεις. Η Ελλάδα έχει καταθέσει πακέτο λύσης στην αλβανική πλευρά και οι προτάσεις της Αθήνας, που στοχεύει στην καλή γειτονία, είναι σε γνώση και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν με αυτή την αντίληψη και τον ακραίο εθνικισμό, η Αλβανία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση και αν αυτή η στάση του Εντι Ράμα σχετίζεται με την υποστήριξη που λαμβάνει από το κόμμα των Τσάμηδων, το οποίο στηρίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και συμμετέχει και στην κυβέρνηση.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ταγκό με ολίγον τσάμικο
Κατά την επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στα Τίρανα έγινε σαφές προς τους γείτονες ότι ο δρόμος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας περνάει από την Ελλάδα, πρέπει όμως να λυθούν τα προβλήματα του...
Ταγκό με ολίγον τσάμικο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Να πολεμήσουμε τις παλιές διαφορές και τα στερεότυπα»
Παράθυρο για την είσοδο σε μια νέα εποχή στις ελληνοαλβανικές σχέσεις άνοιξε η χθεσινή συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα - Ο Ελληνας υπουργός ξεκαθάρισε τη βούληση της χώρας για...
«Να πολεμήσουμε τις παλιές διαφορές και τα στερεότυπα»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοτζιάς: Να κρατήσει η Ευρώπη τον λόγο της για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
Η παραδοχή ότι σημαντικά κράτη της Ε.Ε. έχουν διαφορετική άποψη κατά πόσον θα πρέπει η Ευρώπη να συνεχίσει με διεύρυνση ή με εμβάθυνση, δεν πρέπει να αποτρέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια...
Κοτζιάς: Να κρατήσει η Ευρώπη τον λόγο της για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Φεύγουμε από την Ε.Ε., δεν φεύγουμε από την Ευρώπη»
«Μπορεί να φεύγουμε από την Ε.Ε., αλλά δεν φεύγουμε από την Ευρώπη», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις σχεδόν δίωρες συνομιλίες που είχε στην Αθήνα...
«Φεύγουμε από την Ε.Ε., δεν φεύγουμε από την Ευρώπη»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιστολή-κόλαφος Κοτζιά στον επίτροπο
«Για μας δεν υπήρχε ποτέ και ούτε πρόκειται να υπάρξει θέμα» τονίζει ο υπ. Εξωτερικών προς τον επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν. Σύμπνοια με τον Ελληνα ΥΠ.ΕΞ. και αποστάσεις από τον πρωθυπουργό της...
Επιστολή-κόλαφος Κοτζιά στον επίτροπο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υλοποίηση αποφάσεων ζητά η Αθήνα
Το προσφυγικό ζήτημα και την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων ρευμάτων από τη Λιβύη προς την Ιταλία συζήτησε χθες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο. Οι 28 υπουργοί συμφώνησαν να...
Υλοποίηση αποφάσεων ζητά η Αθήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας