Eνα εικοσιτετράωρο πριν από το κρίσιμο ραντεβού του Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, αμφότερες οι πλευρές χαμηλώνουν τις προσδοκίες, καθώς η πάγια θέση της Ελλάδας για μία και μόνη ελληνοτουρκική διαφορά (υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ) και η επιμονή της Τουρκίας να βάζει και άλλα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως η αποστρατιωτικοποίηση, το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, το καθεστώς του FIR και η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, φαίνεται πως μοιραία θα αναγκάσουν τους δύο άνδρες να αναλωθούν μόνο στις συζητήσεις για την εξεύρεση κοινού τόπου σε ό,τι αφορά το εύρος και το πλαίσιο της ατζέντας των διμερών μας ζητημάτων, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, καθώς τα όρια παραμένουν αρκετά ασαφή.
Οπως έγραψε από την πρώτη στιγμή η «Εφ.Συν.», η συζήτηση των δύο ανδρών θα κινηθεί γύρω από τρεις άξονες που θα βοηθήσουν τις δύο πλευρές να διερευνήσουν εάν υπάρχει γόνιμο πεδίο για την εκκίνηση ουσιαστικού διαλόγου που θα επιτρέψει βαθμιαία την επίλυση των διμερών μας διαφορών από διεθνές δικαιοδοτικό όργανο («Σε 3 άξονες η συνάντηση μεταξύ Γεραπετρίτη-Φιντάν», «Εφ.Συν.», 5/11/2024).
Ακόμη, οι δύο άνδρες θα επιχειρήσουν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για την επίτευξη κοινής συναντίληψης σχετικά με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και εάν αυτές θα αποτελέσουν τη βάση της επίλυσης των διαφορών, ενώ τέλος αναμένεται να συζητηθούν και διαδικαστικά ζητήματα, όπως χρονοδιαγράμματα και το πλαίσιο και η φυσιογνωμία των διαβουλεύσεων. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών στις διευρυμένες συνομιλίες που θα ακολουθήσουν θα μετάσχει επίσης, εκτός από τους πρέσβεις των δύο χωρών και τους διευθυντές των αρμόδιων διευθύνσεων των δύο υπουργείων, και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, αρμόδια μέχρι τώρα για τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών. Εμπειροι αναλυτές των διπλωματικών θεμάτων με τους οποίους συνομίλησε η «Εφ.Συν.» τονίζουν πως με βάση τις εξελίξεις που αναμένονται, υπάρχει ο κίνδυνος μεσομακροπρόθεσμα η ελληνική εξωτερική πολιτική να βρεθεί αντιμέτωπη με μια στρατηγική παγίδα.
Παρά την αισιοδοξία και το θετικό κλίμα των «ήρεμων νερών» που καλλιεργούν και οι δύο πλευρές, εάν συνεχιστεί αυτή η ασυμμετρία χωρίς να υπάρχει ουσιαστική εμβάθυνση του διαλόγου, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος με την πρώτη μεταβολή των γεωστρατηγικών στόχων της γείτονος μοιραία να επιστρέψει η ένταση και οι σχέσεις των δύο χωρών να γυρίσουν πολλά βήματα πίσω, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάζει την τρέχουσα κατάσταση ηρεμίας ως ένα πρωτοφανές γεγονός, παρά ταύτα ανάλογα ιστορικά προηγούμενα έχουν υπάρξει πολλάκις και, όπως στο παρελθόν, έτσι και τώρα το σενάριο επιστροφής της έντασης παραμένει ανοιχτό, όσο οι ηγεσίες των δύο χωρών δεν αποφασίζουν να μιλήσουν ανοιχτά για τον ελέφαντα στο δωμάτιο.
Οπως τονίζουν, αναμφίβολα ο ελέφαντας στο δωμάτιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένει η διαχρονική επιλογή του πολιτικού μας συστήματος συνολικά να συντηρεί το αφήγημα της μιας και μόνης ελληνοτουρκικής διαφοράς, χωρίς να ξεκαθαρίζει πως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυσή της είναι και ο ταυτόχρονος καθορισμός των χωρικών υδάτων. Η απροθυμία αυτή όμως έχει παγιώσει την αντίληψη στην ελληνική κοινωνία πως οποιαδήποτε διμερής συζήτηση γύρω από τον καθορισμό των χωρικών μας υδάτων, έστω και κλιμακωτά, αποτελεί αυτομάτως εθνική μειοδοσία. Μια αντίληψη που, όπως επισημαίνουν, και τη δεδομένη στιγμή αποτελεί τροχοπέδη για ουσιαστική πρόοδο του διαλόγου, καθώς η επιλογή της ακινησίας στην εξωτερική μας πολιτική αποτελεί -όπως σχολιάζουν- εθνική στρατηγική.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας