Η προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας, έπειτα από χρόνια διπλωματικών συγκρούσεων και τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, έχει σχολιαστεί πολύ αναλυτικά στα γερμανικά ΜΜΕ, μετά και τις επιστολές Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια και Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι γερμανικές εφημερίδες αναρωτιούνται πώς γίνεται όταν πριν λίγο καιρό η Τουρκία απειλούσε την Ελλάδα ακόμη και με πόλεμο να καταγράφεται αυτή η γαλήνη.
Σύμφωνα με την Stuttgarter Nachrichten, πρόκειται για «πρωτόγνωρη κατάσταση» για τις δύο χώρες. Και μιλά για το «όλο λάμψη πρόσωπο του Τσαβούσογλου μετά από συνάντηση με τον “φίλο Νίκο” στις Βρυξέλλες» και για «τη “μεγάλη χαρά” του Δένδια» που συνομίλησε με τον Τσαβούσογλου.
Επισημαίνει ότι το επιστέγασμα αυτή της προσέγγισης ήταν η επιστολή Ερντογάν με αφορμή την εορτή της 25ης Μαρτίου, «μια αξιοσημείωτη χειρονομία, γιατί η ημέρα τιμά την έναρξη της ελληνικής επανάστασης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1821, η οποία ολοκληρώθηκε με την ανεξαρτησία της Ελλάδας».
Η εφημερίδα μεταφέρει και την άποψη του Γιάννη Γρηγοριάδη, επικεφαλής του προγράμματος για την Τουρκία στο ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητή στο τουρκικό Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα, ότι «οι ψηφοφόροι προτιμούν μια πιο μετριοπαθή πορεία» και πως «Έλληνες και Τούρκοι δεν έχουν ακολουθήσει την κλιμάκωση των πολιτικών και στις δύο χώρες».
Η εφημερίδα αναφέρεται στα ευρήματα δημοσκόπησης, στην οποία καταδεικνύεται ότι πριν από την αποκλιμάκωση των διμερών σχέσεων οι πολίτες και στις δύο χώρες θεωρούσαν ότι τα προβλήματα είναι σοβαρά, αλλά μόνο ένα ποσοστό κάτω από το 20% και στις δύο χώρες τάσσονταν υπέρ στρατιωτικής λύσης.
«Ένας στους δύο Έλληνες και πάνω από κάθε δεύτερο Τούρκο ζητά διευθέτηση των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων», επισημαίνει η εφημερίδα.
Από την πλευρά του ο γερμανικός εκδοτικός όμιλος RND σε ρεπορτάζ με τίτλο «Απρόσμενη επιστολή από την Τουρκία: Αντί για νέες απειλές ο Ερντογάν συγχαίρει τον ελληνικό λαό», παρατηρεί σχετικά και με την ευχετήρια επιστολή για την 25η Μαρτίου: «Η ξαφνική ύφεση των εντάσεων μετά από συνεχείς απειλές προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη και οφείλεται κυρίως στους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία αρχές Φεβρουαρίου», ενώ σημειώνει ο αρθρογράφος: «Η Ελλάδα ήταν ένα από τα πρώτα ξένα κράτη που έστειλαν ομάδες διάσωσης. Ο Ερντογάν έχει προφανώς συνειδητοποιήσει ότι τα κηρύγματα μίσους κατά της Ελλάδας δεν ταιριάζουν πλέον στην εποχή, δεν του είναι χρήσιμα στην προεκλογική εκστρατεία».
Πηγή: Deutsche Welle
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας