Αθήνα, 14°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
14°C
15.0° 12.1°
4 BF
46%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
6°C
7.7° 4.7°
1 BF
74%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
16°C
16.0° 13.8°
3 BF
42%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
4°C
3.9° 3.9°
0 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
8°C
10.7° 7.9°
2 BF
71%
Βέροια
Αίθριος καιρός
7°C
9.0° 4.6°
0 BF
76%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
5°C
5.4° 3.4°
0 BF
56%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
15°C
14.5° 14.5°
1 BF
47%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.7° 15.5°
3 BF
72%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
13°C
13.5° 12.7°
2 BF
57%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.4° 14.8°
5 BF
67%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.2° 10.7°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
16.9° 15.9°
2 BF
55%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
6°C
7.4° 6.2°
1 BF
75%
Λαμία
Αίθριος καιρός
10°C
10.5° 8.4°
1 BF
62%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
16°C
18.1° 16.0°
2 BF
58%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
12°C
14.3° 11.1°
2 BF
84%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
9°C
9.3° 8.8°
0 BF
64%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
5°C
5.3° 3.7°
1 BF
77%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
5°C
5.2° 5.2°
0 BF
75%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
European Union
Επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Kοινή ασπίδα για την ευρωπαϊκή αεράμυνα ζητούν Μητσοτάκης - Τουσκ UPD

Τη δημιουργία μίας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, με κοινοτική χρηματοδότηση, ζητούν με επιστολή τους προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Έλληνας και ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Αναφορά στο θέμα είχε κάνει νωρίτερα άλλωστε και η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη διάρκεια της τηλεμαχίας των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν,  μιλώντας για την ενίσχυση της ασφάλειας των κρατών-μελών. Συγκεκριμένα, μίλησε για την «ασπίδα αεράμυνας για όλη την Ευρώπη, όπως πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης», σημειώνοντας πως πρόκειται για «έργο που όλοι συμφωνούμε στην Ευρώπη». Σημείωσε επίσης ότι «πρέπει να σταθούμε» στο πλευρό της Ουκρανίας που πολεμάει «για τις δικές μας αξίες... Να τη στηρίξουμε και μετά να ενισχύσουμε και τη δική μας άμυνα». 

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τουσκ ζητούν το θέμα να τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα στις 27-28 Ιουνίου.

Στην επιστολή τους, προτείνουν η ασπίδα να προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones, ενώ τονίζουν ότι η έγκριση ενός τέτοιου έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Ελλάδα και Πολωνία είναι, μαζί με τις ΗΠΑ, τα μέλη του NATO που πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ τους το 2023 για την άμυνα.

Οι δύο πρωθυπουργοί επισημαίνουν επίσης, σύμφωνα με το Bloomberg, πως η κατασκευή μίας κοινής ασπίδας θα λειτουργούσε καταλυτικά υπέρ της αναβάθμισης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, δρομολογώντας παράλληλα μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα στηρίζει κι άλλες κοινές πρωτοβουλίες, όπως η πιθανή έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων για αμυντικές δαπάνες ή η σύσταση ενός κοινοτικού ταμείου για τη χρηματοδότηση εξοπλιστικών προμηθειών.

Όπως αναφέρει το τηλεγράφημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε το ζήτημα της ασπίδας -που ο ίδιος έχει παρομοιάσει σε πρόσφατες δηλώσεις του με το ισραηλινό αντιπυραυλικό και αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που χρησιμοποιεί το Ισραήλ- όταν συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τουσκ στη Βαρσοβία, τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός από το Άργος που περιόδευσε τόνισε: «Για σκεφτείτε πόσο πιο δύσκολος είναι ο κόσμος σήμερα σε σχέση με το πώς ήταν το 2019. Έχουμε έναν πόλεμο στην Ουκρανία, μια διεθνή ενεργειακή κρίση, μια Μέση Ανατολή που φλέγεται. Και μία Ευρώπη η οποία κοιτάει να βρει τα πατήματά της και να ενισχύσει όχι μόνο την οικονομική της ισχύ -γιατί η Ευρώπη είναι οικονομική υπερδύναμη- αλλά και τη γεωπολιτική της ισχύ», τόνισε. Και επισήμανε: «Σήμερα συνυπέγραψα μία επιστολή μαζί με τον Πολωνό Πρωθυπουργό, τον καλό μου φίλο Ντόναλντ Τουσκ, προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με κοινοποίηση σε όλους τους ομολόγους μου, όπου ζητώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τη δυνατότητα κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για σημαντικά αμυντικά έργα τα οποία θα αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη. Και το παράδειγμα το οποίο της έδωσα είναι η δημιουργία μιας αντιπυραυλικής ασπίδας πάνω από ολόκληρη την Ευρώπη. Σκεφτείτε το όφελος για την πατρίδα μας αν καταφέρναμε να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο αμυντικό σύστημα με ευρωπαϊκούς πόρους. Με ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να δαπανήσουμε εθνικούς πόρους για μια ανάγκη η οποία είναι και εθνική και ευρωπαϊκή. Και αναρωτιέμαι, ποια είναι η πολιτική δύναμη, ποιοι είναι οι πολιτικοί, ποιοι είναι οι ευρωβουλευτές που την επόμενη μέρα στην Ευρώπη θα διαπραγματευτούν τέτοιες πρωτοβουλίες; Την απάντηση την ξέρετε: μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο προς όφελος της Ελλάδας την επόμενη μέρα».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος, επίσης, στις διαπραγματεύσεις για τα ζητήματα του μεταναστευτικού, του νέου ταμείου ανάκαμψης, του δημογραφικού και τους πόρους από το ταμείο συνοχής και επισήμανε πως όλα αυτά θα κριθούν και γι' αυτό οι ευρωεκλογές έχουν σημασία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Kοινή ασπίδα για την ευρωπαϊκή αεράμυνα ζητούν Μητσοτάκης - Τουσκ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας