Μία ενδιαφέρουσα παρτίδα διπλωματικού μπιλιάρδου έστησαν το Σαββατοκύριακο τα Τίρανα με τα Σκόπια, επάνω στα πρώτα γενικά αποτελέσματα της αλβανικής απογραφής 2023, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τη Στατιστική Αρχή της Αλβανίας.
Η Στατιστική Αρχή συμπεριέλαβε στην καταγραφή πληθυσμού, στο σκέλος των μειονοτήτων, τον όρο «Βορειομακεδόνες», γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. Ο αριθμός των «Βορειομακεδόνων» στην Αλβανία ανέρχεται, σύμφωνα με τη νέα απογραφή, σε 2.281 άτομα, έναντι 5.512 στην απογραφή του 2011. Για πρώτη φορά καταγράφονται και 7.957 άτομα ως «Βούλγαροι», ενώ στις προηγούμενες απογραφές δεν υπήρχε ο όρος «Βούλγαρος» στις κατηγορίες των μειονοτήτων. Η Αλβανία αναγνώρισε επισήμως την ύπαρξη βουλγαρικής μειονότητας το 2017. Η Σόφια υποστηρίζει πως στις παλαιότερες απογραφές στην Αλβανία ο βουλγαρικός πληθυσμός παρεμποδιζόταν να απογραφεί ως τέτοιος.
Και ενώ λύθηκε (με τον τρόπο που λύθηκε) το βουλγαρικό ζήτημα, προέκυψε με ένταση «μακεδονικό». Οι εκπρόσωποι των «Μακεδόνων» της Αλβανίας και ο πρεσβευτής των Σκοπίων στα Τίρανα κατήγγειλαν την αλβανική απογραφή και παράλληλα κατήγγειλαν και τη Βουλγαρία ότι βρίσκεται πίσω από την «πολιτική αφομοίωσης των “Μακεδόνων” που ζουν στην Αλβανία». Τα Σκόπια ανακάλεσαν τον πρέσβη τους Ντ. Μάρκοφκι για διαβουλεύσεις, σημειώνοντας μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση ότι «όλα τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ δύο γειτονικών κρατών θα πρέπει να επιλυθούν μέσω του διαλόγου, της αμοιβαίας κατανόησης και του σεβασμού των κανόνων, των αρχών και των αξιών της διεθνούς έννομης τάξης». Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση Μίτσκοσκι έχει εγείρει μειονοτικά ζητήματα τόσο προς τη Βουλγαρία όσο και προς την Ελλάδα.
Η επικοινωνία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Τίμτσο Μουτσούνσκι, προχώρησε το Σάββατο σε αποδοκιμασία της αλβανικής απογραφής και η κατάσταση φάνηκε να εκτραχύνεται. Ακολούθησε επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογό του Ιγκλι Χασάνι και το βράδυ του Σαββάτου η κυβέρνηση Ράμα ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει τον όρο «βορειομακεδονική μειονότητα» σε «μακεδονική μειονότητα» και η κυβέρνηση Μίτσκοσκι χαιρέτισε την «άμεση ανταπόκριση».
Σύμφωνα με την απογραφή, τα μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία ανέρχονται σε 23.485, αριθμός μικρότερος κατά 758 άτομα από την απογραφή του 2011. Το 2011, οι εκπρόσωποι της ΕΕΜ είχαν αποφασίσει αποχή από την απογραφή λόγω της αντισυνταγματικής επιβολής προστίμου για όσους δήλωναν ελληνική εθνικότητα, ενώ ήταν στα ληξιαρχεία της χώρας εγγεγραμμένοι ως Αλβανοί. Τα αναλυτικά αποτελέσματα ανά περιφέρεια και δήμο θα δημοσιευτούν στα τέλη του έτους. Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον για την περιοχή της Χιμάρας (μη αναγνωρισμένη μειονοτική περιοχή) ως προς τον αριθμό των κατοίκων που δήλωσε ελληνική εθνικότητα και το ποσοστό έναντι του αλβανικής εθνικότητας πληθυσμού.
Οι ορθόδοξοι της Αλβανίας καταγράφηκαν το 2023 σε 173.654 άτομα, ενώ το 2011 είχαν καταγραφεί 188.992, μείωση κατά 15.347. Στην καταγραφή της πίστης είναι αισθητή και η μείωση των καθολικών κατά περίπου 80.000. Ως τρίτη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα καταγράφηκαν οι Αιγύπτιοι με 12.375 άτομα, ενώ το 2011 ήταν τους 3.368. Κατά την απογραφή του 2011, 390.938 άτομα επέλεξαν να μην απαντήσουν στην ερώτηση για την εθνικότητά τους, ενώ το 2023 μόλις 13.500 δεν απάντησαν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας