Με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη συναντήθηκε χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της δεύτερης διακυβερνητικής συνάντησης των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας τους και την επίτευξη μετρήσιμων αποτελεσμάτων, ενώ αναφέρθηκαν και στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τη Μέση Ανατολή και τα ελληνοτουρκικά.
Ο Ν. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τη μέρα ιστορική, λόγω της συμμετοχής 14 υπουργών από την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της θεσμοθέτησης της συνεργασίας τους, ενώ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό διαμήνυσε πως «το στάτους που υπάρχει στην Κύπρο δεν είναι βιώσιμο. Η επανένωση του τελευταίου διαιρεμένου κράτους της Ε.Ε. αποτελεί πρώτη προτεραιότητά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Χριστοδουλίδης.
Η ευθυγράμμιση
Ακόμα ανέφερε ότι η θεσμοθέτηση της διακυβερνητικής συνάντησης αποτελεί κοινή στρατηγική επιλογή και παρακαταθήκη για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε αυτό το πολύπλοκο και ασταθές περιβάλλον. Από την πλευρά του ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εξέλιξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου και την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως υπάρχει «απόλυτη ευθυγράμμιση των δύο κυβερνήσεων» στο θέμα του Κυπριακού, ενώ πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να δεχτούμε τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων και τη διαιώνιση ενός δράματος». Ανέφερε ακόμη πως το καλό κλίμα των ήσυχων νερών στα ελληνοτουρκικά δεν συνεπάγεται απαραίτητα μεταβολή των θέσεων της Τουρκίας, αλλά όπως υποστήριξε η κυβέρνησή του παραμένει ακλόνητη σε θέματα κυριαρχίας, τήρησης διεθνούς δικαίου και δικαίου της θάλασσας.
Ακόμα ισχυρίστηκε πως «οποίος έχει ισχυρά επιχειρήματα, δεν πρέπει να διστάζει να τα καταθέτει στον δημόσιο ειλικρινή διάλογο. Αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση τα ήρεμα νερά στα ελληνοτουρκικά, στην προοπτική να ανοίξουν και ήρεμοι ορίζοντες», ενώ τέλος υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε. εξετάζονται και μέσα από τη στάση της γειτονικής χώρας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο και ότι υπάρχει αυστηρό πλαίσιο κριτηρίων που η Αγκυρα οφείλει να εκπληρώσει, μεταξύ των οποίων είναι και η στάση της στο Κυπριακό ζήτημα.
Η τεχνογνωσία
Ακόμα ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, τονίζοντας τη μεταρρυθμιστική διάθεσή τους που αποσκοπεί στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και στην αποτελεσματικότητα των δημόσιων πολιτικών. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο χώρες έχουν πολλές δυνατότητες ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η ψηφιακή διακυβέρνηση, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της συνεργασίας για την πρόοδο των κοινωνιών τους.
Η ατζέντα της συνάντησης περιελάμβανε θέματα διακυβερνητικής συνεργασίας, όπως η ενίσχυση της θεσμικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου μέσω τακτικών διακυβερνητικών συνόδων, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η ναυτιλία, το Κυπριακό ζήτημα και η Περιφερειακή ασφάλεια.
Το ανακοινωθέν
Στο περιθώριο οι δύο ηγέτες εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν όπου περιγράφεται η σημαντική πρόοδος σε θέματα διμερούς συνεργασίας και επανατίθενται νέοι στόχοι για το μέλλον. Ειδικότερα οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής πολιτικής, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών τους, ενώ παράλληλα επαναβεβαιώθηκε η κοινή πεποίθηση ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Εξέφρασαν δε την προσδοκία ότι η Τουρκία θα συμβάλει ουσιαστικά στην επανέναρξη και διεξαγωγή των συνομιλιών, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και στα ευρωτουρκικά, σύμφωνα και με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 17-18 Απριλίου.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως η σύνοδος εστίασε ιδιαίτερα στη συνεργασία για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η διεύρυνση της συνεργασίας σε νέους συναφείς τομείς, όπως η εργασία και η κοινωνική πολιτική, ώστε να συμπληρώσουν τους ήδη υφιστάμενους τομείς συνεργασίας στην παιδεία και την υγεία.
Στον τομέα της Παιδείας έγινε ανασκόπηση της προόδου που έχει επιτευχθεί, η οποία περιλαμβάνει την υπογραφή του νέου προγράμματος συνεργασίας 2023-2027 και την κύρωση της Συμφωνίας για την Αμοιβαία Ακαδημαϊκή Αναγνώριση Πανεπιστημιακών Τίτλων.
Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή πολιτική, διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος στην ανάπτυξη της κυπριακής εφαρμογής του Ψηφιακού Πολίτη και αποφασίστηκε η διασύνδεση της εφαρμογής με την αντίστοιχη ελληνική, για αμοιβαία αναγνώριση των εγγράφων, καθώς και η ανάπτυξη πρόσθετων υπηρεσιών και πιστοποιητικών.
Τέλος, στον τομέα της Αμυνας, συζητήθηκε η θέσπιση Πολιτικού Οργάνου Διαβούλευσης και Διαλειτουργικότητας και εξετάστηκε η κοινή αξιοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων για καινοτόμες πρωτοβουλίες σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας. Επιπλέον, εξετάστηκαν οι πολυμερείς συνεργασίες για την ασφάλεια και άμυνα στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ συμφωνήθηκε η επόμενη Διακυβερνητική Σύνοδος να λάβει χώρα στην Ελλάδα εντός του 2025, με θεματολογία που θα καθοριστεί από κοινού.
Σύνοδος κορυφής
Μετά τη διακυβερνητική συνάντηση έλαβε χώρα και η τριμερής συνδιάσκεψη Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας, όπου συζητήθηκαν οι κοινές προοπτικές των τριών χωρών σε μια σειρά από τομείς, με έμφαση την πολιτική προστασία, τη συνδεσιμότητα και την ενέργεια.
Κατά τη διάρκεια της 4ης συνόδου κορυφής των τριών χωρών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το θετικό βήμα της επίτευξης εκεχειρίας στον Λίβανο για την αποκλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο της συνόδου υπογράφτηκαν ακόμη από τους υπουργούς Εξωτερικών των τριών χωρών τα μνημόνια συναντίληψης για συνεργασία στους τομείς των Υδατικών Πόρων, της Εκπαίδευσης για τα έτη 2024-2027 και της συνεργασίας μεταξύ της Enterprise Greece SA και ομόλογων φορέων (Invest Cyprus και Jordan Investment Commission) για την ίδια περίοδο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας