Σε κλίμα ακόμη πιο στενής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία ήταν οι κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Φρίντριχ Μερτς από το Βερολίνο. Δεν έλλειψαν, πάντως, και οι ευγενικές διατυπώσεις διαφωνιών με βασικό άξονα το μεταναστευτικό.
Ο πρωθυπουργός έσπευσε να δώσει τα δικά του διαπιστευτήρια στον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, λίγες μόλις ημέρες μετά το θρίλερ της εκλογής του, με τον Κ. Μητσοτάκη να παρουσιάζει τη χώρα ως παράδεισο για επενδύσεις.
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «ύστερα από μια σκληρή δεκαετή κρίση, η οικονομία μας είναι μία από τις πιο δυνατές της Ευρωζώνης, γεγονός που αποτυπώνεται στα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Στον τουρισμό καταρρίπτουμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο», προσθέτοντας πως η χώρα «γυρίζει σελίδα, θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και είναι ελκυστικός προορισμός για γερμανικές επενδύσεις».
Παράλληλα, μίλησε και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στην Άμυνα της Ε.Ε. Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε προς τον καγκελάριο «έχουμε την ευθύνη να επιλέξουμε προσεκτικά τους συνομιλητές μας στην άμυνα. Πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Διαφορετικά τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και αυτονομία, αλλά και η αξιοπιστία της ΕΕ».
Σχετικά με την πώληση Eurofighter προς την Τουρκία η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ήταν προσεγμένη, καθώς δήλωσε ότι «δεν είναι δουλειά ενός φιλοξενούμενου πρωθυπουργού να υποδείξει στη Γερμανία πως θα κάνει πωλήσεις εξοπλισμών. Πιστεύω ότι υπάρχει κατανόηση ως προς την ανάγκη τέτοιες πωλήσεις να πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, δηλαδή ότι τρίτες χώρες που θέλουν να συνδεθούν αμυντικά με την ΕΕ θα πρέπει να δείχνουν συμμόρφωση με τις αρχές της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής ή να υπογράψουν αμυντική συμφωνία με την ΕΕ. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες των κρατών- μελών. Θα εμβαθύνουμε περισσότερο κατα τη συζήτηση του κανονισμού SAFE σε επίπεδο υπουργών».
Η έμμεση απάντηση Μερτς για την Τουρκία
Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος έσπευσε να δηλώσει πως η Ε.Ε. μπορεί και πρέπει να αναπτύξει αμυντική συνεργασία με κράτη που δεν είναι μέλη της Ένωσης, κατονομάζοντας τη Μεγάλη Βρετανία και τη Νορβηγία, αλλά δεν έκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία και με άλλες χώρες.
Διαφωνίες στο μεταναστευτικό
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του έδωσε ιδιαίτερη βάση στο μεταναστευτικό, ξεκαθαρίζοντας ότι το ζήτημα της δευτερεύουσας ροής προσφύγων από την Ελλάδα προς τη Γερμανία είναι στο επίκεντρο των διμερών σχέσεων.
«Εξέφρασα στην ελληνική κυβέρνηση τη θέση ότι η μετανάστευση από Ελλάδα προς Γερμανία πρέπει να μειωθεί περαιτέρω» είπε για να συμπληρώσει ότι θα γίνουν κι άλλες συζητήσεις.
Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε «αντιλαμβάνομαι ότι ο καγκελάριος αναγνωρίζει πόσο δύσκολο είναι για μία χώρα στην πρώτη γραμμή να προστατεύει νύχτα μέρα τα εθνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά».
Επισήμανε πως η σύμπραξη Ελλάδας-Γερμανίας είναι απαραίτητη, χαρακτηρίζοντας το μεταναστευτικό όχι μόνο ανθρωπιστικό θέμα, αλλά ζήτημα μείζονος εθνικής ασφάλειας. Ζήτησε, παράλληλα, να δοθεί έμφαση στην εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, στις επιστροφές και στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου.
Ο καγκελάριος, πάντως, ρωτήθηκε για το πού συμφώνησαν οι δύο πλευρές σχετικά με την επιστροφή προσφύγων, με τον Μερτς να τονίζει «συμφωνήσαμε ότι θα συζητήσουμε και θα έχουμε ανταλλαγή απόψεων. Γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι αυτό το θεωρούμε μεγάλο πρόβλημα. Οτι θεωρούμε πως οι αριθμοί είναι υψηλοί. Θα επιδιώξουμε κοινή λύση. Το μεταναστευτικό θα επιλυθεί εάν περιορίσουμε τις ροές και έτσι συμφωνήσαμε ότι τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα δεν είναι μόνο εθνικά σύνορα των κρατών, αλλά και δικά μας».
Με τη σειρά του ο πρωθυπουργός επισήμανε «χαίρομαι που ο καγκελάριος αναγνωρίζει την τεράστια προσπάθεια της χώρας μου. Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν ζητήματα δευτερογενών ροών. Είμαστε σε ανοιχτή συζήτηση. Δεν έχουμε συμφωνήσει σε όλα. Ομως αντιμετωπίζω το ζήτημα με κατανόηση και ζητώ αντίστοιχη κατανόηση από τη Γερμανία για το τι σημαίνει να φυλάς τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Με καλή διάθεση, τα υπουργεία μας θα βρουν λύση».
Κοινός δανεισμός στην Ε.Ε.
Η οικονομία βρέθηκε ψηλά στη συνέντευξη των δύο ηγετών, με τον πρωθυπουργό να παραδέχεται πως δεν υπάρχει συμφωνία εντός Ε.Ε. για κάποιο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως το ενδεχόμενο κοινού δανεισμού, και να επισημαίνει «θεωρώ όμως ότι αυτή είναι μια συζήτηση η οποία πρέπει να γίνει με εντιμότητα και με ειλικρίνεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με κοινά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία».
Ο καγκελάριος, πάντως, επανέλαβε την διαχρονική γερμανική επιφύλαξη σε κοινή χρηματοδότηση της Ε.Ε. μέσω δανεισμού, για να υπογραμμίσει «προκλήσεις, όπως αυτές τις οποίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε επίπεδο αμυντικό, πρέπει να τις δεχτούμε ως τη νέα κανονικότητα που θα μας συνοδεύσει τα επόμενα χρόνια. Και για το λόγο αυτό είμαι πολύ επιφυλακτικός όταν κάνουμε λόγο για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία».
Κρύφτηκε πίσω από την Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου
Δεν ήταν, βέβαια, όλα... ρόδινα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς δέχθηκε ερώτηση για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, στη σκιά των τελευταίων εξόχως αποκαλυπτικών εκθέσεων, με τον πρωθυπουργό να επιμένει στη γραμμή Μαξίμου και να κρύβεται πίσω από την Κομισιόν λέγοντας «η Ελλάδα είναι μια δημοκρατία η οποία λειτουργεί πολύ καλά και τελικός κριτής του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που καταθέτει ετήσια έκθεση. Μου φαίνεται παράξενο όταν σε τέτοιες κατατάξεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις, η χώρα μου που είναι δημοκρατία που λειτουργεί πολύ καλά, βρίσκεται κάτω από αφρικανικές χώρες που δεν διακρίνονται ιδιαίτερα για τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά. Στην Ελλάδα ο καθένας μπορεί να πει και να γράψει ό,τι θέλει. Υπάρχει απόλυτη ελευθερίας έκφρασης. Η κριτική προς την κυβέρνησή μου είναι έντονη και αποδεχόμαστε ότι αυτό είναι μέρος του τρόπου που λειτουργούν οι ευνομούμενες δημοκρατίες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας