Σειρά θεμάτων που αφορούν κυρίως την οικονομία, τη ναυτιλία, τον τουρισμό αλλά και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στην Ουκρανία βρέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βρετανού ομολόγου του, Κιρ Στάρμερ, κατά το τετ α τετ που είχαν χθες στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης, οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και εξέφρασαν την αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας.
Ανάμεσα στα θέματα που τους απασχόλησαν ήταν επίσης το μεταναστευτικό και το Κυπριακό, ενώ συζήτησαν και για τον συντονισμό Ελλάδας-Βρετανίας ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη διετία 2025-26. Επιπλέον συζητήθηκε η αναθέρμανση των ευρω-βρετανικών σχέσεων, κάτι το οποίο στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη ετέθη και το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, κάτι για το οποίο δεν υπήρξε καμία αναφορά από την πλευρά Στάρμερ.
Η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη βρετανική πρωτεύουσα είχε κυρίως οικονομικό ενδιαφέρον, αφού έκανε κάλεσμα για επενδύσεις, κατά την παρουσία του στο συνέδριο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και της Morgan Stanley. Εμφαση στην οικονομία και στη μείωση φόρων, περιγράφοντας μια «αρκετά αξιοσημείωτη επιστροφή» της χώρας μας, έδωσε και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, στο περιθώριο του ταξιδιού του.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε πως, σε αντίθεση με πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, «η Ελλάδα πρόκειται να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα». «Υπάρχουν χώρες που αυξάνουν τους φόρους την ώρα που εμείς τους μειώνουμε» είπε.
Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του σε προειδοποιητικά σημάδια πάνω στην οικονομία πριν από την εκλογή Τραμπ. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «θα έπρεπε να είχαμε λάβει το μήνυμα ήδη πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Και αν διαβάσετε την έκθεση Ντράγκι, είναι μια πολύ ηχηρή προειδοποίηση όσον αφορά το τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να διασφαλίσει τη στρατηγική της αυτονομία και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα σημείο καμπής και την ανάγκη λήψης ορισμένων κρίσιμων αποφάσεων. Ανάμεσα σε αυτές που έθεσε είναι αν θα γίνουν μεγαλύτερες δαπάνες για την άμυνα, όχι μόνο μεμονωμένα ως κράτη-μέλη αλλά ενδεχομένως και συλλογικά, αν μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό ταμείο που θα συμπληρώνει τους αμυντικούς προϋπολογισμούς, η εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζονται τα βασικά ζητήματα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και πώς θα υπάρξει πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια.
«Ολα αυτά είναι ερωτήματα που έχουμε συζητήσει στο παρελθόν. Δεν είχαμε μεγάλη επιτυχία στη λήψη αποφάσεων, αλλά τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε πραγματικά» είπε και τάχθηκε υπέρ τολμηρών ενεργειών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας