Επίθεση στην κυβέρνηση από τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών -επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή- Γιάννη Βαληνάκη.
Οι εξαγγελίες του Μαξίμου για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο προκάλεσαν την αντίδραση του Βαληνάκη που υποστηρίζει πως καταγράφονται δύο σημαντικές υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά.
Ειδικότερα, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως όταν πέρυσι ανήγγειλαν τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων, είχαν συμπεριλάβει και τα μικρά νησιά στα Δωδεκάνησα που ήταν οι γνωστές «γκρίζες ζώνες» της Τουρκίας και επεκτείνονταν πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια.
Μετά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, η Αθήνα ξανασχεδίασε τα πάρκα με «διπλή υποχώρηση», σύμφωνα με τον Γ. Βαληνάκη, αφού περιορίζονται στα έξι μίλια και γίνονται αποδεκτές επί της ουσίας οι «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.
Τι αναφέρει ο Βαληνάκης στο X
«Είναι δυνατόν;Πέρσι αναγγείλαμε θαλάσσια πάρκα. Στο Αιγαίο περιλάμβανε και μικρονήσια στα Δωδεκάνησα («γκρίζες ζώνες» κατά την Τουρκία) και εκτεινόταν πέρα από τα 6νμ. Αντιδρά η Τουρκία, «το ..ξαναβλέπουμε». Και τώρα σαφέστατη ΔΙΠΛΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ: τα 12νησα βγαίνουν εκτός και περιοριζόμαστε στα 6 νμ…»
Είναι δυνατόν;Πέρσι αναγγείλαμε #θαλάσσια_πάρκα. Στο #Αιγαίο περιλάμβανε και μικρονήσια στα #Δωδεκάνησα («γκρίζες ζώνες»κατά την 🇹🇷)και εκτεινόταν πέρα από τα 6νμ. Αντιδρά η #Τουρκία, «το ..ξαναβλέπουμε».Και τώρα σαφέστατη ΔΙΠΛΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ: τα 12νησα βγαίνουν εκτός και… pic.twitter.com/IzyAyxjGRK
— Γιάννης Βαληνάκης (@ivalinakis) June 9, 2025
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας