Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
31°C
32.6° 27.8°
1 BF
37%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
27°C
29.3° 24.7°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
28°C
27.7° 27.0°
1 BF
35%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 22.4°
2 BF
73%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
25.9° 24.0°
0 BF
47%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
20°C
22.3° 20.4°
0 BF
37%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
25°C
25.2° 25.2°
1 BF
42%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
29.9° 26.8°
2 BF
36%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
27.2° 25.7°
1 BF
53%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
28°C
29.8° 28.4°
2 BF
42%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
27.2° 27.2°
3 BF
58%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
26°C
25.5° 25.5°
2 BF
64%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
29.6° 24.9°
0 BF
38%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
30°C
31.7° 24.5°
1 BF
35%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
27°C
27.1° 26.8°
3 BF
40%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
27°C
32.1° 26.8°
0 BF
41%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
1 BF
59%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
26.7° 24.7°
0 BF
81%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
simaia elladas europe
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πόσα «πακέτα» στη Χάγη μπορεί να σηκώσει η Ελλάδα

«Ηρεμα νερά» στα ελληνοτουρκικά και «τρικυμίες» σε όλα τα άλλα ανοιχτά μέτωπα ● «Λύση πακέτο» βάζει στο τραπέζι και ο Ράμα, με ΑΟΖ και Εμπόλεμο ● Τη Χάγη δείχνουν και τα Σκόπια, θέτοντας ζήτημα «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ● Ανησυχία και για το αδιέξοδο της Λιβύης.

Στη γραμμή της Τουρκίας για λύσεις «πακέτο» των διμερών θεμάτων με την Ελλάδα μπαίνει η Αλβανία και τον ίδιο μπούσουλα φαίνεται πως επιλέγει και η νέα πολιτική τάξη της Βόρειας Μακεδονίας, με Μίτσκοσκι - Σιλιάνοφσκα. Και ναι μεν η κυβέρνηση Ερντογάν προβάλλει ως προτιμητέα την απευθείας διπλωματική διευθέτηση από τη δικαστική, αλλά η στρατηγική της «συνολικής επίλυσης», που υιοθετείται βήμα βήμα και από τις άλλες γειτονικές χώρες, ανοίγει ένα νέο δύσκολο κεφάλαιο για την ελληνική εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αναφορά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Ε. Ράμα και από τον πρόεδρο του VMRO Χρ. Μίτσκοσκι, ο οποίος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, μόνο ως σύμπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί στην Αθήνα, στον απόηχο μάλιστα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Αγκυρα. Η δήλωση Ράμα, στο αλβανικό δίκτυο TV Klan, συνδέοντας το θέμα των ΑΟΖ με το Εμπόλεμο (και την Τσαμουριά), «δύο υπαρκτά ζητήματα», όπως είπε, «που τα γνωρίζουμε και εμείς και αυτοί», αλλά και με τη διευθέτηση των προβλημάτων που απασχολούν τους Αλβανούς στην Ελλάδα, ήταν για την Αθήνα ένα επιθετικό μήνυμα, παρότι στην... προεκλογική ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού στο Γαλάτσι αποφεύχθηκαν οι προκλητικές αναφορές.

Τρικυμία σε Ιόνιο και Πρέσπες

Ο συσχετισμός όμως της εκκρεμότητας των ΑΟΖ με την Τσαμουριά (η οποία για την Ελλάδα έκλεισε ως ζήτημα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), όπως και η υπενθύμιση του Ε. Ράμα στα δικαιώματα των μεταναστών (διπλή υπηκοότητα, δημόσια έγγραφα κ.ά.) ερμηνεύονται ως αναστροφή από τη συμφωνημένη επιλογή για άμεση ολοκλήρωση του συνυποσχετικού παραπομπής των ΑΟΖ στη Χάγη. Με τη νέα οπτική Ράμα, σημαίνει ότι θα πρέπει η Ελλάδα να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Αλβανίας για τους μετανάστες και παράλληλα (ή μαζί) με τις ΑΟΖ να λυθεί και το Εμπόλεμο, δηλαδή εκτός των άλλων οι περιουσιακές αξιώσεις των Τσάμηδων.

Ομοίως, η υπόδειξη του Χρ. Μίτσκοσκι προς την Αθήνα «να πάει στη Χάγη» εάν έχει πρόβλημα με τη χρήση του όρου «Μακεδονία», με την παράλληλη αναφορά του σε «βασικό ανθρώπινο δικαίωμα», που από την ελληνική πλευρά τίθεται υπό αμφισβήτηση, συνθέτει νέο σκηνικό για τις σχέσεις Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας. Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ πριν από 15 χρόνια και βρίσκονται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Πλην όμως οι δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει για τη διευθέτηση των διαφορών με τις γειτονικές χώρες (πρωτίστως με την Ελλάδα) αποδεικνύεται ότι μόνο σε τροχιά εφαρμογής δεν βρίσκονται. Η επιλογή της Χάγης θεωρείται ο ασφαλέστερος δρόμος για την αποφυγή εντάσεων, εν τούτοις και η διαδρομή δεν αποκλείει προστριβές στις προπαρασκευαστικές διαδικασίες.

Για την Αθήνα, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα με τα Τίρανα και τα Σκόπια, δεν μένει άλλη επιλογή από την εκ νέου στάθμιση των ενταξιακών διαδικασιών στην Ε.Ε. Η πίεση που μπορεί να ασκηθεί στο ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να έχει άμεσα και απτά αποτελέσματα και το ερώτημα είναι τι θα αποφέρουν οι ευρωπαϊκές πιέσεις. Αλλωστε, με τις σημερινές συνθήκες, τόσο η Αλβανία όσο και η Βόρεια Μακεδονία δεν μπορούν να ελπίζουν σε ορατή ένταξη στην Ε.Ε. και ούτε ο Ε. Ράμα ούτε ο Χρ. Μίτσκοσκι δείχνουν διατεθειμένοι για μια τέτοια πολιτική διαδρομή.

Ασχέτως των επιδιώξεων που έχουν τα Τίρανα και τα Σκόπια από την Ε.Ε., οι κινήσεις τους προς την Αθήνα θεωρούνται διπλωματικά «άκρως επιθετικές και διαμορφώνουν ένα αρνητικό περιβάλλον» για την περαιτέρω συνεργασία και καλή γειτονία. Παράλληλα, καθίσταται πιο περίπλοκη η προσέγγιση των «ήρεμων νερών» με την Τουρκία, καθώς οι «λύσεις πακέτο» αποτελούν σταθερά κατευθυντήρια γραμμή των εξωτερικών της σχέσεων. Η Αγκυρα έχει προνομιακές σχέσεις και με τις δύο βαλκανικές χώρες και έχει κάθε λόγο να ευνοεί πρωτοβουλίες πίεσης προς την Αθήνα, ακόμα και σε θέματα που είχαν μπει σε τροχιά επίλυσης. Παράλληλα, με τις κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο φροντίζει να διατηρεί την αβεβαιότητα στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την πολιτική της επιρροή, προκειμένου να έχει λόγο σε όλους τους σχεδιασμούς στον περίγυρο της Ευρώπης.

Τετραγωνισμός του κύκλου

Υπό αυτό το πρίσμα, οι διαφορές με την Ελλάδα περνούν σε δεύτερο πλάνο, εφόσον οι διαφορές των άλλων γειτονικών χωρών κρίνονται συναφείς με αυτές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Και με το άλλο ανοιχτό μέτωπο της ελληνικής διπλωματίας, τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη, τα πράγματα κινούνται αρνητικά και μάλιστα προβάλλει ένα επιπλέον πρόβλημα, το άνοιγμα νέου μεταναστευτικού διαδρόμου από τις ανατολικές ακτές, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του στρατάρχη Χαφτάρ και είναι πλησιέστερα στην Κρήτη.

Η δεύτερη λιβυκή κυβέρνηση (της Βεγγάζης) έως τώρα κινούνταν σε συνεργασία με το Κάιρο και η Αθήνα μπορούσε να προωθήσει κάποια θέματα μέσω της αιγυπτιακής πλευράς. Η Τρίπολη παραμένει πλήρως εναρμονισμένη στη γραμμή της Τουρκίας και οι λιβυκές δυνάμεις υπό τον πρωθυπουργό (και υπουργό Αμυνας) Α. Ντμπεϊμπά συμμετείχαν στην τουρκική άσκηση Efes που έληξε την περασμένη Τετάρτη. Είχαν πάρει μέρος δυνάμεις και από τη Βόρεια Μακεδονία και σύμφωνα με το τουρκικό επιτελείο, «δόθηκε μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας» σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.

Στην ανατολική Λιβύη, από την άλλη, οι δυνάμεις του Χ. Χαφτάρ έκαναν δική τους άσκηση, με ευρεία συμμετοχή ρωσικών δυνάμεων. Από τις αρχές Απριλίου η Μόσχα ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της και σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη Α. Αγκάνιν, «η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο ευρύτερης συμφωνίας», που όπως δήλωσε στην τηλεόραση Libya Al-Ahrar περιλαμβάνει και την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την «εκτύπωση λιβυκού δηναρίου από τη Μόσχα για την Τράπεζα της Βεγγάζης».

Την ίδια ώρα η Βεγγάζη (όπως και η Τρίπολη) καλεί την Ε.Ε. να συνδράμει οικονομικά για τη συγκράτηση των μεταναστών που βρίσκονται στις λιβυκές ακτές, μήνυμα που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες προοιωνίζεται νέες πιέσεις μέσα στο καλοκαίρι.

Πώς κινούνται τα πράγματα, αποτυπώνεται στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη Α. Μπατίλι, ο οποίος ολοκληρώνοντας την αποστολή του μίλησε για «ένα νέο είδος διεθνούς ενδιαφέροντος, που εκτός της εσωτερικής κατάστασης έχει να κάνει με τις προσφυγικές ροές από το Σουδάν και το Τσαντ, αλλά και τις χώρες του Σαχέλ που βρίσκονται επίσης σε κρίση». Για την πολιτική μετάβαση ο πρώην απεσταλμένος δηλώνει ότι «δεν υπάρχει ελπίδα μεσοπρόθεσμα, ή ακόμη και μακροπρόθεσμα, πως η σημερινή κατάσταση θα βελτιωθεί».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πόσα «πακέτα» στη Χάγη μπορεί να σηκώσει η Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας