Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συμφωνίες με ορίζοντα περαιτέρω συνεργασίας

Ο Αλ. Τσίπρας με τον Ροχανί

Γραφείο Πρωθυπουργού

Συμφωνίες με ορίζοντα περαιτέρω συνεργασίας

  • A-
  • A+

Ως θετική εκτιμά η κυβέρνηση τη διήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν, κατά τη διάρκεια της οποίας υπογράφηκε μία σειρά συμφωνιών και ανοίχτηκε νέο πεδίο συνεργασίας των δύο λαών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι Αλέξης Τσίπρας και Εσάκ Τζαχανγκίρι, ο Ιρανός αντιπρόεδρος τόνισε την ανάγκη να καλυφθεί γρήγορα το χαμένο έδαφος στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και με την Ε.Ε. που οπισθοδρόμησαν τα προηγούμενα χρόνια. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας εξήρε τον ρόλο του Ιράν στην περιοχή και τόνισε τη δική του αποφασιστικότητα να αναπτύξει τις διμερείς σχέσεις στο ανώτατο επίπεδο, ενώ σημείωσε και τη γεωπολιτική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας -Ιράν.

Ικανοποίηση εκφράστηκε και για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι λόγω του εμπάργκο, ο όγκος των διμερών συναλλαγών μειώθηκε κάτω από 30 εκατ. ευρώ το 2015, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για ανάπτυξη και συνεργασία. Πρότεινε επίσης να οργανωθούν μεικτές οικονομικές επιτροπές για να αναζητηθούν και άλλοι τομείς συνεργασίας και να ξεπερνιούνται πιο γρήγορα τα όποια εμπόδια.

Των δηλώσεων, προηγήθηκε η τελετή υπογραφής των συμφωνιών για την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Τζαβάντ Ζαρίφ, που προβλέπουν:

  • Μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις
  • Συμφωνία για την απαλλαγή θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια
  • Οδικό χάρτης για τη βελτίωση της διμερούς συνεργασίας

Γραφείο Πρωθυπουργού

Οικονομία, σταθερότητα και προσφυγικό 

Κοινός παρανομαστής των θέσεων που διατύπωσαν οι κ.κ. Τσίπρας και Τζαχανγκίρι είναι η ανάγκη καταπολέμησης της βίας και του εξτρεμισμού, την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και την ανάπτυξη της συνεργασίας για την περιφρούρηση της σταθερότητας σε μια ευαίσθητη περιοχή του κόσμου.

Ο κ. Τζαχανγκίρι σημείωσε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού αποτελεί ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις και στο πλαίσιο αυτός υπογράμμισε τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, σημειώνοντας ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η Ελλάδα και το Ιράν κατάφεραν να αναπτύξουν τις σχέσεις τους, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώθηκε.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι οι επαφές του και η συνάντηση με τον πρώτο αντιπρόεδρο, ανοίγει νέο πεδίο συνεργασίας δύο λαών με μακρά πορεία από τα βάθη των αιώνων. Κοινός στόχος, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι και η αξιοποίηση του γεγονότος ότι οι δύο χώρες βγαίνουν από πολυετή περίοδο κρίσης και ανοίγονται νέες δυνατότητες για επιστροφή στην ανάπτυξη για αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι η κρίση στη Συρία προκαλεί επιπτώσεις στην Ελλάδα λόγω των προσφυγικών ροών και πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να συνδράμουμε να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Ιράν μπορεί να παίξει ρόλο, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν πλήθος τεχνικών θεμάτων προκειμένου να διευκολυνθεί η συνεργασία σε πολλά θέματα, όπως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τον χώρο του φαρμάκου και της υγείας γενικότερα, τον πολιτισμό και την παιδεία, τις υποδομές, τις μεταφορές, τον κατασκευαστικό κλάδο.

Οι τομείς συνεργασίας 

α. Εμπόριο:

Μεγάλες δυνατότητες για αύξηση του όγκου των διμερών επαφών.

Τομείς ελληνικού ενδιαφέροντος: τυποποιημένα τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικός εξοπλισμός, καλλυντικά, αγροτικός εξοπλισμός, δομικά υλικά και εξοπλισμός κατασκευών, χημικά προϊόντα, λογισμικό, ανάπτυξη λιανεμπορικών αλυσίδων, αλυσίδες εστίασης.

β. Υπηρεσίες:

Κατασκευαστικός τομέας, θαλάσσιες μεταφορές (πετρέλαιο, πετροχημικά), διύληση ιρανικού πετρελαίου σε ελληνικά διυλιστήρια, ιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, τουριστικές ρόες απο Ιράν προς Ελλάδα, κτηματομεσιτικές υπηρεσίες (ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα) οδικές μεταφορές (διέλευση ελληνικών φορτηγών από ιρανικό έδαφος)

γ. Γεωργικός τομέας:

Ιχθυοκαλλιέργειες, υδατοακαλλιέργειες.

δ. Ενέργεια:

Πετρέλαιο (προμήθεια, επεξεργασία και αποθήκευση στην Ελλάδα).

Φυσικό Αέριο: Μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μεσω της Ελλάδας

Ανανεώσιμες πηγές - φωτοβολταϊκά.

ε. Υψηλή Τεχνολογία:

Περιβαλλοντική διαχείριση, διαχείριση υδάτινων πόρων

στ. Τομείς ιρανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος (στο Ιράν υπάρχει συσσώρευση διαθέσιμων κεφαλαίων, που αναζητούν επενδυτικές διεξόδους):

Κτηματομεσιτικός τομέας, Τουρισμός, Φαρμακοβιομηχανίες

ζ. Πολιτισμός:

Μορφωτικές συμφωνίες, πολιτιστικές ανταλλαγές.

η. Αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων και ενίσχυση συνεργασίας σε διμερείς οργανισμούς

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικαιώθηκε η παρέμβαση Κοτζιά υπέρ του Ιράν
Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. δέχτηκε τη συμβιβαστική πρόταση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών για την BSI, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ιρανικές τράπεζες, ώστε να μη συμπεριληφθεί στις...
Δικαιώθηκε η παρέμβαση Κοτζιά υπέρ του Ιράν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Ιράν για οικονομική συνεργασία
Στην Τεχεράνη ο πρωθυπουργός, όπου Κυριακή και Δευτέρα θα έχει σημαντικές συνομιλίες σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη χώρα μετά τον...
Στο Ιράν για οικονομική συνεργασία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΙΝ.ΑΛΛ.:Με παρακάλια στις τράπεζες, δεν ενισχύεται η πραγματική οικονομία
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή τα μέτρα που εξήγγειλε για την ανάκαμψη της οικονομίας, άσκησε ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής.
ΚΙΝ.ΑΛΛ.:Με παρακάλια στις τράπεζες, δεν ενισχύεται η πραγματική οικονομία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας