Νέες διπλωματικές γέφυρες επιχειρεί να οικοδομήσει η Αγκυρα επάνω στην αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας για τη σκληρά δοκιμαζόμενη Τουρκία. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε, χθες, ευχαριστήριο μήνυμα προς την παγκόσμια διάσκεψη των ΗΑΕ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, υποδέχθηκε τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ε. Κοέν, και μίλησε για εξομάλυνση των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής, με αναφορά και στην Ελλάδα.
«Θέλουμε σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή μας. Τα βήματα που έχουμε κάνει για την εξομάλυνση των σχέσεών μας με τις χώρες της περιοχής, ιδίως με το Ισραήλ, είναι προφανή», τόνισε ο Μ. Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη με τον Ε. Κοέν. Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε: «Ελπίζω ότι η αλληλεγγύη μας κατά τη δοκιμασία του σεισμού θα είναι επίσης καθοριστική για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας με την Ελλάδα».
Η Τουρκία έχει ανάγκη τη διεθνή συμπαράσταση για την αντιμετώπιση του σοκ της καταστροφής και την ανθρωπιστική κρίση που έχει μπροστά της. Και η επίσκεψη Κοέν, όπως και του Ν. Δένδια, ήταν μια κίνηση αλληλεγγύης. Η διπλωματική εξομάλυνση, όμως, πότε και πώς θα γίνει, εξαρτάται από την κυβέρνηση Ερντογάν. Στην κατάσταση που βρίσκεται η Τουρκία, ο πρόεδρος της χώρας θα πρέπει να πείσει όλο τον κόσμο ότι μπορεί να επουλώσει τις τεράστιες πληγές από τον σεισμό αλλά και να απαντήσει στις βαριές κατηγορίες της αντιπολίτευσης για την αρχική ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού και, κυρίως, για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του με τους κατασκευαστές.
Οι επιθέσεις κατά της Δύσης έχουν φύγει από την κυβερνητική ρητορική (ακόμα και ο πρόεδρος του εθνικιστικού ΜΗΡ Ντ. Μπαχτσελί, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του, δεν είπε κουβέντα για την Ε.Ε., τις ΗΠΑ ή την Ελλάδα) και το πεδίο της αντιπαράθεσης, εν όψει των προεδρικών εκλογών, έχει μετατοπιστεί στα συντρίμμια του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου. Διπλωματικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι δύο προσεχείς μήνες θα είναι καθοριστικοί για την κυβέρνηση Ερντογάν, ως προς τις προσπάθειες ανάταξης της χώρας αλλά και της πολιτικής του απήχησης.
Ακόμα δεν είναι απολύτως σαφές τι προτίθεται να κάνει με τις εκλογές, αν και για την αναβολή τους πέραν της 18ης Ιουνίου εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν κοινοβουλευτικές διαδικασίες αυξημένης πλειοψηφίας (έγκριση από 400 βουλευτές ενώ διαθέτει, μαζί με το ΜΗΡ, 333 έδρες). Εάν επιλέξει να πάει στις κάλπες στις 14 Μαΐου, όπως έχει προαναγγείλει, τότε οι εκλογικές διαδικασίες στο ανώτατο εκλογικό συμβούλιο θα κινηθούν έως τις 21 Μαρτίου. Ειδάλλως, θα εξαντλήσει τα θεσμικά περιθώρια. Και τα δύο ενδεχόμενα είναι πιθανά. Αλλωστε, οι δημοσκοπήσεις έχουν προεξοφλήσει δεύτερο γύρο, εάν δεν αλλάξουν δραματικά οι προθέσεις των πολιτών, αυτό το διάστημα.
Μέχρι τις εκλογές, η τουρκική κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα αποφύγει τα διλήμματα που είχε θέσει προ του σεισμού, για τον προσανατολισμό και τη διεθνή θέση της Τουρκίας, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι, με τη διακήρυξή της, εμφανίζεται έτοιμη για παραχωρήσεις προς τη Δύση, ακόμα και προς την Ελλάδα. Ψηλά στην ατζέντα παραμένει το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα, με πολλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους να επαναφέρουν το θέμα της επιστροφής προσφύγων στη Συρία και της αναθεώρησης της συμφωνίας με την Ε.Ε.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας