Μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό μετέφερε κατά την επίσκεψή του στη Βηθλεέμ, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Δυτική Όχθη, το μεσημέρι της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
Όπως εξήγησε ο Στέφανος Κασσελάκης, κατά την υποδοχή του από τον υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Παλαιστινιακής Αρχής, Χάνιλ Χαγίκ, μεταξύ των σκοπών του ταξιδιού του είναι να πιεστεί «η ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει το μονοπάτι της Ισπανίας για αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους». Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ως το μεγαλύτερο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς θα πιέσει και την Ε.Ε. προς αυτή την κατεύθυνση. «Να πιέσουμε όλη την Ευρώπη επειδή έχουμε ευρωεκλογές σε λίγες εβδομάδες και εμείς ως το μεγαλύτερο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να μπορέσουμε να προωθήσουμε αυτό που είναι δίκαιο και ηθικό, ο παλαιστινιακός λαός να έχει επιτέλους το δικό του κράτος» υπογράμμισε.
Από πλευρά του, ο Χάνιλ Χαγίκ ευχαρίστησε το ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του και αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της Γάζας λέγοντας ότι η καταστροφή που προκλήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής είναι ολοκληρωτική. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο κ. Κασσελάκης είπε μεταξύ άλλων, ότι είναι δίκαιο και ηθικό να αναγνωριστεί επιτέλους το κράτος της Παλαιστίνης.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο υπουργό, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον φίλο παλαιστινιακό λαό», ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη «λύσης δύο κρατών στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ» και αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους, με «πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».
Η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη από τη Βηθλεέμ
Είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον φίλο παλαιστινιακό λαό. Έναν λαό που έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ εδώ και πολλά χρόνια, που έχει δίκαια αιτήματα, και για τον οποίο πρέπει η Ευρώπη να παράσχει αμέριστη συμπαράσταση, ώστε να υπάρξει και άμεση κατάπαυση του πυρός, αλλά και η αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια.
Είμαστε εδώ για να προωθήσουμε τη λύση δύο κρατών στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, για ένα Παλαιστινιακό κράτος που να αναγνωριστεί το συντομότερο δυνατό και να έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Πάνω απ' όλα, ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλευρό της ειρήνης και νομίζω ότι όλος ο δυτικός κόσμος πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα να μπορέσουν το Ισραήλ και η Παλαιστίνη να προχωρήσουν σε μια μόνιμη βάση ειρήνης.
Στη συνέχεια, Κασσελάκης και αντιπροσωπεία ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό του Αλ Αϊντα κοντά στη Βηθλεέμ, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κατοίκους, να ενημερωθεί για την κατάσταση και να ακούσει τις ιστορίες τους.
Ο καταυλισμός του Αλ Άιντα, στον οποίο διαμένουν περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι, είναι από τους παλαιότερους στην Παλαιστίνη, καθώς δημιουργήθηκε το 1948, μετά τα βίαια γεγονότα που ακολούθησαν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τις εστίες τους.
Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνοδεύουν στο εν εξελίξει ταξίδι του στην Παλαιστίνη, η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, ο Τομεάρχης Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, η Τομεάρχης Εξωτερικών, Ρένα Δούρου και ο διπλωματικός του σύμβουλος Δημήτριος Παπαγεωργίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας