Στο Μόναχο, όπου θα έχει διμερείς επαφές με υπουργούς Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στη διάσκεψη ασφαλείας η οποία διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, βρίσκεται ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντ. Μπλίνκεν. Βασικό θέμα της διάσκεψης, όπως και των διμερών συζητήσεων στο περιθώριο των εργασιών, είναι η πορεία των εξελίξεων στο Ουκρανικό. Μετά τη Γερμανία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί την Τουρκία και στη συνέχεια την Ελλάδα.
Η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία θα ξεκινήσει την Κυριακή από την αμερικανική βάση του Ιντσιρλίκ, όπου μεταφέρεται η ανθρωπιστική βοήθεια της USAID για τους σεισμοπαθείς των νότιων επαρχιών της χώρας αλλά και για τις περιοχές της βόρειας Συρίας - εκεί μέσω του ΟΗΕ. Πέραν του πολιτικού συμβολισμού, η αμερικανική διπλωματία έχει στείλει το μήνυμα πως θα συμβάλει σε συνεργασία με την Ε.Ε., αλλά και μέσω του ΝΑΤΟ, στη δημιουργία ειδικού ταμείου βοήθειας για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών στις δύο χώρες.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του State Department, o Aντ. Μπλίνκεν θα πάει από το Ιντσιρλίκ στην Αγκυρα όπου θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Εάν θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό από την Αγκυρα. Η ατζέντα των διμερών σχέσεων, όπως φάνηκε και στην επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Ουάσινγκτον, στις 18-19 Ιανουαρίου, δεν έχει προχωρήσει όπως περίμενε η τουρκική πλευρά για τα F-16, ούτε όμως και με την κύρωση της ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, όπως διακαώς θέλει η αμερικανική πλευρά.
Και χθες, ο Μ. Τσαβούσογλου ήταν αρνητικός στο αίτημα του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επισκέφθηκε την Αγκυρα και τόνισε εκ νέου την ανάγκη άμεσης επικύρωσης της ΝΑΤΟϊκής διεύρυνσης. Το θέμα θα εξεταστεί στη συνάντηση Τσαβούσογλου-Μπλίνκεν. Στην ατζέντα είναι βεβαίως το Ουκρανικό, η κατάσταση στη Συρία, στον Καύκασο μεταξύ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, αλλά και η Ανατολική Μεσόγειος. Βαθιά μέσα σε όλα αυτά βρίσκεται το πρόβλημα του στρατηγικού σχεδιασμού των ΗΠΑ και ο ρόλος της Τουρκίας, που είναι άλλος από τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης Ερντογάν να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη.
Στα ελληνοτουρκικά, όπως και γενικότερα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις άλλες χώρες της περιοχής, η Ουάσινγκτον προσβλέπει σε μια περίοδο αποκλιμάκωσης των εντάσεων μέχρι τις τουρκικές εκλογές, ούτως ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι επαφές για τη διαμόρφωση ενός νέου momentum επαναπροσέγγισης.
Το βράδυ της Δευτέρας ο Αντ. Μπλίνκεν θα είναι στην Αθήνα και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ενώ την επομένη θα έχει συνομιλίες με τον Ν. Δένδια και οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν τον 4ο γύρο του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας. Ιδιαίτερο κεφάλαιο στις συνομιλίες των δύο υπουργών Εξωτερικών είναι η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και το νέο πλαίσιο που είναι υπό διαμόρφωση για τη σχέση ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο. Συνάντηση έχει προγραμματιστεί και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα. Το State Department χαιρέτισε με θερμά λόγια την άμεση αποστολή ελληνικών ομάδων διάσωσης στην Τουρκία και ανθρωπιστικής βοήθειας στη συνέχεια, με την υφυπουργό Κ. Ντόνφριντ να δηλώνει ότι «το γεγονός αυτό θύμισε σε όλους μας τις κοινές αξίες του ανθρωπισμού και νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό υπάρχουν οι σύμμαχοι, γι’ αυτό υπάρχουν οι φίλοι».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας