Αθήνα, 29°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
29°C
29.8° 28.0°
3 BF
35%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
29.3° 26.6°
2 BF
44%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.0° 29.0°
1 BF
58%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
2 BF
51%
Βέροια
Αίθριος καιρός
28°C
28.2° 28.2°
1 BF
48%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
88%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
26.1° 26.1°
1 BF
50%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
24°C
25.2° 23.8°
4 BF
72%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 26.5°
2 BF
45%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.4° 26.4°
4 BF
44%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
26°C
25.7° 25.7°
0 BF
50%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
4 BF
61%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
27°C
26.9° 26.9°
2 BF
39%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
26°C
28.4° 26.3°
2 BF
32%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 24.8°
3 BF
76%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
28°C
27.7° 27.7°
2 BF
22%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.3° 24.3°
2 BF
44%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
27.0° 26.4°
2 BF
65%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
0 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 18 Ιουνίου, 2025
kyriakos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

«Αγκάθια» για τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τη Μελόνι θα βρεθούν η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου, η προώθηση κοινών έργων στον τομέα της ενέργειας και η... Hellenic Train, ενώ με τον Φρίντριχ Μερτς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αποτρέψει την εξαγωγή μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία.

Η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρώμη αναμένεται να έχει ιδιαίτερο γεωπολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον, καθώς θα συναντηθεί με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι σε μια περίοδο εντατικών διεθνών εξελίξεων. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας, το οποίο είχε αναβληθεί λόγω των εσωτερικών πιέσεων που είχαν προκαλέσει στην κυβέρνηση τα μεγαλειώδη και μαζικά συλλαλητήρια για τα Τέμπη, επαναφέροντας την περίοδο εκείνη στο προσκήνιο τις ευθύνες της Hellenic Τrain που ως γνωστόν πρόκειται για εταιρεία ιταλικών κρατικών συμφερόντων.

Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών θα επικεντρωθεί σε κρίσιμα θέματα όπως το μεταναστευτικό, η ενέργεια και η ασφάλεια, με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου, δεδομένης της γεωγραφικής θέσης και των κοινών συμφερόντων Ελλάδας και Ιταλίας. Στο επίπεδο της ενεργειακής συνεργασίας αναμένεται η προώθηση κοινών έργων στον τομέα της ενέργειας, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας. Ακόμη, η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών, με έμφαση στις ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, θα αποτελέσει σημαντικό σημείο της ατζέντας.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως η επίσκεψη Μητσοτάκη έρχεται στον απόηχο της διμερούς συνάντησης Ερντογάν-Μελόνι τις προηγούμενες ημέρες όπου αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Η αμυντική συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας αποτελεί ένα σημαντικό γεωπολιτικό ζήτημα που επηρεάζει την Ελλάδα. Τον τελευταίο καιρό, η Τουρκία έχει προωθήσει στενότερους δεσμούς με την Ιταλία στον αμυντικό τομέα, με κοινά έργα και ανταλλαγή τεχνολογιών, γεγονός που ανησυχεί την Αθήνα. Η εξαγορά της Piaggio Aerospace από την Baykar, εταιρεία συμφερόντων του γαμπρού Ερντογάν αλλά και η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της τελευταίας με την ιταλική Leonardo- εταιρείες του χώρου της αεροπορικής βιομηχανίας, σηματοδοτεί, σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές την πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να διευκολύνει τη συμμετοχή της Αγκύρας στο νέο αμυντικό οικοδόμημα που σχεδιάζει η Κομισιόν. Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή και ψυχραιμία την εξέλιξη της ιταλοτουρκικής σχέσης, επισημαίνοντας πως η περαιτέρω εμπλοκή της Τουρκίας στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ε.Ε. διατηρεί αρκετές αιρεσιμότητες.

Βέβαια το κρίσιμο ερώτημα που παραμένει είναι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει πιεστικά το ζήτημα αυτό στην Ιταλίδα ομόλογό του με την οποία παρότι στις αρχές της θητείας της έδειχναν να έχουν κατακτήσει έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας, φαίνεται πως στη δεδομένη χρονική συγκυρία δεν έχουν και τις καλύτερες δυνατές σχέσεις.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για το ζήτημα πριν από μερικές ημέρες υποστήριξε πως: «Η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ και σε αυτό το επίπεδο, το αμυντικό και σε διπλωματικό επίπεδο. Δεν ετεροκαθορίζεται η πολιτική αυτή της χώρας μας». Ωστόσο προσέθεσε ότι: «τα ευρωπαϊκά προγράμματα διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες, οι οποίοι είναι δεδομένοι και δεν υπάρχει ζήτημα για το αν πρέπει να τηρούνται, πρέπει να τηρούνται. Εχουν ξεκάθαρες διατυπώσεις και οι κανόνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ε.Ε. ή αντίστοιχα για όλες τις υπόλοιπες συζητήσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Hellenic Train

Στην αυριανή συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με την Ιταλίδα ομόλογό του στη Ρώμη αναμένεται ότι θα τεθεί επί τάπητος και το θέμα της Hellenic Train, εταιρείας ιταλικών συμφερόντων που δραστηριοποιείται στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να προωθήσει επενδύσεις και αναβαθμίσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο, με αιχμή την προμήθεια νέου τροχαίου υλικού από την Hellenic Train. 

Υπενθυμίζεται πως, όπως προαναφέρθηκε, η συνάντηση των δύο ηγετών είχε προγραμματιστεί για τις 19 Φεβρουαρίου αλλά είχε αναβληθεί, καθώς τα συλλαλητήρια για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών είχαν αναγκάσει την περίοδο εκείνη την κυβέρνηση να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο καταγγελίας της σύμβασης του ελληνικού δημοσίου με τη Hellenic Train, δυσχεραίνοντας τότε τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Πλέον όμως το κυβερνητικό αφήγημα έχει αλλάξει επιστρέφοντας στις αρχικές θέσεις για τα αίτια της τραγωδίας και συνεπώς όχι μόνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται ζήτημα καταγγελίας της σύμβασης, αλλά η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να επιδιώκει να αξιοποιήσει τη στρατηγική συνεργασία με την Ιταλία για να προωθήσει σημαντικές επενδύσεις στον σιδηρόδρομο, που αποτελεί κρίσιμο τομέα υποδομών για τη χώρα και την ευρύτερη ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα.

Συνάντηση με Μερτς

Αμέσως μετά τη Ρώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στο Βερολίνο όπου με αφορμή τη βράβευσή του από το Economic Council Germany, την Ενωση 12.000 γερμανικών επιχειρήσεων, η οποία πρόσκειται στο μεγάλο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, στους Χριστιανοδημοκράτες, θα έχει την πρώτη του διμερή συνάντηση με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς. Το κλίμα της συνάντησης επηρεάζεται έντονα από τις πρόσφατες δηλώσεις του Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκρίνει η Γερμανία την εξαγωγή μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία. 

Κατά την πρώτη του επίσκεψη ως καγκελάριου στην έδρα του ΝΑΤΟ, ο Μερτς δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση «θα πρέπει να λάβει μια απόφαση σχετικά με την παράδοση των αεροσκαφών Eurofighter», υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ και εκφράζοντας τη βούληση να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η συνεργασία με την Αγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει ευθέως το ζήτημα στη συνάντησή του με τον Μερτς, ζητώντας από τη γερμανική πλευρά να διατηρήσει τη μέχρι σήμερα στάση της και να μην προχωρήσει σε εξαγωγή στρατιωτικού υλικού που θα μπορούσε να ανατρέψει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, η Αθήνα ποντάρει στη συνεργασία με τη νέα γερμανική κυβέρνηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικά όσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές και την ευελιξία στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Αγκάθια» για τις ισορροπίες στο Αιγαίο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας