Oι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Συρία, η επόμενη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και τα βήματα της Ελλάδας σε επίπεδο διπλωματίας, ενόψει της συμμετοχής της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμου μέλους, ήταν τα βασικά θέματα που κυριάρχησαν στην ατζέντα της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.
Κορυφαίο θέμα για την κυβέρνηση και τον υπουργό Εξωτερικών παραμένουν τα ελληνοτουρκικά σε συνδυασμό με το Κυπριακό. Οπως επισημάνθηκε από τον κ. Γεραπετρίτη προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες και σαφείς, επαναλαμβάνοντας πως η Αθήνα δεν συζητά θέματα εθνικής κυριαρχίας με την Αγκυρα. Φυσικά, συζητήθηκε διεξοδικά και το Συριακό τόσο για τη γενικότερη αναταραχή που προκαλεί στην περιοχή, όσο και για τις ενδεχόμενες δυσμενείς επιπτώσεις για τη χώρα μας σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.
Οπως ορίζει το πρωτόκολλο, ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που συναντήθηκε με τον κ. Γεραπετρίτη ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εσχάτως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος στις λακωνικές δηλώσεις του μετά τη συνάντηση εστίασε κυρίως στον διάλογο με την Τουρκία, ο οποίος, όπως τόνισε προς τον υπουργό Εξωτερικών, θα πρέπει να βασίζεται σε ρεαλιστικά δεδομένα και όχι σε υψηλές προσδοκίες.
«Συζητήσαμε εκτενώς τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία, αλλά και την κατάσταση ταραχής που επικρατεί στη Μέση Ανατολή. Οσον αφορά τον διάλογο με την Τουρκία, πρέπει να βασίζεται στα πραγματικά ρεαλιστικά δεδομένα και όχι σε υψηλές προσδοκίες που πολλές φορές καλλιεργούνται για εσωτερική κατανάλωση», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Κόκκινες γραμμές»
Για μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, άρτι αφιχθείς από την Κύπρο. Οπως δήλωσε στα ΜΜΕ, μετέφερε στον κ. Γεραπετρίτη τις εμπειρίες του από την επίσκεψή του στη Μεγαλόνησο και κατέθεσε την πρότασή του για την οριστική επίλυση, ζητώντας την επανεκκίνηση των συνομιλιών από κει που διακόπηκαν στο Κραν Mοντανά το 2017.
Ο κ. Φάμελλος, όσον αφορά τον διάλογο με την Τουρκία, ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα ήταν υπέρ του διαλόγου. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «ο διάλογος αυτός θα πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος. Δηλαδή τη Χάγη και τη συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Θεωρούμε ότι αυτή η συζήτηση για τα ήρεμα νερά δεν πρέπει να υποτιμά τις προκλήσεις» είπε ο ίδιος αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Και πρόσθεσε: «Και δεν μπορούν τα ήρεμα νερά να σημαίνουν αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Τα βασικά ζητήματα της κυριαρχίας και της άμυνας είναι κόκκινες γραμμές για μας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε στον υπουργό Εξωτερικών ότι η Ελλάδα, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες πρέπει να παρθούν, όπως είπε, και στη Mέση Ανατολή, όπου παραμένει ανοιχτό το παλαιστινιακό ζήτημα.
«Πρέπει διεθνείς θεσμοί και η πολιτική να αποκτήσουν ξανά αξιοπιστία». Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα ελληνοτουρκικά, η εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στον πόλεμο στην Ουκρανία και η πολιτική ενίσχυσης του Ισραήλ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Γεραπετρίτη με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Τέλος, μετά το πέρας της συνάντησης με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ο πρόεδρος του κόμματος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε πως «συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε σχεδόν σε όλα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας