Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λύση του Κυπριακού με αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τις συνομιλίες τους στη Λευκωσία, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου επαναβεβαίωσαν τους στενούς δεσμούς που συνδέουν Ελλάδα και Κύπρο και την αμφίδρομη στήριξη σε διάφορα θέματα

EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Λύση του Κυπριακού με αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων

  • A-
  • A+

Λευκωσία, ανταπόκριση

Τις τρέχουσες εξελίξεις σε Κύπρο και Ελλάδα, καθώς και διμερή, ευρωπαϊκά, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα που επηρεάζουν τις δύο χώρες, με επίκεντρο το Κυπριακό, συζήτησαν διεξοδικά και αντάλλαξαν απόψεις, οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Κοτζιάς, με σκοπό τον περαιτέρω συντονισμό, εν όψει και της εντατικοποίησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, τον Νοέμβριο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τις συνομιλίες τους στη Λευκωσία, όπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη, επαναβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες και η αμφίδρομη στήριξη σε διάφορα θέματα.

Παραβίαση διεθνούς δικαίου

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι πρόκειται για πρόβλημα κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

Επανέλαβε τη θέση της Αθήνας για επανένωση της μεγαλονήσου σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, όπου -πρόσθεσε- οι Τουρκοκύπριοι θα απολαμβάνουν το μέγιστο δυνατό των δικαιωμάτων του Κύπριου πολίτη και οι Ελληνοκύπριοι, καθώς και όλες οι μειονότητες, στο νησί θα νιώθουν ασφάλεια.

«Για να γίνει αυτό», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, «πρέπει να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα».

Επισημαίνοντας τους ιδιαίτερους προσωπικούς δεσμούς με την Κύπρο, ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι κάθε φορά που έρχεται και φεύγει από το νησί η καρδιά του είναι πιο γεμάτη.

«Δεν ξέρω», ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν έρχομαι ως επισκέπτης ή αν επιστρέφω σε ένα κομμάτι της νιότης και της ψυχής μου».

Επίσκεψη σε σημαντική συγκυρία

Καλωσορίζοντας τον Έλληνα ομόλογό του στην Κύπρο, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι ο Νίκος Κοτζιάς έχει έρθει πολλές φορές στο νησί, αλλά η επίσκεψή του αυτήν τη φορά πραγματοποιείται σε μια σημαντική συγκυρία.

Τόνισε ότι η συμβουλή και η συνδρομή της Αθήνας προς τη Λευκωσία είναι πολύτιμη, προσθέτοντας ότι μέσα από τις συνομιλίες με τον κ. Κοτζιά επαναβεβαιώθηκε η αμφίδρομη σχέση των δύο χωρών.

Είπε ότι η συνεργασία των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα είναι σταθερή, ιδιαίτερα η στήριξη της Ελλάδας στο Κυπριακό, είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και στο θέμα των κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

«Εμείς», πρόσθεσε, «εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς την Ελλάδα στο προσφυγικό που την ταλανίζει».

Τα ενεργειακά ζητήματα και η συνεργασία με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής συζητήθηκαν επίσης στις συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα Κοτζιά

Νωρίς το απόγευμα, ο Νίκος Κοτζιάς είχε προγραμματιστεί να συναντηθεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με Ελληνοκύπριους εκπροσώπους οργανώσεων προσφύγων, αγνοουμένων και εγκλωβισμένων.

Αύριο, ο κ. Κοτζιάς θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Διαβουλεύσεις με εκπροσώπους κομμάτων

Ακολούθως, θα συναντηθεί στη Βουλή με τον πρόεδρο Γιαννάκη Ομήρου και θα έχει διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Μεθαύριο, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα συμμετάσχει σε εορταστικές εκδηλώσεις στη Λευκωσία, εκπροσωπώντας επίσημα την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Νίκος Κοτζιάς θα καταθέσει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. Θα επισκεφθεί επίσης το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

Έκδοση 10ετούς ομολόγου από την Κύπρο

Στην πρώτη έκδοση δεκαετούς ομολόγου μετά από πέντε χρόνια προχωρά η κυπριακή κυβέρνηση, αμέσως μετά τη διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεού της από τους Fitch.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την πρόθεσή του για την έκδοση νέου ευρωομολόγου (ΕΜΤΝ), που αφορά 10-ετές ομόλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 27 Οκτωβρίου 2015.

Την ίδια ώρα, η Δημοκρατία ανακοίνωσε πρόσκληση προς τους κατόχους υφιστάμενων ευρωομολόγων για ανταλλαγή τους με ομόλογα της νέας έκδοσης της Δημοκρατίας.

Πρόκειται για τρία ομόλογα που λήγουν το 2019 και το 2020 και που εκδόθηκαν με επιτόκιο 4,75%, 4,625% και 6,5%.

Αναβάθμιση από Fitch

Η έξοδος στις αγορές ακολουθεί την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Με την αναβάθμιση η Κύπρος απέχει τέσσερις βαθμίδες από την επενδυτική βαθμίδα. Τον Σεπτέμβριο αναβάθμισαν την Κύπρο και οι Standard and Poor’s.

Το υπουργείο επιδιώκει να αξιοποιήσει τις ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων που ανέρχονται κοντά στο 3%, αλλά και τη σημαντική βελτίωση που παρατηρείται στο μακροοικονομικό περιβάλλον.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοτζιάς: Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την Κύπρο
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη θέληση, τη δυνατότητα και την ικανότητα να παλέψει την προώθηση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι σε...
Κοτζιάς: Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την Κύπρο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το κέρδος από το Κραν Μοντανά...
Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς μιλώντας στο περιθώριο της συμμετοχής του στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου είπε ότι θεωρεί μεγάλη κατάκτηση των συνομιλιών για το Κυπριακό στην Ελβετία το γεγονός ότι για πρώτη...
Το κέρδος από το Κραν Μοντανά...
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυπριακό: Η ανατομία ενός δύσκολου παζλ
Αν ρωτήσετε 100 ανθρώπους να σας πουν αν είναι αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι εν όψει της διάσκεψης για την Κύπρο στην Ελβετία, που αρχίζει σήμερα, οι 90 θα απαντήσουν ότι δεν βλέπουν να εξελίσσονται θετικά τα...
Κυπριακό: Η ανατομία ενός δύσκολου παζλ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλήρης συναντίληψη Κοτζιά - Αναστασιάδη
Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι συζήτησαν για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων, αλλά και για τις επαφές που είχαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Άγκυρα δεν ήταν έτοιμη στη Γενεύη για...
Πλήρης συναντίληψη Κοτζιά - Αναστασιάδη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Κυπριακό στο ΕΣΕΠ την Παρασκευή
Για δεύτερη φορά φέτος, πραγματοποιείται την προσεχή Παρασκευή, στο υπουργείο Εξωτερικών, συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά....
Το Κυπριακό στο ΕΣΕΠ την Παρασκευή
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενέργεια και προσφυγικό, στοιχεία κλειδιά στην εξωτερική πολιτική
Τη σημασία της ενεργειακής εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Τονίζει ότι επιθυμεία της χώρας είναι να καταστεί «ενεργειακό κέντρο». Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι...
Ενέργεια και προσφυγικό, στοιχεία κλειδιά στην εξωτερική πολιτική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας