Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.2° 13.2°
2 BF
89%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.2° 10.5°
1 BF
82%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.9° 14.0°
3 BF
77%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
76%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.3°
2 BF
76%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.0° 9.8°
1 BF
87%
Κοζάνη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
6°C
8.1° 6.2°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
84%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.8° 14.3°
3 BF
75%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
14.6° 12.9°
1 BF
71%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.8° 16.4°
3 BF
70%
Σκόπελος
Ψιχάλες
14°C
13.7° 11.8°
3 BF
88%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.9° 10.9°
1 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
14.0° 12.5°
1 BF
95%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.9° 13.8°
3 BF
92%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
15.4° 12.7°
2 BF
92%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.6° 10.3°
1 BF
80%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.7° 10.5°
0 BF
94%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.5° 8.5°
1 BF
93%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου, 2024
gerapetritis - fyntan - nato
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση των δύο υπουργών στο περιθώριο συνόδου του ΝΑΤΟ | AP Photo/Virginia Mayo

Σε 3 άξονες η συνάντηση μεταξύ Γεραπετρίτη-Φιντάν

Το εύρος της ελληνοτουρκικής συζήτησης, η ερμηνεία των αρχών του διεθνούς δικαίου και το χρονοδιάγραμμα των διαβουλεύσεων θα απασχολήσουν τους δύο υπουργούς την Παρασκευή ● «Η διατήρηση των “ήρεμων νερών” στο Αιγαίο δεν είναι εγγυημένη, εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ» λέει στην «Εφ.Συν.» ανώτατη διπλωματική πηγή.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία εγγύηση για τη διατήρηση των “ήρεμων νερών” στο Αιγαίο εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ανώτατη διπλωματική πηγή, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα στις 8 του μηνός.

Την ερχόμενη Παρασκευή οι κύριοι Γεραπετρίτης και Φιντάν θα συναντηθούν για 15η φορά τους τελευταίους 15 μήνες που διαρκεί η νέα ελληνοτουρκική προσέγγιση την οποία εγκαινίασαν Μητσοτάκης και Ερντογάν στο Βίλνιους τον Ιούλιο του 2023. Πρόκειται για τη σημαντικότερη μέχρι στιγμής συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, καθώς συνιστά ένα είδος προκριματικού διαλόγου για την ουσία των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Στην επικείμενη συνάντηση οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε τρεις άξονες, σε μια προσπάθεια να αποσαφηνιστεί αν συντρέχουν τελικώς οι προϋποθέσεις να προχωρήσει η επίλυση του ζητήματος του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

1. Οι δύο πλευρές θα παραθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με το εύρος της ελληνοτουρκικής συζήτησης η οποία θα προσδιορίζει την ατζέντα των διμερών διαφορών που μπορούν να τεθούν προς επίλυση ακόμη και με προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά, εκτός των θαλάσσιων ζωνών, δεν πρόκειται να εντάξει στη συζήτηση θέματα που αφορούν τη Θράκη, το νομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο, δηλαδή τα ζητήματα της αποστρατιωτικοποίησης και των «γκρίζων ζωνών» που θέτει μονομερώς η Αγκυρα.

2. Στη συνάντηση θα εξεταστεί αν υπάρχει κοινός τόπος στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου βάσει των οποίων θα επιχειρηθεί η επίλυση των θεμάτων που θα συμφωνηθούν. Ως γνωστόν, η τουρκική διπλωματία προβαίνει σε έναν επιλεκτικό τρόπο αποδοχής των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, μη αποδεχόμενη τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

3. Στη συνάντηση των δύο υπουργών θα κατατεθούν οι απόψεις των δύο πλευρών για τον τρόπο που μπορεί να διεξαχθούν οι διαβουλεύσεις καθώς και για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους (εξάντληση πολιτικού κεφαλαίου).

Η Αθήνα διατηρεί χαμηλές προσδοκίες για το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στη συνάντηση της Παρασκευής. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν επίσης ότι εξίσου δύσκολο είναι στην επικείμενη συνάντηση να εκφραστούν θέσεις που θα οδηγήσουν στις ελληνικές καλένδες τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Ως πιθανότερο σενάριο θεωρείται οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να συμφωνήσουν ότι απαιτείται επιπλέον χρόνος για να προχωρήσει ουσιαστικά η ελληνοτουρκική προσέγγιση. Υπό αυτό το πρίσμα, όπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.», αναμένεται να υπάρξει και άλλη συνάντηση των κυρίων Γεραπετρίτη και Φιντάν μέχρι το τέλος του έτους.

Το Κυπριακό

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί διευρυμένη διάσκεψη για το Κυπριακό με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων του νησιού και των εγγυητριών δυνάμεων. Σκοπός της διάσκεψης είναι να γίνει μια νέα προσπάθεια επανεκκίνησης των συνομιλιών μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Παρά το γεγονός ότι το κυπριακό ζήτημα δεν εντάσσεται στην ατζέντα του εν εξελίξει ελληνοτουρκικού διαλόγου, ωστόσο επηρεάζει καταλυτικά την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το αντίστροφο. Αν δηλαδή η ελληνοτουρκική προσέγγιση «ναυαγήσει», τότε η δυναμική που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα για επανεκκίνηση των συνομιλιών, με αφορμή τον ρόλο της Κύπρου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, θα εξασθενήσει.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σε 3 άξονες η συνάντηση μεταξύ Γεραπετρίτη-Φιντάν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας