Σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ενημερώνει τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για το αποτέλεσμα των τελευταίων διευρυμένων επαφών με την τουρκική διπλωματική αποστολή στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή.
Στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης ο Γιώργος Γεραπετρίτης πρόκειται να ενημερώσει τους εκπροσώπους του ελληνικού Κοινοβουλίου για την πρόοδο των συζητήσεων, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ελλάδας πως δεν θα παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές της χώρας που αφορούν την πάγια θέση μας πως δεν συζητάμε τίποτα άλλο παρά τη μία και μόνη νομική διμερή μας διαφορά για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ).
Μάλιστα ο υπουργός θα επαναλάβει τη σθεναρή πεποίθηση της χώρας για νέα ειλικρινή προσέγγιση του δύσκολου, αλλά κρίσιμου ζητήματος της οριοθέτησης, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει την αξιολόγηση των προϋποθέσεων που πρέπει να υπάρχουν για την εκκίνηση μιας ουσιαστικής συζήτησης, έτσι όπως συζητήθηκε στο ραντεβού της Παρασκευής. Ολα αυτά τη στιγμή που, όπως έγραψε πρώτη η «Εφ.Συν.», αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου η νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, γεγονός που καθιστά εμφανή την κοινή βούληση της Αθήνας και της Αγκυρας να συνεχιστούν ο ελληνοτουρκικός διάλογος και τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο. Τέλος, αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως, όπως έγραψε την Κυριακή η efsyn.gr, η συνάντηση προγραμματίζεται να λάβει χώρα στο περιθώριο του 31ου υπουργικού συμβουλίου της Συνόδου του ΟΑΣΕ στη Μάλτα (4-5 Δεκεμβρίου).
Οι αντιδράσεις
Από την πρώτη στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης σήκωσαν ψηλά τους τόνους της κριτικής, με το ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλει πως από το ραντεβού της Παρασκευής προέκυψε συμφωνία των δύο πλευρών για τη διεξαγωγή συνολικών συνομιλιών που παραπέμπουν σε «λύση-πακέτο», κάτι που αντιβαίνει στην εθνική γραμμή που ισχύει διαχρονικά. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη πως ο Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε ήδη από την Παρασκευή πως αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση την αναλυτική ενημέρωση για το αντικείμενο της συνάντησης και ιδίως για όσα ζητήματα έχουν προκύψει, για την αντικειμενική αξιολόγηση προόδου και τον οδικό χάρτη των επόμενων βημάτων σε όλα τα επίπεδα του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Τις ακροδεξιές κορόνες δεν απέφυγε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης που ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να στείλει στα βάθη της Ανατολίας, ή καλύτερα της Μογγολίας, τον Χακάν Φιντάν όπου, όπως είπε, ανήκει. Τέλος, τα βλέμματα όλων θα στραφούν στους «γαλάζιους» βουλευτές που ανήκουν στη σαμαρική και την καραμανλική πτέρυγα και το τελευταίο διάστημα είχαν κλιμακώσει ατύπως τις αντιδράσεις και την γκρίνια για τις πρόσφατες εξελίξεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας