• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 23.0°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.6°C / 22.7°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.7°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.9°C
  3 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.5°C
  3 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.5°C / 24.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 20.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.8°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.9°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 17.5°C / 24.4°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  5 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.2°C
  3 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.5°C / 16.3°C
  3 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 15.7°C / 22.2°C
  3 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  3 BF
  35%

Αλέξης Τσίπρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου σε παλαιότερη συνάντησή τους

ΕUROKINISSI

Ενα ταξίδι με πολλές συμφωνίες

 • A-
 • A+

Ταξίδι-αστραπή, στο οποίο όμως θα επικυρωθούν σημαντικές συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί αρχικά σήμερα στην Ιερουσαλήμ, επικεφαλής εννιαμελούς κλιμακίου υπουργών και μελών της κυβέρνησης και αύριο θα ταξιδέψει στην Κύπρο ώστε μαζί με έξι υπουργούς να συμμετάσχουν στις εργασίες της διευρυμένης τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Η σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι έτσι διαμορφωμένη ώστε να καλύπτει τα ζητήματα της έρευνας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, των υποδομών και την πολιτική προστασία, πεδία στα οποία η ισραηλινή και κυπριακή ηγεσία δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Κινητήριος δύναμη» αυτών των συναντήσεων είναι ούτως ή άλλως η ισραηλινή πλευρά, μια και οι ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή επιβάλλουν την αλλαγή των προτεραιοτήτων και των κινήσεων της χώρας.

Πρώτης τάξης ευκαιρία

Το Ισραήλ βλέπει στην ενδεχόμενη συνεργασία με την Ελλάδα μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να δημιουργηθεί διέξοδος προς την Ευρώπη, που θα αποφέρει πολλών ειδών οφέλη στη χώρα.

Ούτως ή άλλως η περιοχή της Μέσης Ανατολής μοιάζει με «κινούμενη άμμο», με αποτέλεσμα η ισραηλινή ηγεσία να αναζητά τον τρόπο οικοδόμησης ενός «διαδρόμου σταθερότητας», που θα περνά και από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια άλλωστε παρατηρείται μια «στροφή» στο είδος των συνεργειών που επιλέγει να θέσει σε πρώτο πλάνο το Ισραήλ, ύστερα από τη διάρρηξη των σχέσεών του με την Τουρκία, που στηρίζονταν (κυρίως, αν όχι μόνο) σε αμυντικές συμφωνίες.

Αφού η «πόρτα» αυτή έκλεισε, τώρα η ισραηλινή ηγεσία στρέφει το ενδιαφέρον της στην οικοδόμηση διευρυμένων συνεργασιών στους τομείς της καινοτομίας και της ενέργειας, χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται συμφωνίες στρατιωτικού χαρακτήρα.

Ιδιαίτερα με την Ελλάδα, που διαθέτει και επενδύει στους παραδοσιακούς δεσμούς με αραβικές χώρες, το Ισραήλ επιθυμεί να υπάρξουν συμπράξεις που θα αξιοποιήσουν και την ανάγκη για επενδύσεις στη χώρα μας.

Το Ισραήλ επιθυμεί στις σχέσεις του με την Ελλάδα να προωθήσει συνεργασίες στη διαχείριση υδάτων και στην ανέγερση υποδομών για αφαλάτωση θαλασσινού νερού, αλλά και να προσφέρει τεχνογνωσία γύρω από «νεοφυείς» επιχειρήσεις.

Οι πιο κομβικοί σχεδιασμοί του όμως αφορούν την παραγωγή και μεταφορά ενέργειας, πεδίο στο οποίο η Ελλάδα λόγω θέσης αναμένεται να παίξει κυρίαρχο ρόλο.

Αν κοιτάξει κανείς τον χάρτη των κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο, θα παρατηρήσει ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται σε χωρικά ύδατα του Ισραήλ ή πέριξ αυτών δημιουργούν τις προϋποθέσεις για διακρατικές συνεργασίες.

Το ενεργειακό

Δεν είναι τυχαίο ότι το Ισραήλ ανάμεσα στους σχεδιασμούς του έχει συμπεριλάβει το ενδεχόμενο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πιθανόν σε αιγυπτιακό έδαφος, η οποία κατόπιν θα μεταφέρεται στην Κύπρο και την Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.

Στο πεδίο της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, η ισραηλινή ηγεσία παρακολουθεί τις εξελίξεις στη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, τον οποίο επιθυμεί να αξιοποιήσει.

Το μέγεθος των «γειτονικών» κοιτασμάτων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο δημιουργεί την ανάγκη να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασιών της χώρας με την Αίγυπτο και την Κύπρο.

Σε αυτό το σενάριο εξετάζεται η υγροποίηση του αερίου σε εγκαταστάσεις στη Δαμιέτη της Αιγύπτου, το οποίο κατόπιν θα μεταφέρεται με πλοία στην Ελλάδα, ώστε να διοχετεύεται στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενέργεια, υποδομές και μεταναστευτικό στην ατζέντα
Στο Κάιρο ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς και κλιμάκιο υπουργών, προκειμένου να συμμετάσχουν στην 4η Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου. Στην ατζέντα, τα θέματα της διαλιμενικής και ναυτιλιακής συνεργασίας,...
Ενέργεια, υποδομές και μεταναστευτικό στην ατζέντα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανική στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο για τα ενεργειακά
Η πρώτη ενεργειακή υπουργική διάσκεψη Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον, να εκφράζει τη στήριξή του...
Αμερικανική στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο για τα ενεργειακά
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενίσχυση συνεργασίας, στήριξη από ΗΠΑ, μήνυμα προς Τουρκία
Την ικανοποίησή του για τη συνεργασία που έχει η Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και για τη στήριξη των ΗΠΑ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Ιερουσαλήμ.
Ενίσχυση συνεργασίας, στήριξη από ΗΠΑ, μήνυμα προς Τουρκία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμφωνία για κατασκευή του East Med
Τέταρτη τριμερής σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η δημιουργία κοινού αγωγού μεταφοράς φυσικού αγωγού (East Med) προς την Ιταλία. Δέσμευση ότι εντός του 2018 θα υπογραφεί από...
Συμφωνία για κατασκευή του East Med
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ: ξεκινά η τρίτη τριμερής
Τα ζητήματα της ενέργειας, και ιδιαίτερα η διασύνδεση με το καλώδιο Euro-Asia-Interconnector, θα βρεθούν στο επίκεντρο της τρίτης τριμερούς στη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα συμμετάσχουν οι Αλ. Τσίπρας, Ν....
Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ: ξεκινά η τρίτη τριμερής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας