Την Πέμπτη, μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Τ. Ερντογάν με τον Αλ Σίσι στην Αγκυρα, ο επικεφαλής της ΜΙΤ Ι. Καλίν μετέβη στη Λιβύη για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης Α. Ντμπεϊμπά. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο τη Γάζα και θέματα των διμερών σχέσεων.
Το χάος της Λιβύης ήταν από τα βασικά θέματα των συνομιλιών Τουρκίας - Αιγύπτου. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν πως συμφωνούν στην ομαλή μετάβαση με εκλογές, πλην όμως η σύγκρουση μεταξύ Τρίπολης και Βεγγάζης έχει επιδεινωθεί από τα μέσα Αυγούστου και η αποστολή του ΟΗΕ (UNSMIL) κάνει λόγο για κίνδυνο αναζωπύρωσης του πολέμου. Αυτή τη φορά αιτία ήταν η αντικατάσταση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Σ. Κεμπίρ (από την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά) και η απάντηση της ανατολικής κυβέρνησης του Ο. Χαμάντ ότι διακόπτονται οι εξαγωγές πετρελαίου. Οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για κίνδυνο κατάρρευσης της λιβυκής οικονομίας δεν έφεραν αποτέλεσμα.
Η κυβέρνηση Ερντογάν είναι προνομιακός συνομιλητής της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά και από την άλλη η κυβέρνηση Αλ Σίσι βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον στρατάρχη Χ. Χαφτάρ. Η Κεντρική Τράπεζα διαχειρίζεται τα έσοδα από το πετρέλαιο και τα διανέμει στις δύο κυβερνήσεις οι οποίες κατά τα λοιπά έχουν ξεχωριστές διοικητικές και στρατιωτικές δομές. Ακόμα και στις εξωτερικές σχέσεις οι δύο λιβυκές κυβερνήσεις κινούνται αυτοτελώς συνάπτοντας συμφωνίες που είναι αμφίβολο εάν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες, έτσι όπως ορίστηκαν από τη διεθνή συμφωνία του 2014 και τις μετέπειτα διασκέψεις.
Το λιβυκό πρόβλημα έχει καταστεί κόμπος για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο από τη σύναψη του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου του 2019 και τις συμπληρωματικές συμφωνίες των κυβερνήσεων Ερντογάν - Ντμπεϊμπά. Η Αγκυρα επιμένει στην εφαρμογή των αυθαίρετων οριοθετήσεων ΑΟΖ εις βάρος της Ελλάδας –κυρίως– και της Αιγύπτου. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να αρθεί η διάσταση Τουρκίας - Αιγύπτου χωρίς προηγούμενη ακύρωση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Μια ιδέα που συζητείται στο Κάιρο παραπέμπει στην πρόταση του Σ. Μισέλ για ευρω-μεσογειακή διάσκεψη, η οποία όμως δεν μπορεί να προχωρήσει, καθώς η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την κρατική οντότητα της Κύπρου. Επιπλέον, οι τουρκικές ενέργειες ανοιχτά της Κάσου για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου αμφισβητεί ανοιχτά τις βασικές αρχές του Δικαίου της Θάλασσας και καθιστά κάθε πρωτοβουλία πολυμερούς διάσκεψης επισφαλή.
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ανακοινώθηκε ότι θα διεξαχθεί νέα τριμερής Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ενώ παράλληλα η αιγυπτιακή διπλωματία κινείται διερευνητικά για τη διεξαγωγή μιας τριμερούς Αιγύπτου - Ελλάδας - Τουρκίας. Προϋπόθεση θεωρείται η στοιχειώδης εξομάλυνση στη Λιβύη. Οι αναφορές από Τρίπολη και Βεγγάζη είναι αρνητικές. Και αν ακόμη οι δύο κυβερνήσεις καταλήξουν σε δήλωση καλών προθέσεων ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είναι αμφίβολο πως θα κάνουν βήματα προσέγγισης. Το ενδεχόμενο διαίρεσης της Λιβύης σε Δυτική και Ανατολική μπορεί να ανοίξει άλλη μία εστία έντασης δίπλα στην Αίγυπτο, παράλληλα όμως ανοίγει πολλά προβλήματα και για την Τουρκία, καθώς το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ακουμπά στην ανατολική πλευρά με την Αίγυπτο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας