Γρίφος παραμένει η ημερομηνία διεξαγωγής του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στην Αγκυρα, παρουσία των δύο ηγετών, καθώς οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή ημερομηνία. Μάλιστα, χθες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω διπλωματικών πηγών διέψευσε τις δηλώσεις Φιντάν που έκαναν λόγο για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο του ΑΣΣ τον Απρίλιο.
Ειδικότερα σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, οι δύο πλευρές έχουν θέσει πιθανές ημερομηνίες για τη σύγκληση του ΑΣΣ, μεταξύ των οποίων και τον Απρίλιο, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη επιβεβαιωμένη ημερομηνία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η άκομψη, όπως τη χαρακτηρίζουν κάποιες πηγές στην Αθήνα, αντίδραση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ήλθε υπό το βάρος των πιέσεων δημοσιεύματος στον τουρκικό Τύπο που υποστήριζε πως η συνάντηση κορυφής των δύο ηγετών στην τουρκική πρωτεύουσα, παρότι ήταν προγραμματισμένη, αναβάλλεται επ’ αόριστον καθώς όπως σχολίαζε «η Αθήνα αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω μετά τη σκληρή αντίδραση της Τουρκίας στις υποθαλάσσιες έρευνες της Ελλάδας στα ανοιχτά της Κάσου».
Το δημοσίευμα είχε προκαλέσει μια πρώτη αντίδραση από το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο σημείωσε πως η είδηση της επ’ αόριστον αναβολής δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να πηγαίνει ένα βήμα παραπάνω χθες, δηλώνοντας πως η συνάντηση κλείδωσε για τον Απρίλιο. Στην πραγματικότητα η ημερομηνία διεξαγωγής του ΑΣΣ δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, ωστόσο όπως υποστηρίζουν και οι δύο πλευρές, αμφότερες συνεχίζουν να εργάζονται για να καθορίσουν μια κατάλληλη ημερομηνία τους επόμενους μήνες.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που καθυστερούν την εξεύρεση κοινής ημερομηνίας. Για την ελληνική διπλωματία η επιθυμητή ημερομηνία σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας προσδιορίζεται για μετά τη διεξαγωγή της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό τον Μάρτιο στη Γενεύη, τα αποτελέσματα θα έχουν αναμφίβολα επίδραση και στο κλίμα που θα διέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στη δεδομένη συγκυρία, καθώς σύμφωνα με την ανάγνωση της Αθήνας η βελτίωση ή μη των ελληνοτουρκικών σχέσεων συμβάλλει αναπόφευκτα και στην πρόοδο των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Βέβαια δεν εκλείπουν και οι φωνές στην Αθήνα που υποστηρίζουν πως η δύσκολη πολιτική συγκυρία για την κυβέρνηση, μετά τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν από τις μαζικές συγκεντρώσεις για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, αναγκάζει την Αθήνα να παίξει καθυστερήσεις στη διεξαγωγή του ΑΣΣ, φοβούμενη να προσθέσει σε αυτή τη συγκυρία ακόμη ένα δύσκολο θέμα στην καυτή πολιτική ατζέντα των ημερών. Στον αντίποδα, ανώτατη διπλωματική πηγή με την οποία συνομίλησε η «Εφ.Συν.» υποστήριξε πως δεν έχει υπάρξει καμία υπαναχώρηση σε ό,τι αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης για διεξαγωγή του ΑΣΣ εξαιτίας των εσωτερικών πιέσεων, καθώς όπως σχολίασε η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στον διάλογο τηρώντας τις πάγιες, εθνικές, κόκκινες γραμμές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας