Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δικαιώθηκε η παρέμβαση Κοτζιά υπέρ του Ιράν

Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. δέχτηκε τη συμβιβαστική πρόταση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών για την BSI, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ιρανικές τράπεζες, ώστε να μη συμπεριληφθεί στις κυρώσεις

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δικαιώθηκε η παρέμβαση Κοτζιά υπέρ του Ιράν

  • A-
  • A+

Η άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν μπορεί να συμφωνήθηκε στις 14 Ιουλίου 2015 στη Γενεύη, μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων (της ομάδας 5+1, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) και του Ιράν, με τη συμμετοχή της Ε.Ε., αλλά στην πράξη οι κυρώσεις παραμένουν σε πολλά επίπεδα, ιδίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επανεκκίνηση της ιρανικής οικονομίας που έχει πληγεί από το εμπάργκο.

Οι ιρανικές τράπεζες παραμένουν αποκλεισμένες από το διεθνές σύστημα και οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν χρηματοδοτούν επενδύσεις στο Ιράν, καθώς οι ΗΠΑ διατηρούν το καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας απέναντι στην Τεχεράνη, ενώ ταυτόχρονα η Ουάσινγκτον δεν έχει άρει τη νομοθεσία που απειλεί με μεγάλα πρόστιμα και άλλες κυρώσεις όσες ευρωπαϊκές τράπεζες κάνουν συναλλαγές με το Ιράν.

Η πολιτική αυτή, που εκπορεύεται από συντηρητικά αμερικανικά κέντρα αποφάσεων, υπονομεύει την ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο, προς το παρόν, υλοποιεί από την πλευρά του όσα συμφώνησε.

Την περασμένη εβδομάδα διαδραματίστηκε στο Λουξεμβούργο και στον γραφειοκρατικό λαβύρινθο των Βρυξελλών μια μάχη μεταξύ των εταίρων σε σχέση με το ιρανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και μια από τις μεγαλύτερες ιρανικές τράπεζες, τη Saderat Bank of Iran (BSI), η οποία είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο των κυρώσεων.

Στο πρόσφατο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. υπήρχε εισήγηση να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη απόφαση που θα επέκτεινε τις κυρώσεις κατά της BSI μέχρι το... 2023. Είναι άγνωστο αν η πρόταση αυτή ήταν αποτέλεσμα γραφειοκρατικής αδράνειας, κεκτημένης ταχύτητας ή σκοπιμότητας ορισμένων κύκλων.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε υποβάλει έφεση κατά της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. για την υπαγωγή της BSI στον κατάλογο με τις κυρώσεις και η τελική απόφαση αναμενόταν να εκδοθεί στα τέλη Απριλίου. Κι ενώ εκκρεμούσε η τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου, κάποιοι ήθελαν να την προκαταλάβουν και να δεσμεύσουν τις Βρυξέλλες μέχρι το 2023. Η Αθήνα αντέδρασε σε αυτή τη μεθόδευση.

Εδωσε μάχη

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έδωσε μάχη στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών για να υιοθετηθούν η λογική και ο σεβασμός του κράτους δικαίου, δηλαδή να μην προκαταληφθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Αντιτάχθηκε σθεναρά, όπως εμφαντικά σημειώνουν κύκλοι του Συμβουλίου, στην εκ νέου καταχώριση της BSI στον κατάλογο των υπό καθεστώς κυρώσεων οντοτήτων, τόσο κατά την πρώτη συζήτηση όσο και κατά τις επόμενες φάσεις της διαμόρφωσης της απόφασης από το Συμβούλιο, και υποστήριξε την ολιγόμηνη καταχώριση, ώστε να δοθεί χρόνος μελέτης της απόφασης του Δικαστηρίου.

Το Συμβούλιο δέχθηκε τελικά τη συμβιβαστική πρόταση του Ελληνα υπουργού για εξάμηνη καταχώριση, μετά το πέρας της οποίας θα επανεξεταστεί το θέμα. Η απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία εξεδόθη μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν συμπεριέλαβε την BSI στις κυρώσεις και δικαίωσε τη στάση του Νίκου Κοτζιά.

Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες σχολίασαν εκ των υστέρων θετικά τη στάση του Ελληνα υπουργού, καθώς με την παρέμβασή του αποφύγαμε μια ευρωπαϊκή γκάφα. Σε περίπτωση που περνούσε η πρόταση ως είχε, θα δημιουργούσε σοβαρή διπλωματική εμπλοκή με σοβαρές διεθνείς διαστάσεις.

Στη στάση της Ελλάδας και του Νίκου Κοτζιά αναφέρονταν με θετικά σχόλια και κυβερνητικοί κύκλοι στο Ιράν, που παρακολουθούσαν με αυτονόητο ενδιαφέρον την εξέλιξη του θέματος και τη στάση κάθε χώρας-μέλους της Ε.Ε.

Η ελληνική παρέμβαση έδειξε πως μπορούν να υπηρετηθούν τα εθνικά μας συμφέροντα, ιδίως όταν συμπορεύονται με το ευρωπαϊκό πνεύμα, τη νομιμότητα και την κοινή λογική. Ηταν μια νίκη που κερδήθηκε χωρίς τυμπανοκρουσίες, που δείχνει και τον δρόμο, αν και δυστυχώς δεν έχουμε πολλά τέτοια δείγματα να επιδείξουμε.

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποκαλύψεις Κοτζιά με ονόματα και... διευθύνσεις
​Αισιόδοξος για τη λύση, αποκαλυπτικός για την ελληνική πτυχή του ονοματολογικού, προσεκτικός στις διατυπώσεις του αναφορικά με το πλαίσιο λύσης, αλλά και ιδιαίτερα επικριτικός ως προς τη διαχείριση του...
Αποκαλύψεις Κοτζιά με ονόματα και... διευθύνσεις
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοτζιάς κατά Μητσοτάκη για μικροκομματισμό
Η προώθηση της θετικής ατζέντας στην πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική της χώρας και η επίλυση προβλημάτων του παρελθόντος, όπως οι σχέσεις μας με την Αλβανία και το Σκοπιανό, είναι οι δύο βασικοί...
Κοτζιάς κατά Μητσοτάκη για μικροκομματισμό
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναγκαία μια κουλτούρα συμβιβασμού και συναίνεσης στα Δυτικά Βαλκάνια
Την ανάγκη δημιουργίας μιας κουλτούρας συμβιβασμού και συναίνεσης από όλες τις πλευρές στα Δυτικά Βαλκάνια υπογράμμισε ο Νίκος Κοτζιάς στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ατλαντικής Συμμαχίας, στις...
Αναγκαία μια κουλτούρα συμβιβασμού και συναίνεσης στα Δυτικά Βαλκάνια
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υλοποίηση αποφάσεων ζητά η Αθήνα
Το προσφυγικό ζήτημα και την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων ρευμάτων από τη Λιβύη προς την Ιταλία συζήτησε χθες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο. Οι 28 υπουργοί συμφώνησαν να...
Υλοποίηση αποφάσεων ζητά η Αθήνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από το Ιράν με... συμφωνίες
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Δυτικού ηγέτη στην Τεχεράνη μετά την άρση των κυρώσεων έφερε καρπούς τόσο για την Ελλάδα όσο και για το Ιράν που βλέπει τη χώρα μας ως «γέφυρα» προς την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός Αλέξης...
Από το Ιράν με... συμφωνίες
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμφωνίες με ορίζοντα περαιτέρω συνεργασίας
Ως θετική εκτιμά η κυβέρνηση τη διήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν, κατά τη διάρκεια της οποίας υπογράφηκε μία σειρά συμφωνιών και ανοίχτηκε νέο πεδίο συνεργασίας των δύο λαών. Για αναβάθμιση των...
Συμφωνίες με ορίζοντα περαιτέρω συνεργασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας