Η αναμενόμενη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στην Αττάλεια, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ που ξεκινάει σήμερα, πραγματοποιείται σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο διπλωματικό πλαίσιο, που διαμορφώνεται από τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, το κουρδικό ζήτημα και την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου.
Η κύρια ατζέντα της συνάντησης των δυο ομολόγων θα επικεντρωθεί στην οριστικοποίηση της ημερομηνίας για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις αρχές Ιουνίου, καθώς και στην αντιμετώπιση των σημαντικών ζητημάτων που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οπως είναι λογικό ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη διαχείριση των «καυτών» θεμάτων, με κυρίαρχο το ζήτημα του υποθαλάσσιου καλωδίου ανοιχτά της Κάσου, το οποίο έχει προκαλέσει εντάσεις και αποτελεί αγκάθι στις διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, στο τραπέζι θα βρεθούν και άλλα θέματα που αφορούν την ευρύτερη στρατηγική συνεργασία και τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών στα οποία εστιάζει η θετική ατζέντα του διμερούς διαλόγου. Εξάλλου η κοινή πορεία των δύο ανδρών, σύμφωνα με αναλυτές, χαρακτηρίζεται από μια εποικοδομητική και ειλικρινή σχέση, η οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί ως μηχανισμός πρόληψης κρίσεων. Ωστόσο, η συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στην Αττάλεια γίνεται σε μια συγκυρία όπου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται από τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο και τις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις.
Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου, πριν από λίγες ημέρες, αποτέλεσε σαφή ένδειξη της αποφασιστικότητας της Αγκυρας να εδραιώσει την παρουσία και τα συμφέροντά της στο νησί, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και την αντίθεση της Λευκωσίας. Ο Ερντογάν επανέλαβε με έμφαση την πολιτική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναγνώρισης της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ) και την «κυριαρχική ισότητα» των Τουρκοκυπρίων.
Η τουρκική πλευρά προωθεί ενεργά έργα υποδομής και ενισχύει την παρουσία της στα κατεχόμενα, με στόχο να διαμορφώσει τετελεσμένα και να διατηρήσει την Κύπρο ως διαπραγματευτικό μοχλό. Παρά τις δυσκολίες, η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, όπως αυτή μεταξύ Γεραπετρίτη και Φιντάν, θεωρείται κρίσιμη για την αποφυγή κρίσεων και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα, παράλληλα, ενισχύει τις διμερείς της συμμαχίες, όπως με την Αίγυπτο, για να δημιουργήσει ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η επόμενη περίοδος θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με το Κυπριακό και τη στρατηγική συνεργασία να παραμένουν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων και των διπλωματικών προσπαθειών με την Αθήνα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, συνυπολογίζοντας τα ανοιχτά ζητήματα στη διαμόρφωση της δικής της στρατηγικής, με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας και την αποφυγή περαιτέρω εντάσεων.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί η άτυπη σύνοδος στην Αττάλεια λειτουργεί ως προπαρασκευαστικό βήμα για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη τον Ιούνιο, όπου αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Συμμαχίας. Τέλος, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναμένεται να συναντηθεί στο περιθώριο της συνόδου και με τον γ.γ. της Συμμαχίας Μαρκ Ρούτε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας