Αθήνα, 11°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.8° 8.9°
2 BF
74%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
8.0° 6.8°
1 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
13.2° 11.0°
3 BF
83%
Ιωάννινα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
5°C
4.9° 4.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
5.9° 4.6°
2 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
6.6° 6.0°
0 BF
87%
Κοζάνη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
2°C
2.9° 1.5°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
2 BF
96%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.2° 10.8°
2 BF
91%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
9.9° 6.8°
1 BF
78%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
13°C
14.4° 12.8°
2 BF
60%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
8°C
8.5° 8.5°
2 BF
60%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
4 BF
89%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
6°C
6.2° 5.9°
2 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
7°C
7.8° 7.3°
2 BF
93%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.1° 14.8°
3 BF
87%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
11.0° 8.0°
1 BF
83%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.3° 3.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
7.7° 7.0°
1 BF
82%
Καστοριά
Ασθενείς βροχοπτώσεις
2°C
1.9° 1.9°
1 BF
93%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
Κυπριακό - ΟΗΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo

Προς άτυπη πενταμερή σύνοδο για το Κυπριακό

Αναμένεται πρόσκληση Γκουτέρες για ενδεχόμενη επανέναρξη συνομιλιών. Λύση δύο κρατών πρότεινε ξανά ο Χ. Φιντάν από τα κατεχόμενα

Ανοίγει ξανά, από ό,τι φαίνεται, η συζήτηση για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Σύμφωνα με τις πρώτες συγκεχυμένες πληροφορίες, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχεδιάζει να καλέσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές το επόμενο διάστημα σε μια άτυπη σύνοδο που θα λάβει χώρα μάλλον τους επόμενους μήνες στη Γενεύη, όπου θα εξεταστεί εάν υπάρχει γόνιμο έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Εξάλλου, η έντονη κινητικότητα στα κατεχόμενα τις προηγούμενες ημέρες προμηνύει ανάλογες εξελίξεις, καθώς η σχετική είδηση για ενδεχόμενη πραγματοποίηση διευρυμένης άτυπης συνόδου για το Κυπριακό τον ερχόμενο Μάρτιο προέκυψε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, που επισκέφτηκε τις προηγούμενες ημέρες το ψευδοκράτος, ο Τατάρ δήλωσε πως οι λεπτομέρειες για τη συνάντηση αυτή θα διευκρινιστούν και θα ανακοινωθούν μετά την επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο της αναπληρώτριας γενικής γραμματέως του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ντι Κάρλο. Πρόκειται ουσιαστικά για τη συνάντηση της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό την οποία απαρτίζουν οι ηγέτες των δύο πλευρών, δηλαδή ο Ερσίν Τατάρ και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Ελλάδας και εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου, ενδεχομένως ο υφυπουργός Εξωτερικών, ως εκπρόσωποι των εγγυητριών δυνάμεων.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως παράλληλα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν σε δηλώσεις από τα κατεχόμενα εξέφρασε την πάγια τουρκική θέση τα τελευταία χρόνια που υποστηρίζει τη λύση δύο κρατών η οποία, σύμφωνα με την τουρκική διπλωματία, θα είναι αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα, καθώς η πρόταση της Τουρκίας, όπως τόνισε, δεν στοχεύει στην αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά στην καταγραφή της πραγματικότητας στο πεδίο. Ειδικότερα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε πως «όταν η Κύπρος καταλήξει σε λύση δύο κρατών, σε τι θα διαφέρει από την τρέχουσα κατάσταση; Τα σύνορα είναι ίδια, οι άνθρωποι μένουν στο ίδιο μέρος. Η καθημερινότητα θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο το επόμενο πρωί. Επιπλέον, θα ανοίξουμε τον δρόμο για μεγαλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη ευημερία στο νησί. Πιστεύω ότι αν εξηγήσουμε καλά αυτό το θέμα και αναπτύξουμε εποικοδομητικές σχέσεις, η διεθνής κοινότητα, η ελληνοκυπριακή πλευρά, οι πολιτικοί και ο λαός της Ελλάδας θα συνηθίσουν σε αυτή την ιδέα», σημείωσε, επισημαίνοντας πως μέχρι την τελική λύση οι δύο πλευρές μπορούν να κάνουν βήματα ως πολιτισμένες κοινωνίες, που σχετίζονται με την ενέργεια και την οικονομία, ενώνοντας τον Βορρά και τον Νότο.

Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική διπλωματία πρόκειται να προσέλθει στις συζητήσεις με την πάγια θέση της για επανέναρξη των συνομιλιών. Εξάλλου, όπως έχει γράψει επανειλημμένως η «Εφ.Συν.», η Αθήνα έχει επενδύσει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό εντός του 2025 με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο, ενώ παράλληλα στηρίζει τις πρωτοβουλίες του γ.γ. του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, προς την κατεύθυνση αυτή, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. εξετάζονται και μέσα από τη στάση της γειτονικής χώρας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο και ότι υπάρχει αυστηρό πλαίσιο κριτηρίων που η Αγκυρα οφείλει να εκπληρώσει, μεταξύ των οποίων είναι και η στάση της στο κυπριακό ζήτημα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Προς άτυπη πενταμερή σύνοδο για το Κυπριακό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας