Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.5° 16.6°
5 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
11°C
11.6° 10.4°
3 BF
88%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.9° 13.8°
4 BF
88%
Ιωάννινα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
6°C
5.9° 5.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
83%
Βέροια
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
10°C
9.8° 9.0°
1 BF
92%
Κοζάνη
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
5°C
6.2° 4.8°
2 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
96%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.6° 16.0°
4 BF
70%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.3°
2 BF
78%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.8° 17.4°
4 BF
74%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
4 BF
78%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
3 BF
79%
Λάρισα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
11°C
10.7° 10.2°
1 BF
92%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.3° 11.5°
2 BF
85%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 17.8°
2 BF
88%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
18.2° 16.8°
4 BF
77%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
1 BF
84%
Κατερίνη
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
11°C
11.7° 10.5°
2 BF
93%
Καστοριά
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
5°C
5.2° 5.2°
1 BF
93%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024
Γιώργος Γεραπετρίτης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γιώργος Γεραπετρίτης

Φιντάν - Γεραπετρίτης: αισιοδοξούν, αλλά διαφωνούν

Με ποιες θέσεις προσέρχονται οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στη σημερινή συνάντησή τους στην Αθήνα.

Αισιοδοξούν, επιζητούν τον διάλογο, αλλά διαφωνούν στο επίδικο. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τις χθεσινές συνεντεύξεις των δύο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, που πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στην Αθήνα. Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν παραχώρησαν αμφότεροι στις εφημερίδες «Hürriyet» και «Τα Νέα», αντίστοιχα, δηλώνοντας ουσιαστικά πως συμφωνούν ότι διαφωνούν.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε πως «η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι η μία και μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας. Αυτή δεν είναι μόνο η δική μας θέση αλλά και η θέση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας που επιβάλλει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο και, αν η συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε εύλογο χρονικό πλαίσιο, τα ενδιαφερόμενα κράτη μπορεί να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως σχετικά με τις τουρκικές αιτιάσεις για την παράλληλη διμερή οριοθέτηση των χωρικών μας υδάτων ο υπουργός πρόσθεσε πως «η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας. Στο ζήτημα, όμως, της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μπορούμε θεωρώ να προχωρήσουμε συντεταγμένα σε μία ουσιαστική συζήτηση με αμοιβαία εποικοδομητικό πνεύμα», κατέληξε συμπερασματικά.

Στον αντίποδα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ στη συνέντευξη που παραχώρησε μπορεί να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε διεθνές διαιτητικό όργανο αλλά με την προϋπόθεση ότι θα μπουν όλα τα ζητήματα στο τραπέζι, κάτι που αποκλείει η ελληνική πλευρά, καθώς η εθνική θέση διαχρονικά δέχεται μία και μόνη νομική διμερή διαφορά (Υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ), επιβεβαιώνοντας έτσι πως οι δύο πλευρές απέχουν παρασάγγας από μια οριστική λύση σε σχέση με την εκκίνηση ενός ουσιαστικού διαλόγου. «Δεν βλέπω άλλον τρόπο από τον διάλογο και τη συνεργασία για την ευημερία των μελλοντικών μας γενεών. Εάν δεν καταλήξουμε σε ολοκληρωμένες λύσεις ως αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου, θα προσφύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη σε μια ολιστική προσέγγιση. Αλλά, για να συμβεί αυτό, είναι απαραίτητο να αρθούν οι επιφυλάξεις και τα εμπόδια και κυρίως να απαλλαγούμε από αβάσιμους φόβους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Εντούτοις, οι δύο άνδρες στις συνεντεύξεις αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις και έδωσαν τα εύσημα η μία στην άλλη πλευρά, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία τους και το καλό κλίμα που έχουν επιτύχει το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε πως οι Ελληνες είμαστε «βαθιά φιλειρηνικός λαός. Πιστεύουμε στον διάλογο και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών», με τον Χακάν Φιντάν αντίστοιχα να βλέπει θετικό μομέντουμ στις διμερείς σχέσεις εδώ και δύο χρόνια, σημειώνοντας παράλληλα πως με τον Γιώργο Γεραπετρίτη έθεσαν τα θεμέλια του σημερινού διαλόγου. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του ΥΠΕΞ, η τουρκική αποστολή αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα στις 10.30 π.μ., ενώ, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και περί την ώρα 12.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις στον Τύπο, ενώ στη συνέχεια θα παρατεθεί γεύμα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Φιντάν - Γεραπετρίτης: αισιοδοξούν, αλλά διαφωνούν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας