Καθώς έχει περάσει από χίλια κύματα η διαπραγμάτευση Αθήνας - Λευκωσίας για την ηλεκτρική διασύνδεση, βρίσκεται τώρα κοντά σε συμφωνία η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί πολιτικά στη συνάντηση Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη την Πέμπτη. Ο πρόεδρος της Κύπρου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη και στην ατζέντα περιλαμβάνεται το πρότζεκτ GSI του καλωδίου.
Από το αρχικό σχέδιο του ΑΔΜΗΕ ως ανάδοχου φορέα, τα σημαντικότερα σημεία έχουν τροποποιηθεί. Οι ενστάσεις της κυπριακής πλευράς (ΡΑΕΚ και υπουργείου Ενέργειας) έγιναν εν τέλει δεκτές από την Αθήνα. Είχαν προηγηθεί δημόσιες παρεμβάσεις από το Ισραήλ (διά του υπουργού Ενέργειας Ε. Κοέν) και από τις ΗΠΑ (με δηλώσεις της πρέσβη Τζ. Φίσερ), ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την Ε.Ε.
Ολες οι πλευρές χαρακτηρίζουν το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου και σε επόμενη φάση και του Ισραήλ κρίσιμης γεωπολιτικής σημασίας. Για την Ε.Ε. το GSI και το GREGY θεωρούνται πυλώνες ενεργειακής σταθερότητας και ασφάλειας στα σχέδια ενεργειακής μετάβασης. Τα ερωτήματα για τους οικονομοτεχνικούς χειρισμούς εστιάζονται στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ. Πολιτικά επεκτείνονται στους χειρισμούς του υπουργού Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην τρέχουσα φάση των συζητήσεων.
Οι διαβεβαιώσεις σε διπλωματικό επίπεδο από τον Γ. Γεραπετρίτη προς τον Κ. Κόμπο και την Ε.Ε. επαναλαμβάνονταν σταθερά υπέρ της υλοποίησης του έργου, όμως οι αξιώσεις του ΑΔΜΗΕ στο οικονομικό σκέλος, αλλά και οι χειρισμοί του φορέα έναντι της γαλλικής εταιρείας Nexans προκάλεσαν κομφούζιο. Σύμφωνα με το αρχικό πλαίσιο του ΑΔΜΗΕ, η Κύπρος έπρεπε να καλύψει με τη μέθοδο της ανάκτησης το 63% του κόστους από την έναρξη της κατασκευής και η Ελλάδα το 37%. Στην τελική συμφωνία προβλέπεται ότι το κόστος επιμερίζεται σε 50-50% εάν διακοπεί το έργο.
Για να μην επιβαρυνθούν οι Κύπριοι καταναλωτές πριν ολοκληρωθεί το καλώδιο, το κόστος ανάκτησης από τη Λευκωσία (125 εκατ. ευρώ στην πενταετία) θα καλυφθεί από τα δικαιώματα εκπομπών CO2. Στο μετοχικό κεφάλαιο, που υπολογίζεται σε 300-350 εκατ. ευρώ, θα συμμετάσχει η Κύπρος με 30%. Μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών επιχειρείται να καλυφθεί από την ΕΤΕπ με δάνειο 500 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή της Ε.Ε. έχει οριστεί σε 657 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο μέρος θα καλυφθεί με πρόσκληση σε τράπεζες και επενδυτές. H Κύπρος βρίσκεται σε συνομιλίες με τα ΗΑΕ και άλλες χώρες για συμμετοχή στο σχήμα.
Τη Δευτέρα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Στ. Σεζουρνέ για συνομιλίες με τον Γ. Γεραπετρίτη για όλα τα ανοιχτά περιφερειακά θέματα, όπως και για τα σχέδια ενεργειακής διασύνδεσης στην Αν. Μεσόγειο. Το Παρίσι υποστηρίζει σταθερά τους σχεδιασμούς ηλεκτρικής διασύνδεσης, αλλά και τα σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου από τα πεδία της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα και ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Μπ. Αμπντελάτι πριν από τη μετάβασή του στη Ν. Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας