Το θέμα των αμυντικών δαπανών αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολεί την άτυπη συνάντηση των «27» Ευρωπαίων ηγετών, σήμερα στις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει απαιτήσει να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ στο 5% του ΑΕΠ (από το 2% που είναι σήμερα), γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση στις ευρωπαϊκές χώρες.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταχθεί εξαρχής υπέρ της αύξησης των αμυντικών δαπανών, στηρίζοντας ξεκάθαρα την απαίτηση Τραμπ και μένοντας σταθερά στη γραμμή του δεδομένου συμμάχου. Παράλληλα, με τη στάση του αυτή ο πρωθυπουργός δείχνει να «λησμονεί» τις ανάγκες της κοινωνίας για αύξηση κονδυλίων σε παιδεία, υγεία κτλ., την ώρα μάλιστα που σημαντικό κομμάτι στενάζει καθημερινά λόγω της συνεχούς ακρίβειας.
Οι προτάσεις Μητσοτάκη
Σημειώνεται ότι στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση των Μητσοτάκη-Τουσκ οι οποίοι με κοινή επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζήτησαν τη δημιουργία μιας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης από ευρωπαϊκά χρήματα.
Σήμερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ευελιξίας στους δημοσιονομικούς κανόνες, για όσες χώρες ξοδεύουν πάνω από το 2% σε δαπάνες για την άμυνα, ενώ πρότεινε τη σύσταση κοινού ευρωπαϊκού ταμείου για αμυντικά έργα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θέλω να επισημάνω για ακόμα μία φορά την ανάγκη να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες, ώστε να δίνεται ένα κίνητρο στις χώρες που δαπανούν άνω του 2% του ΑΕΠ τους στις αμυντικές δαπάνες να μην τιμωρούνται στα πλαίσια της υφιστάμενης νομοθεσίας σχετικά με τις οροφές δαπανών.
»Επισημαίνω όμως ότι εκτός από την ανάγκη να έχουμε περισσότερη ευελιξία σε εθνικό επίπεδο, είναι επίσης απολύτως ανάγκη να συγκροτήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για αμυντικά έργα, τα οποία ουσιαστικά συνιστούν ευρωπαϊκές προτεραιότητες. Συγκεκριμένα, προτείνω τη σύσταση ενός ταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει κοινές ευρωπαϊκές δράσεις, όπως παραδείγματος χάρη μια αντιευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα».
Πάντως, σήμερα, δεν αναμένονται να ληφθούν αποφάσεις επί των παραπάνω προτάσεων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας