• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.1°C / 26.3°C
  0 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 24.3°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.0°C / 23.8°C
  1 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 20.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  78%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 23.2°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.7°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 23.8°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  2 BF
  64%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 19.5°C / 26.0°C
  1 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 26.5°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 23.4°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  82%

Ολοι μαζί συνδιαλέγονται, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνεται με απόφαση Νίκου Κοτζιά, υψηλόβαθμοι κληρικοί από κάθε θρησκεία και πολιτικοί αξιωματούχοι

Στο τραπέζι για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

 • A-
 • A+

Ο «θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και η ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», το πιο επίκαιρο και ίσως το σημαντικότερο πολιτικό ζητούμενο στην εποχή μας που θα καθορίσει και το μέλλον της ευρύτερης περιοχής, βρέθηκε χθες και σήμερα στο επίκεντρο διήμερης διεθνούς διάσκεψης που διοργανώνει στην Αθήνα το υπουργείο Εξωτερικών, με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά.

Η πρωτοβουλία αυτή επανατοποθετεί την Ελλάδα ως έντιμο και αποδεκτό διαμεσολαβητή σε μια κρίσιμη περίοδο όπου κλονίζονται τα θεμέλια της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και συμβάλλει στην προστασία των μειονοτήτων και των χριστιανικών πληθυσμών που διώκονται από τις δυνάμεις του μίσους και της μισαλλοδοξίας.

Στη διεθνή διάσκεψη συμμετέχει όλο το μωσαϊκό των εθνοτήτων, θρησκειών και πολιτικών που συναποτελούν το πολύχρωμο ψηφιδωτό της περιοχής και είναι μεγάλη επιτυχία πως η σύνθεση αυτή έγινε στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, οι αρχιεπίσκοποι Αθηνών, Κύπρου, Αλβανίας, ΗΠΑ, Καναδά, Περγάμου και Γαλλίας, οι άτυποι «υπουργοί Εξωτερικών» του Πατριαρχείου Μόσχας και του Βατικανού, ηγέτες των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών, της Αρμενικής, Κοπτο-ορθόδοξης και Συρο-ορθόδοξης Εκκλησίας, προτεστάντες, ρωμαιοκαθολικοί, Ιουδαίοι, Γεζήδες και μουσουλμάνοι, ήταν όλοι εκεί, γύρω από ένα τραπέζι, μαζί με υπουργούς Εξωτερικών (Αιγύπτου, Κύπρου, Ολλανδίας) και άλλους σημαντικούς πολιτικούς παράγοντες, μια συνάθροιση που από μόνη της αποτελεί σημαντική επιτυχία και σημαίνον μήνυμα συνύπαρξης και διαλόγου.

Στον προβληματισμό των επιφανών συμμετεχόντων, πέραν του θέματος της προστασίας των μειονοτήτων, τέθηκε από πολλούς ομιλητές και το μέγα ζήτημα των προσφύγων.

Ακολουθούν μερικές από τις δηλώσεις συμμετεχόντων:

Προκόπης Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Το Σπήλαιο και η Φάτνη της Βηθλεέμ δεν συμβιβάζονται, ιδίως με μια Μεσόγειο, που εξ ορισμού συμβολίζει ιστορικώς το Φως και την Ειρήνη, η οποία μετατρέπεται σε χωνευτήρι αθώων ψυχών. Μπροστά σε αυτή την άφατη τραγωδία, ουδεμία ορθόδοξη συνείδηση μπορεί να κοιμάται ήσυχη».

Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών

«Ρεύματα του Ισλάμ, εκκλησίες του χριστιανισμού, παλαιότερες δοξασίες συγκρότησαν σε ορισμένες περιοχές πολυπολιτισμικές και πολυθρησκευτικές κοινωνίες. Αυτές σήμερα καταστρέφονται από εξτρεμιστές που επικαλούνται θρησκευτικά προτάγματα.

»Οι εξτρεμιστές δεν θεωρούν τον εαυτό τους μεσολαβητή ανάμεσα στις αμαρτίες και αρετές των ανθρώπων προς τον Θεό, γεγονός που θα επέτρεπε να κατανοήσουν ότι υπάρχουν διαφορετικές επιλογές. Κάθε άλλο, θεωρούν τον εαυτό τους αποκλειστικό αγγελιοφόρο του Θεού προς τους ανθρώπους, μοναδικό και με δικαιώματα ζωής και θανάτου πάνω τους.

»Η αίσθηση ότι αυτοί είναι οι κύριοι και όχι οι υπηρέτες του θεϊκού μηνύματος, κύριοι επί των υπόλοιπων ανθρώπων και όχι συμπαραστάτες τους, αιτιολογεί την απάνθρωπη και θεμελιακά αντιθρησκευτική δράση τους. Καταστρέφουν πολιτισμικές και θρησκευτικές κοινότητες, τον πλούτο της Μέσης Ανατολής και της νότιας πλευράς της Μεσογείου.

»Το μήνυμά μας και το μήνυμα αυτής της διάσκεψης είναι η ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών δογμάτων, αντιλήψεων και πεποιθήσεων. Η προσπάθεια επιβολής της μιας άποψης επί της άλλης, της κυριαρχίας ενός δόγματος, δεν κατέστρεψε μόνο τις περιοχές που επιβλήθηκε κάτι τέτοιο, αλλά προκαλεί και προκάλεσε δεινά σε πολύ ευρύτερες περιοχές».

Γιάννης Αμανατίδης, υφυπουργός Εξωτερικών

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το παρελθόν και το παρόν του θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού στη Μέση Ανατολή, αυτή η γεωγραφική περιοχή εμφανίζεται ως μια μεγάλη αλληγορία στην κοινωνική δυναμική μεταξύ της παγκοσμιοποίησης και του κατακερματισμού.

»Αν και μπορεί να φαίνεται ότι τα τραγικά γεγονότα της αποσύνθεσης του Ιράκ και της Συρίας έχουν αφανίσει τα απομεινάρια της μνήμης του κοινού πολυπολιτισμικού παρελθόντος, οι αιώνες ειρηνικής συνύπαρξης των απλών ανθρώπων αφήνουν πολλά περιθώρια ελπίδας ότι θα καταστεί και πάλι εφικτή».

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

«Βιώνουμε ατυχείς καταστάσεις, μέσω της τραγικής στρέβλωσης του Ισλάμ από ριζοσπαστικές τρομοκρατικές δυνάμεις. Στο όνομα του Θεού διαπράττουν τρομερά εγκλήματα».

Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος

«Διά μέσου των αιώνων τα Ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία της Μέσης Ανατολής ήταν αυτά που έδιναν και συνεχίζουν να δίνουν τη μαρτυρία της αγάπης προς τον πλησίον, αλλά και της ελπίδας.

»Αυτή η μαρτυρία νομίζω ότι έγινε αισθητή και σήμερα με την παρουσία των Προκαθημένων των Πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής, όχι μόνον των ορθοδόξων, αλλά και των λοιπών Εκκλησιών και για άλλη μία φορά διατρανώθηκε με έναν πλέον συγκεκριμένο, δυνατό και ορατό τρόπο η συμβίωσις μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων».

Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης

«Αφήστε τον λαό μας να ζήσει. Οι άνθρωποί μας πληρώνουν με το αίμα τους. Μεταφέρω σε όλο τον κόσμο τον πόνο των Σύρων και των Λιβανέζων, των δικών μας ανθρώπων, που ψευδώς τους αναγγέλθηκε η άνοιξη.

»Οι άνθρωποί μας δεν γεννήθηκαν για να πεθάνουν πρόσφυγες, ούτε τα παιδιά μας για να τα ξεβράζουν τα κύματα. Είμαστε όλοι μαζί στο ίδιο καράβι. Εκείνοι που μιλούν για προστασία των χριστιανών θα πρέπει να επιδιώξουν να αποκατασταθεί η ειρήνη».

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος

«Στο μέτρο που μου αναλογεί, ως θρησκευτικού ηγέτη, αναλαμβάνω την ευθύνη και ζητώ συγγνώμη προσωπικά για κάθε άνθρωπο που έφυγε, παιδί ή μεγαλύτερο. Γιατί δεν έπραξα περισσότερα, ως θρησκευτικός ποιμένας, ως μέλος της “πολιτισμένης” Ευρώπης, για να σταματήσω αυτό το ταξίδι που, αντί για το εισιτήριο της ελπίδας, μοίρασε στις παλάμες των ανθρώπων την απέραντη θλίψη».

Γιάννης Κασουλίδης, υπουργός Εξωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας

«Χρειαζόμαστε ένα δυναμικό ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ που θα επιβάλλει καθολικούς περιορισμούς στην αγοραπωλησία και στη διακίνηση πολιτισμικών και θρησκευτικών κειμηλίων που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, με την ευθύνη απόδειξης της νομιμότητας του εμπορίου να βαραίνει τους εμπόρους αρχαιοτήτων, τους οίκους δημοπρασίας και τους αγοραστές και όχι το κράτος προέλευσης των κειμηλίων».

Σάμεχ Σούκρι, υπουργός Εξωτερικών Αιγύπτου

«Η επίτευξη του διαλόγου είναι δυνατή μόνο μέσα από την κοινή μας προσπάθεια, ώστε να εξαλειφθεί η εξάπλωση του φανατισμού αφ’ ενός και αφ’ ετέρου αυτή της ισλαμοφοβίας που άρχισε να κυριαρχεί στη Δύση».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με τη νέα πρεσβεία στην Κύπρο κλείνει μια παλιά διαμάχη
Τέλος έβαλαν ο Νίκος Κοτζιάς και ο μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος στη δεκαετή δικαστική αντιπαράθεση της Ιεράς Μονής Κύκκου και του ελληνικού Δημοσίου για οικόπεδο οκτώ στρεμμάτων, το οποίο αγοράστηκε σε...
Με τη νέα πρεσβεία στην Κύπρο κλείνει μια παλιά διαμάχη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιστολή-κόλαφος Κοτζιά στον επίτροπο
«Για μας δεν υπήρχε ποτέ και ούτε πρόκειται να υπάρξει θέμα» τονίζει ο υπ. Εξωτερικών προς τον επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν. Σύμπνοια με τον Ελληνα ΥΠ.ΕΞ. και αποστάσεις από τον πρωθυπουργό της...
Επιστολή-κόλαφος Κοτζιά στον επίτροπο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίσκεψη Κοτζιά στα τέλη Απριλίου
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις επιβεβαιώνει η πρόσκληση που απηύθυνε ο Τζον Κέρι στον Νίκο Κοτζιά για το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου. Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για το...
Επίσκεψη Κοτζιά στα τέλη Απριλίου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες προκλήσεις από Άγκυρα - Στα αμερικανικά στρατεύματα «ποντάρει» η Αθήνα
Στον απόηχο της ανανέωσης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας και λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή της συμμαχίας με τη Γαλλία, ο Νίκος Δένδιας απαντά κατ' αυτόν τον τρόπο στις τουρκικές προκλήσεις.
Νέες προκλήσεις από Άγκυρα - Στα αμερικανικά στρατεύματα «ποντάρει» η Αθήνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση Δένδια - Πομπέο
Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στην Ουάσινγκτον, όπου συζητήθηκε ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών...
Συνάντηση Δένδια - Πομπέο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξαναπαίρνει μπροστά το Κυπριακό
​Υστερα από πολύμηνη ακινησία, το Κυπριακό επανέρχεται στην ατζέντα με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και χθες η ειδική απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ, έφτασε στην Αθήνα για να...
Ξαναπαίρνει μπροστά το Κυπριακό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας