Παρίσι
Σε καλό κλίμα, όπως ανέφεραν ελληνικές και γαλλικές διπλωματικές πηγές, πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για την τεχνητή νοημοσύνη, η συνάντηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς ωστόσο καμία από τις δύο πλευρές να προβεί σε σχόλια σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης στην Τουρκία των 40 αεροσκαφών Eurofighter εξοπλισμένων με πυραύλους Meteor. Μία πώληση για την οποία, ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει επισήμως εκφράσει την αντίθεσή της.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ η γαλλική πλευρά αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Μακρόν κατά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό «επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Γαλλίας τόσο στη γαλλοελληνική στρατηγική συνεργασία, όσο και υπέρ της ασφάλειας της Ελλάδας». Αναφέρεται επίσης ότι οι δύο ιθύνοντες συζήτησαν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και για την υποστήριξη της βιομηχανικής της βάσης, ενόψει της σχετικής με το θέμα Λευκής Βίβλου που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προσεχή άνοιξη. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πυραύλων Meteor, η γαλλική εφημερίδα Le Canard enchaîné ανέφερε χθες σε δημοσίευμά της ότι το Παρίσι ασκούσε μέχρι τώρα βέτο στην πώληση αυτών των πυραύλων στην Τουρκία, αλλά τελικά υπό την πίεση των άλλων κρατών που μετέχουν στην κοινοπραξία που τους κατασκευάζει υποχρεώθηκε να το άρει. Από την άλλη, η εξειδικευμένη στα αμυντικά ζητήματα γαλλική ιστοσελίδα Zone Militaire σε δημοσίευμά της με τίτλο «Για τη Γαλλία, η πώληση πυραύλων αέρος-αέρος Meteor στην Τουρκία απέχει ακόμη πολύ από το να θεωρείται δεδομένη» σημειώνει ότι «ότι καμία οριστική συμφωνία δεν έχει συναφθεί με την Τουρκία» και ότι «η πώληση των πυραύλων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη».
Ως προς τα ζητήματα της χθεσινής διεθνούς συνάντησης κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασαν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, την «απόλυτη εμπιστοσύνη τους» στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να γίνει «ένας προνομιακός χώρος για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος ανταγωνιστικής, ελκυστικής και ανεξάρτητης τεχνητής νοημοσύνης». Εκ παραλλήλου επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι «προς τον σκοπό αυτό υποστηρίζουν την ταχεία εφαρμογή ενός φιλόδοξου ευρωπαϊκού φύλλου πορείας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, που θα βασίζεται στις επενδύσεις, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα».
Ευρωπαϊκό σχέδιο
Προς τον σκοπό αυτό ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συζήτησαν για την ανάγκη επιτάχυνσης της εφαρμογής του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανταγωνιστικότητα, σε συνέχεια της έκθεσης Ντράγκι, κυρίως δε σε σχέση με την απλοποίηση των κανόνων της Ε.Ε., την απεξάρτηση από τον άνθρακα της βιομηχανικής παραγωγής, τη μείωση των στρατηγικών εξαρτήσεων και τον νόμιμο ανταγωνισμό. Οι δύο άνδρες συζήτησαν, τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το θέμα της ανάπτυξης των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων στους τομείς της κλιματικής και της ψηφιακής μετάβασης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας