Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.5° 18.5°
3 BF
59%
Θεσσαλονίκη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
77%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
72%
Ιωάννινα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
10°C
10.4° 10.4°
2 BF
95%
Αλεξανδρούπολη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15°C
14.7° 14.7°
0 BF
87%
Βέροια
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14°C
14.1° 14.1°
2 BF
81%
Κοζάνη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
11°C
11.3° 11.3°
0 BF
80%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.5° 15.5°
2 BF
80%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.5° 18.5°
4 BF
54%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
78%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
3 BF
79%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.2° 17.2°
3 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
1 BF
66%
Λάρισα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16°C
15.7° 15.7°
0 BF
92%
Λαμία
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
68%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
5 BF
73%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
61%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.1° 14.1°
3 BF
88%
Κατερίνη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
85%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
11°C
10.8° 10.8°
2 BF
74%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 28 Μαρτίου, 2025
 Ο Κρίστιαν Μιτσκόσκι
Ο Κρίστιαν Μιτσκόσκι | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ/ΕΦ.ΣΥΝ.

Δεν θα προχωρήσει στην Ευρώπη η Β. Μακεδονία, εάν ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα

"Να θυμόμαστε ότι η συμφωνία των Πρεσπών και η μία ονομασία για όλες τις χρήσεις ήταν η βασική προϋπόθεση για να μπει η Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ. Θεωρώ αδιανόητο να έρθει η Βόρεια Μακεδονία στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά, και να λέει τα ίδια πράγματα που λέει για το όνομα. Θα βρεθεί σε πολύ δυσάρεστη θέση ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Μίτσκοσκι".

Αυτό το μήνυμα απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τη γειτονική χώρα, με συνέντευξη του στην ΕΡΤ από τη φρεγάτα Κίμων στη Λοριάν της Γαλλίας. Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι δικαιώθηκε η ΝΔ ως προς τις επιφυλάξεις της ως προς τη μακεδονική γλώσσα και εθνότητα και προειδοποίησε ότι η Βόρεια Μακεδονία "δεν θα κάνει βήματα στην Ευρώπη εάν ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα".

Είπε, επίσης, ότι είναι σημαντική στιγμή για τον ίδιο γιατί του δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθεί τα ναυπηγεία και τις φρεγάτες που κατασκευάζονται για το Πολεμικό ναυτικό μετά τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας Γαλλίας και έκανε λόγο για σημαντική αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Γαλλία για τα 80 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία όπου συμμετείχαν δυο ελληνικές κορβέτες και είπε ότι ήταν η αρχή του τέλους για τη ναζιστικη Γερμανία, και παράλληλα είναι μια υπενθύμιση ότι δεν χωράει καμία γεωστρατηγική αφέλεια την σημερινή εποχή.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής, και ενός ταμείου υπέρ της άμυνας, στα βήματα του ταμείου Ανάκαμψης, και είπε ότι "με τον κ. Μακρόν μιλήσαμε πρώτοι για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Απαιτεί διευρωπαϊκή συνεργασία, δεν είναι τυχαίο ότι αποφασίσαμε να χτίσουμε εδώ τα πλοία μας.

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο αμυντικό ταμείο σαν ταμείο ανάκαμψης, για την άμυνα πολύ πιο μικρό όμως, πρέπει αυτό να συνδέεται με πρότζεκτς για την Ευρώπη την βιομηχανία της που θα δώσουν αξία στις κοινές αμυντικές μας αξίες. Το θέμα θα ενταχθεί στην καινούργια ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Το ζήτημα είναι εάν αντέχουν οι εθνικοί προϋπολογισμοί τις αυξημένες δαπάνες σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής πειθαρχίας" είπε ο κ.Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι "η Ευρώπη έχει εκχωρήσει την άμυνα της στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον. Έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση και πρέπει να θέτει κανείς φιλόδοξους στόχους για το επόμενο βήμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης".

Είπε, επίσης, ότι στηρίζει την υποψηφιότητα της κ.Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν, χαρακτήρισε καλοδεχούμενες τις ψήφους εκτός του ΕΛΚ και είπε ότι η στήριξη στην Φον ντερ Λαϊεν προϋποθέτει στήριξη και στις δικές μας προτεραιότητες. "Θα έχουμε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην Επιτροπή που θα καθορίσει και το πρόσωπο του επιτρόπου" είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δεν θα προχωρήσει στην Ευρώπη η Β. Μακεδονία, εάν ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας