Για Δευτέρα 23 ή Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου πάει, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με την ακριβή ημέρα και ώρα να μην έχει ακόμα «κλειδώσει» και να αναζητείται, όπως λένε από την ελληνική πλευρά, με βάση τα προγράμματα του πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου.
Σημειώνεται ότι, ενώ η επικείμενη αυτή συνάντηση στο περιθώριο του ΟΗΕ υποτίθεται ότι θα ήταν η βασική συνάντηση σε σχέση με την προηγούμενη που έγινε τον περασμένο Ιούλιο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον και η οποία είχε ως μοναδική προσδοκία τη διατήρηση του κλίματος των «ήρεμων νερών», τώρα από την ελληνική πλευρά ρίχνουν ξανά τον πήχη των προσδοκιών και για το ραντεβού της επόμενης εβδομάδας. Ειδικότερα στην ελληνική κυβέρνηση κάνουν λόγο εκ νέου για μια «εθιμοτυπική» συνάντηση, η οποία και πάλι δεν αναμένεται να μπει στη βαριά διπλωματία, δηλαδή να προχωρήσουν οι συζητήσεις σε σχέση με το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών.
Δεδομένο, πάντως, είναι ότι στο μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στα ελληνοτουρκικά προκαλούν αντανακλάσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. και είναι σαφές ότι θέλουν να αποφύγουν νέες εσωκομματικές αντιδράσεις. Εξάλλου, σφοδρή κριτική και προειδοποιήσεις (και) για τα ελληνοτουρκικά έχουν ήδη διατυπώσει οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής στο Πολεμικό Μουσείο. Επιπλέον, τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι από τα θέματα που παίζουν ρόλο στις διαρροές ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς τα (ακρο)δεξιά της, τις οποίες από το Μαξίμου προσπαθούν όλον αυτόν τον καιρό να φρενάρουν.
Ερωτηθείς (ΑΝΤ1) για την ατζέντα της επικείμενης συνάντησης στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα, χωρίς να έχει υποχωρήσει στο παραμικρό, χωρίς να έχει χάσει την οποιαδήποτε διεκδίκησή της, ούτε να έχει βάλει καν στο τραπέζι, ούτε πρόκειται να βάλει, ζητήματα “κόκκινων” γραμμών, έχει καταφέρει και συνεχίζει τον διάλογο με την Τουρκία, προβάλλει τις θέσεις της, έχει καταφέρει και έχει εκμηδενίσει, και με την πολιτική την εσωτερική που ακολουθεί, τις ροές από τον Εβρο και από τα θαλάσσια σύνορα, σε συνεργασία με τους γείτονές μας, έχουμε καταφέρει και έχουμε μειώσει. Δεν έχουμε παραβιάσεις, δεν καλούνται κάθε τόσο οι άνθρωποι της αεροπορίας μας να αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα. Και υποδεχόμαστε, πλέον, νόμιμους τουρίστες και όχι παράνομους μετανάστες».
Το Προσφυγικό είναι αυτές τις μέρες το ζήτημα που έχει βάλει σε αναμμένα κάρβουνα την ελληνική κυβέρνηση, μετά την αντιπροσφυγική στροφή της Γερμανίας, η οποία, πιεζόμενη από τη δική της εγχώρια Ακροδεξιά, έβαλε από χθες σε εφαρμογή τους σχεδιασμούς της για την επιβολή εσωτερικών ελέγχων στα χερσαία σύνορά της. Στο μέγαρο Μαξίμου φοβούνται τον περιορισμό των δευτερογενών ροών προς τη Γερμανία και τυχόν επιστροφές προσφύγων στις χώρες πρώτης υποδοχής και κυρίως φοβούνται τις διαρροές ψηφοφόρων τους προς τα (ακρο)δεξιά της Ν.Δ. με αφορμή το Προσφυγικό. Εξού και ο πρωθυπουργός τις τελευταίες μέρες επενδύει στην ξενοφοβική ρητορική και διαφημίζει τη σκληρή αντιπροσφυγική πολιτική της «ενεργητικής αποτροπής» (όρος που υποκρύπτει την πρακτική των παράνομων επαναπροωθήσεων) που ασκεί η χώρα μας στη διάρκεια της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Στο ίδιο πλαίσιο ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τις πληροφορίες, αναμένεται να θέσει το θέμα του Προσφυγικού στις Βρυξέλλες όπου θα βρεθεί μεταξύ 16 και 18 Οκτωβρίου, πρώτα για τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου και στη συνέχεια για την τακτική Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας