• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 18.2°C
  0 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  4 BF
  92%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 11.6°C / 12.6°C
  2 BF
  97%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  3 BF
  93%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.5°C / 12.9°C
  3 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 18.4°C
  2 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 14.7°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  81%

Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως μέσω της ενεργειακής εξωτερικής πολιτικής αποδεικνύεται ο πολυδιάστατος χαρακτήρας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο σύνολό της

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ενέργεια και προσφυγικό, στοιχεία κλειδιά στην εξωτερική πολιτική

 • A-
 • A+

Μια Ελλάδα ενεργειακό κέντρο είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ώστε να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά η χώρα, αλλά και οικονομικά.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Αυγή», ο Νίκος Κοτζιάς επισημαίνει ότι η ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα, «θα αναβαθμίσει τις γεωπολιτικές και γεωοικονομικές δυνατότητές μας», «θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε ενέργεια σε ανταγωνιστικό κόστος και τιμές», και «θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξηγεί τους στόχους και τα αποτελέσματα που περιμένει από τη διπλωματική δρατηριότητα που ασκεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της ΝΑ Μεσογείου.

Όπως εξηγεί, η Ελλάδα προσβλέπει «σε τροφοδοσία των σταθμών και των αγωγών από το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν, την Ανατολική Μεσόγειο, το Ιράκ και τις κουρδικές περιοχές, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ» και τονίζει πως μέσω της ενεργειακής εξωτερικής πολιτικής αποδεικνύεται ο πολυδιάστατος χαρακτήρας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο σύνολό της.

«Γνωρίζουμε τη Μέση Ανατολή»

Ο Νίκος Κοτζιάς επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει καλή γνώση της Μέσης Ανατολής και για το λόγο αυτό «"μυρίζει" έγκαιρα τις εξελίξεις και διακρίνει τις προοπτικές στην περιοχή».

Επίσης τονίζει τις καλές σχέσεις με όλες τις χώρες τις περιοχής και το γεγονός ότι «αυτές αποδέχονται το ρόλο μας ως κράτους που διαμεσολαβεί και προωθεί μακριά από τη δημοσιότητα διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε μέρη με αντιθέσεις».

Καλές προϋποθέσεις για Κυπριακό

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού, λέγοντας ότι για να είναι θετική η κατάληξη των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ «χρειάζεται να διασφαλιστεί η επάρκεια δικαιωμάτων και ασφάλειας για όλες τις πλευρές».

Επαναλαμβάνει την ελληνική θέση ότι τις επιλογές, αποφάσεις και συμφωνίες τις κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, και πως εμείς ως Ελλάδα «τις υποστηρίζουμε χωρίς ναι μεν ή αλλά».

Όπως εξηγεί, η ελληνική «κόκκινη γραμμή» είναι η λύση του Κυπριακού να είναι δίκαιη και ορθή, και πως «ασφαλώς και δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής από τα έξω ακραίων χρονοδιαγραμμάτων ή κακών λύσεων που θα καταλήξουν σε κακό αποτέλεσμα».

Πληρώνουμε επιλογές άλλων στο προσφυγικό

Εξηγώντας την κατάσταση με το προσφυγικό, ο Νίκος Κοτζιάς υποστηρίζει πως η Ελλάδα «πληρώνει τις επιλογές τρίτων, όσων δηλαδή αποφάσισαν να κάνουν πόλεμο στη Λιβύη και τη Συρία» και ότι «μας πρόσθεσε ένα ακόμα πρόβλημα μέσα στην κρίση», όχι μόνο οικονομικό αλλά και βαθιά ανθρωπιστικό.

Επίσης μιλά για κάποιους οι οποίοι προσπαθούν να χρεώσουν στην Ελλάδα όλες «τις αρνητικές επιπτώσεις των δικών τους αδυναμιών και επιλογών».

Επίσης σημειώνει ότι ακόμα και οι ΗΠΑ, που είναι το πιο οργανωμένο καπιταλιστικό κράτος, δεν μπορούν να αποτρέψουν τις δεκάδες εκατομμυρίων ροές μεταναστών από τον ισπανόφωνο κόσμο στο εσωτερικό τους.

Ωστόσο, τονίζει παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας τους προσφυγικού, υπήρξαν και θετικά αποτελέσμα.

«Το προσφυγικό μας πρόσθεσε προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα ενδυνάμωσε τη σημασία μας. Προκειμένου να τονιστεί το δεύτερο, χρειάζεται να μην αφήσουμε τρίτους να "διαπραγματεύονται" για εμάς, ακόμα και εις βάρος μας. Αντίθετα, οφείλουμε, και αυτό κάνουμε, να μιλάμε με όλους και απευθείας. Αυτό δυστυχώς δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Κυπριακό στο ΕΣΕΠ την Παρασκευή
Για δεύτερη φορά φέτος, πραγματοποιείται την προσεχή Παρασκευή, στο υπουργείο Εξωτερικών, συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά....
Το Κυπριακό στο ΕΣΕΠ την Παρασκευή
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοτζιάς: Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την Κύπρο
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη θέληση, τη δυνατότητα και την ικανότητα να παλέψει την προώθηση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι σε...
Κοτζιάς: Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την Κύπρο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λύση του Κυπριακού με αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται στην Κύπρο, όπου επανέλαβε τη θέση της Αθήνας για επανένωση της μεγαλονήσου σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Τόνισε δε πως η λύση του Κυπριακού θα επιτευχθεί...
Λύση του Κυπριακού με αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο τραπέζι για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή
Ο «θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και η ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», βρέθηκε χθες και σήμερα στο επίκεντρο διήμερης διεθνούς διάσκεψης που διοργανώνει στην Αθήνα το υπουργείο Εξωτερικών,...
Στο τραπέζι για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοτζιάς: «Λύση για εγγυήσεις και απόσυρση ξένων στρατών»
Δίωρη συνάντηση είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντε.
Κοτζιάς: «Λύση για εγγυήσεις και απόσυρση ξένων στρατών»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίσκεψη Κοτζιά στα τέλη Απριλίου
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις επιβεβαιώνει η πρόσκληση που απηύθυνε ο Τζον Κέρι στον Νίκο Κοτζιά για το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου. Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για το...
Επίσκεψη Κοτζιά στα τέλη Απριλίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας