Αθήνα, 30°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
30°C
30.7° 29.1°
3 BF
42%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
29.4° 26.4°
3 BF
52%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
28°C
28.0° 27.7°
2 BF
63%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
1 BF
69%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
3 BF
53%
Βέροια
Αίθριος καιρός
26°C
26.5° 26.5°
0 BF
48%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
22°C
22.4° 22.4°
3 BF
40%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
28°C
28.2° 28.2°
0 BF
58%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
29.7° 27.8°
5 BF
57%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
26°C
26.6° 25.4°
4 BF
48%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.4° 26.4°
3 BF
53%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.7° 25.7°
3 BF
73%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 26.9°
2 BF
61%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
3 BF
39%
Λαμία
Αίθριος καιρός
27°C
28.4° 25.7°
2 BF
51%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.8° 25.4°
4 BF
80%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
30°C
29.8° 29.4°
2 BF
34%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
26.3° 25.5°
1 BF
70%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
26°C
26.4° 26.4°
2 BF
46%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 24.1°
1 BF
60%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
gaza-anthropistiki voitheia
Μετά την ανήκουστη απόφαση των 9 χωρών η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάνει στη Γάζα με το σταγονόμετρο | AP Photo/Hatem Ali

Είκοσι δύο χώρες εγκάλεσαν το Ισραήλ για την ανθρωπιστική βοήθεια αλλά... η σιωπή είναι χρυσός για το Μαξίμου

Σιωπηλός ο Κ. Μητσοτάκης; στη συγκεκριμένη δήλωση, αλλά και σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. ● Έκπληκτος ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα. ● Οργισμένη αντίδραση από τη Νέα Αριστερά.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας και άλλων 18 χωρών (όχι των ΗΠΑ) κάλεσαν το Ισραήλ να επιτρέψει την πλήρη παροχή βοήθειας μέσω του ΟΗΕ και ΜΚΟ.

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδάς εξέδωσαν κοινή δήλωση χαρακτηρίζοντας την παροχή βοήθειας «εντελώς ανεπαρκή» και απείλησαν με «συγκεκριμένες ενέργειες», συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, εάν το Ισραήλ συνεχίσει τη στρατιωτική του κλιμάκωση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν προειδοποιήσει ότι ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας, άνω των 2,1 εκατομμυρίων ανθρώπων, αντιμετωπίζει κίνδυνο λιμού μετά από 19 μήνες συγκρούσεων και μαζικών εκτοπίσεων.

Επίσης, σύμφωνα με το Al Jazeera, περισσότερες από 760 ΜΚΟ σε όλο τον κόσμο υπέγραψαν αίτηση που καλεί τον κόσμο να σπάσει την ισραηλινή πολιορκία και να στείλει μια διπλωματική πομπή μέσω του περάσματος της Ράφα.

Αντίστοιχα η Σουηδία θα εργαστεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προωθήσει κυρώσεις εναντίον Ισραηλινών υπουργών για τον τρόπο μεταχείρισης των Παλαιστινίων στη Γάζα. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Καθώς δεν βλέπουμε σαφή βελτίωση για τους αμάχους στη Γάζα, πρέπει να ανεβάσουμε περαιτέρω τους τόνους. Επομένως, τώρα θα πιέσουμε και για κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον μεμονωμένων Ισραηλινών υπουργών». Η κ. Στένεργκαρντ είπε επίσης ότι τα πρόσωπα που στα οποία θα επιβληθούν κυρώσεις, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε καμία από αυτές τις διεθνείς πρωτοβουλίες ύφεσης δεν συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση. Αντιθέτως ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Τρίτη στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια, παρέλειψε οποιαδήποτε αναφορά στην υποχρέωση του Ισραήλ να διευκολύνει τη δίοδο ποσοτικά επαρκούς και ποιοτικά κατάλληλης, ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και να σταματήσει άμεσα τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του θύλακα.

Η κακώς εννοούμενη ελληνική ουδετερότητα μπροστά σε μια γενοκτονία, πέραν του ότι κάνει τη χώρα μας θεατή των εξελίξεων όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς εξελίξεις, επίσης προκάλεσε έκπληξη και μεγάλη δυσαρέσκεια στον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Γιουσέφ Ντόρκχομ, ο οποίος επικοινώνησε με σειρά πολιτικών προσώπων εκφράζοντας την απογοήτευσή του από την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Σε σχετική του ανάρτηση για το θέμα, ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε:

«Πριν από λίγο επικοινώνησε μαζί μου ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα για να μου εκφράσει τη βαθιά απογοήτευση του για την απουσία της Ελλάδας από την κοινή δήλωση 22 χωρών, μεταξύ των οποίων Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Βρετανία, Αυστραλία, με την οποία καλούν το Ισραήλ να επιτρέψει πλήρη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Κύριε Μητσοτάκη,

Φτάνει πια!

Σήμερα, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που η χώρα μας είχε την προεδρία, μείνατε σιωπηρός για το έγκλημα στη Γάζα.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες 48 ώρες 14.000 βρέφη μπορεί να πεθάνουν στη Γάζα αν δεν λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Όσο δεν παίρνετε θέση, είστε συνένοχος στη δολοφονία τους. Χειροκροτητής της γενοκτονίας.

Ξέρω ότι διαφωνούμε σχεδόν στα πάντα. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι η ζωή 14.000 βρεφών δεν μπορεί να σας αφήσει ασυγκίνητο.

Σας καλώ σήμερα το βράδυ να ανακοινώσετε διακοπή εμπορικών σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ.

Να διακόψετε κάθε μορφή στρατιωτικής συνεργασίας με την Ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου.

Να συνταχτείτε με τις 22 ευρωπαϊκές χώρες που συνυπογράφουν την κοινή δήλωση κατά της πολιτικής του λιμού στη Γάζα.

Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ντρέπεται αιωνίως για τη σιωπή της κυβέρνησής της σήμερα».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Είκοσι δύο χώρες εγκάλεσαν το Ισραήλ για την ανθρωπιστική βοήθεια αλλά... η σιωπή είναι χρυσός για το Μαξίμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας