• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 27.9°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 24.2°C
  0 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.7°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.9°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.6°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 19.5°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.4°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 26.6°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  2 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 26.6°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 28.8°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 22.7°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 24.3°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  71%

Μήνυμα ειρήνης, ασφάλειας, συνεργασίας και σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου έστειλαν χθες ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αμπντέλ αλ Σίσι και ο Νίκος Αναστασιάδης

EUROKINISSI

Σε ενεργειακό κόμβο μετατρέπεται η Ελλάδα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Ενέργεια, η οριοθέτηση των ΑΟΖ της περιοχής και η οικονομική και πολιτική συνεργασία βρέθηκαν στο επίκεντρο της τρίτης τριμερούς διάσκεψης κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Η σημασία της συνεργασίας αυτής (όπως και της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ), που αποκτά στρατηγικό χαρακτήρα, πέρα από την αυτονόητη συμβολή στη σταθερότητα της περιοχής, ξεπερνάει τον γεωγραφικό χώρο των συγκεκριμένων κρατών.

Επηρεάζει ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για να κατανοήσουμε τη σημασία αυτής της συνεργασίας πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο και τα σενάρια μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Είναι προφανές ότι η οριοθέτηση των ΑΟΖ στην περιοχή αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο πολιτική, αλλά και οικονομική, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσουν να προχωρήσουν έρευνες για την αξιοποίηση κι άλλων κοιτασμάτων που κρύβονται στον πυθμένα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Για την ΑΟΖ, οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ αλ Σίσι κατέληξαν στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων, με το Κάιρο να κλίνει προς τις ελληνικές θέσεις, παρά τις τουρκικές αντιρρήσεις.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η αντίστοιχη συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για την ΑΟΖ, ενώ η αντίστοιχη με τη Λιβύη έχει «κολλήσει» λόγω της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Η πρόσφατη ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος «Ζορ» στον θαλάσσιο χώρο της Αιγύπτου, σχεδόν δίπλα από το οικόπεδο 11 της Κύπρου, η ανακάλυψη του κυπριακού κοιτάσματος «Αφροδίτη» και η ύπαρξη του αναξιοποίητου ακόμη μεγάλου κοιτάσματος «Λεβιάθαν» του Ισραήλ αποτελούν μια τεράστια ευκαιρία για τις τρεις χώρες να αναπτυχθούν, να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες για τις επόμενες δύο-τρεις δεκαετίες και να κερδίσουν μέσα από την εξαγωγή αυτού του αερίου προς την Ευρώπη.

Κάιρο, Τελ-Αβίβ και Λευκωσία έχουν από καιρό καταλήξει πως είναι πιο συμφέρον για τις τρεις χώρες, αλλά και για τις ιδιωτικές και κρατικές εταιρείες που εμπλέκονται, να συνεργαστούν στενά όχι μόνο στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων αλλά και στη μεταφορά του αερίου με βάση έναν κοινό σχεδιασμό.

Το μέγεθος των επενδύσεων που θα απαιτηθούν είναι τεράστιο ενώ πολύ σημαντικό είναι και το κόστος δημιουργίας σταθμών υγροποιημένου αερίου, LNG. Την περασμένη εβδομάδα, Ισραηλινοί αναλυτές μού έλεγαν πως δεν συμφέρει οικονομικά να κάνει κάθε χώρα ξεχωριστά κι από έναν σταθμό LNG, ενώ απορρίπτουν -και για πολιτικούς λόγους- τη λύση μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Τουρκία.

Για οικονομικούς λόγους φαίνεται να μην προκρίνεται και η λύση της μεταφοράς του αερίου με αγωγό που θα καταλήγει στην Κρήτη, καθώς το εγχείρημα έχει τεχνικές δυσκολίες (μεγάλα βάθη, μεγάλη απόσταση, σεισμογένεια) αλλά και μεγάλο κόστος.

Αυτό που προκρίνεται ως το πιο λογικό σενάριο είναι η συνεργασία του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου, με διασύνδεση κοιτασμάτων και μεταφορά του φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή με ειδικά τάνκερ προς την Ελλάδα.

Οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας που επεκτείνονται και η δημιουργία σταθμού υποδοχής του αερίου στην Αλεξανδρούπολη μπορούν να αποτελέσουν την πύλη εισόδου προς την Ευρώπη του φυσικού αερίου και των τριών κρατών.

Νέοι αγωγοί

Το σχέδιο ολοκληρώνεται με την κατασκευή των δύο αγωγών φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, του αγωγού ΤΑΡ (καταλήγει στη συνέχεια μέσω Αλβανίας και υποθαλάσσιας διαδρομής στην Ιταλία), που θα φέρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, και του αγωγού ING, που θα διασυνδέει τον TAP και το ελληνικό δίκτυο με το αντίστοιχο της Βουλγαρίας.

Οσο για τον ING γίνεται σήμερα ακόμη ένα βήμα προς την κατασκευή του, καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, θα παραστεί στη Σόφια, στην τελετή υπογραφής της τελικής επενδυτικής συμφωνίας του αγωγού από τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Το σχέδιο να μετατραπεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο ολοκληρώνεται με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αλλά και πιθανόν την Καβάλα, όπου θα καταλήγει και αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο που θα έρχεται επίσης με τάνκερ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το συνολικό σχέδιο έχει την απόλυτη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα χρηματοδοτήσει ορισμένες από τις υποδομές.

Είναι η πρώτη φορά που οι διακηρύξεις της Αθήνας για μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο πανευρωπαϊκής σημασίας στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε ευχολόγια, ενώ η ανάπτυξη του συνολικού σχεδίου θα ισχυροποιήσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας, θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη και θα δημιουργήσει πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, οι επενδύσεις στην Ενέργεια απαιτούν χρόνια για να αρχίσουν να αποδίδουν και σοβαρότητα και συνέχεια για να ολοκληρωθούν.

Κοινή αεροναυτική άσκηση με την Αίγυπτο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται εδώ και μέρες κοινή αεροναυτική άσκηση των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας - Αιγύπτου η οποία έχει ενταχθεί στο πλαίσιο της υφιστάμενης συνεργασίας των δύο χωρών και πρόκειται να συνεχιστεί ώς την Παρασκευή.

Η διμερής άσκηση με την ονομασία «Μέδουσα 2015», που ξεκίνησε τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή του νοτίου Αιγαίου, του Κρητικού και του Λιβυκού πελάγους και ως αντικείμενα συνεργασίας και συνεκπαίδευσης έχει τα εξής: Ασκήσεις έρευνας - διάσωσης (SAR) με συμμετοχή πολεμικών πλοίων και ελικοπτέρων Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας. Ασκήσεις αεράμυνας, ηλεκτρονικού πολέμου, πυρών. Τεχνικές ασκήσεις, όπως προχωρητικοί ελιγμοί, και ασκήσεις διοικητικής μέριμνας αλλά και θαλάσσιας αποτροπής.

Στην άσκηση από αιγυπτιακής πλευράς συμμετέχουν η φρεγάτα «ALEXANDRIA» και οι πυραυλάκατοι «M. FAHMY» και «A. GAD», που μέχρι σήμερα ήταν ελλιμενισμένες στον ναύσταθμο Κρήτης, πραγματοποιώντας εκπαίδευση «εν όρμω».

Από ελληνικής πλευράς στην άσκηση συμμετέχουν οι φρεγάτες «ΨΑΡΑ», «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ», η πυραυλάκατος «ΔΑΝΙΟΛΟΣ», οι οποίες επίσης πραγματοποιούσαν εκπαίδευση «εν όρμω» στο ναύσταθμο Κρήτης. Από αεροπορικής πλευράς, η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με 10 μαχητικά F-16 και 1 αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ («ιπτάμενο ραντάρ») EMB-145H, και η αιγυπτιακή αεροπορία με 4 μαχητικά F-16, που έχουν μετασταθμεύσει με το ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Σούδας από προχθές και θα παραμείνουν έως σήμερα, ενώ θα συμμετάσχουν ακόμη 6 μαχητικά F-16 και 1 «ιπτάμενο ραντάρ» τα οποία θα επιχειρούν από βάσεις της αιγυπτιακής αεροπορίας στο αιγυπτιακό έδαφος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές προσωπικό των πληρωμάτων των αιγυπτιακών πολεμικών πλοίων πραγματοποίησε εκπαίδευση στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) επί θεμάτων θαλάσσιας αποτροπής, ενώ ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, αντιστράτηγος Mahmoud Hegazy, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Κρήτη, έχει επισκεφθεί το ΚΕΝΑΠ και την 115 Πτέρυγα Μάχης και προγραμματίζεται να επισκεφθεί πολεμικά πλοία των δύο χωρών και το Πεδίο Βολής Κρήτης.

Μάνος Τσαλδάρης

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπογράφουν Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος
Πραγματοποιείται την Τρίτη, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λευκωσία, η 5η τριμερής σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή των προέδρων της Κύπρου και της Αιγύπτου και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη...
Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπογράφουν Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ανοικτοί όλοι οι ενεργειακοί δρόμοι»
O συντονισμός για την αντιμετώπιση καταστροφών και έκτακτων αναγκών, αλλά και η εμβάθυνση της συνεργασίας στην υγεία, τη γεωργία και τον τουρισμό θα βρεθούν στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης κορυφής...
«Ανοικτοί όλοι οι ενεργειακοί δρόμοι»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μήνυμα Τσίπρα προς την Τουρκία από το Κάϊρο
Για περαιτέρω συνεργασία συμφώνησαν οι Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου κατά την τέταρτη τριμερή σύνοδο, που διεξάγεται στο Κάιρο και περιλαμβάνει την τριμερή διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των τριών χωρών. Ο...
Μήνυμα Τσίπρα προς την Τουρκία από το Κάϊρο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενέργεια, υποδομές και μεταναστευτικό στην ατζέντα
Στο Κάιρο ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς και κλιμάκιο υπουργών, προκειμένου να συμμετάσχουν στην 4η Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου. Στην ατζέντα, τα θέματα της διαλιμενικής και ναυτιλιακής συνεργασίας,...
Ενέργεια, υποδομές και μεταναστευτικό στην ατζέντα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αίγυπτο με ευρεία ατζέντα ο Αλ. Τσίπρας
Μετά την Δευτεριάτικη κόντρα στη Βουλή και τις εσωτερικές διαμάχες της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός προετοιμάζει τις βαλίτσες του για το εξωτερικό, ταξιδεύοντας αυτή τη φορά στην Αίγυπτο...
Στην Αίγυπτο με ευρεία ατζέντα ο Αλ. Τσίπρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας