Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί σήμερα η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας-Αιγύπτου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η σύγκληση του ΑΣΣ αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με την Αίγυπτο. Κύριος στόχος των δύο χωρών, η ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Αθήνας και Καΐρου, με έμφαση στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί και το έργο GREGY Interconnector, η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, που ενισχύει τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας και προωθεί τη μεταφορά καθαρής ενέργειας από την Αφρική στην Ευρώπη. Ψηλά στην ατζέντα θα βρεθούν ακόμη οι τομείς της οικονομίας και της μετανάστευσης, καθώς πέρα από την οικονομική συνεργασία, ο ρόλος της Αιγύπτου στη διαχείριση του μεταναστευτικού είναι ιδιαίτερα σημαντικός λόγω της γεωγραφικής θέσης της που βρίσκεται κοντά σε Λιβύη και Σουδάν.
Ακόμη πρόκειται να συζητηθεί η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μέσω κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στρατιωτικών ασκήσεων και συνεργασίας της αμυντικής βιομηχανίας των δύο χωρών. Η σύσταση του ΑΣΣ είχε συμφωνηθεί πριν από μερικά χρόνια από τους ηγέτες των δύο χωρών, Κυριάκο Μητσοτάκη και Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, και επιβεβαιώθηκε στην τελευταία τους συνάντηση στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2025. Η συνεδρίαση γίνεται σε μια κρίσιμη γεωπολιτικά περίοδο, όπου Ελλάδα και Αίγυπτος επιδιώκουν να λειτουργήσουν ως πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή, ενώ συγκλίνουν σε θέματα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, ειδικά απέναντι σε προκλήσεις όπως αυτές που σχετίζονται με την Τουρκία και την Κύπρο.
Επιπλέον, η συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών, που υπεγράφη το 2020, αναγνωρίζεται διεθνώς και αποτελεί τη βάση για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και τη γεωπολιτική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, αναβαθμίζοντας τις σχέσεις των δύο χωρών.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου θα υπάρξει, όπως είναι αναμενόμενο, συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα αναβάθμισης των ήδη εξαιρετικά στενών σχέσεων σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση και ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού στο πολιτικό επίπεδο (μηχανισμός τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων), στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις, στις μεταφορές και τις υποδομές, σε έργα συνδεσιμότητας, στην ενεργειακή ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή, στην άμυνα και την ασφάλεια, στο μεταναστευτικό, στην παιδεία και στον πολιτισμό.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως η εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών αναμένεται να περιγραφεί στην κοινή δήλωση που πρόκειται να υπογράψουν οι δύο ηγέτες. Τέλος, σύμφωνα με την ανάγνωση του μεγάρου Μαξίμου, οι δύο ηγέτες αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα συναντίληψης και συμπόρευσης με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, σε μια συγκυρία που το γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή αναδιαμορφώνεται. Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών άλλωστε θα συζητηθούν οι τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις στη Γάζα, τη Συρία και τη Λιβύη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας