Αλμα στο κενό έκανε χθες ο Τ. Ερντογάν και στον προεκλογικό πυρετό έθεσε ως διακύβευμα των επικείμενων εκλογών τη θέση της Τουρκίας, κατηγορώντας τους έξι της αντιπολίτευσης για τη διακήρυξή τους να την επαναφέρουν στην τροχιά της Δύσης. Τζογάροντας ανοιχτά με τον εθνικισμό και τον θρησκευτικό φανατισμό, δεν δίστασε να κατηγορήσει τους αντιπάλους ότι θα κάνουν παραχωρήσεις, ανακατεύοντας μάλιστα και τα ελληνοτουρκικά.
Τι θα κάνει στη συνέχεια, ουδείς μπορεί να προβλέψει. Οι απόψεις που διατύπωσε χθες στην κοινοβουλευτική του ομάδα προϊδεάζουν για την περαιτέρω όξυνση των σχέσεων με τη Δύση: «Ολοκληρώνουμε το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, εκσυγχρονίσαμε τον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας, κάναμε μεγάλες επενδύσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η Δύση ενοχλείται από την ενίσχυση της χώρας μας», είπε ο Τ. Ερντογάν και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους έξι της αντιπολίτευσης: «Δείτε την κατάσταση στην αντιπολίτευση. Λένε πως θα επιστρέψουν στο πρόγραμμα των F-35 το οποίο, όμως, έχει όρους υποχωρήσεων από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ουσιαστικά επιβραβεύουν όσους είναι εχθροί της Τουρκίας. Δηλώνουν ότι θα παραιτηθούν από τις προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο και στέλνουν χαιρετίσματα στην Ελλάδα».
Οι έξι του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού δεν έστειλαν χαιρετίσματα στην Ελλάδα, ούτε αναφέρουν στην κοινή τους διακήρυξη ότι θα παραιτηθούν από τα δικαιώματα της Τουρκίας. Εκαναν όμως σαφές ότι θα γυρίσουν την Τουρκία στην τροχιά της Δύσης, ενώ ως προς τη Ρωσία, άφησαν να εννοηθεί ότι θα ακυρώσουν τους S-400, που στάθηκαν η αιτία αποβολής της χώρας από το πρόγραμμα των F-35. H απάντηση του προέδρου του CHP Κ. Κιλιτσντάρογλου προς τον Τ. Ερντογάν δόθηκε περιπαικτικά με το τραγουδάκι «bye-bye love».
Η τροπή που έχει πάρει η προεκλογική αντιπαράθεση στην Τουρκία, και μάλιστα τρεις μήνες πριν από τις πρώτες κάλπες στις 14 Μαΐου, για τη Δύση ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη, αλλά όχι σε τόσο οξεία μορφή. Η εικόνα του προέδρου της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τις περιθωριακές προκλήσεις στη Στοκχόλμη και τη Χάγη με το κάψιμο του Κορανίου, προκαλεί ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μετά τις ταξιδιωτικές οδηγίες, ανακοινώνουν αναστολή της λειτουργίας των προξενείων τους στην Κωνσταντινούπολη (την αρχή έκανε η Γερμανία, ακολούθησε η Ολλανδία και έπεται συνέχεια), ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η όλη κατάσταση θα απασχολήσει το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.
Δυσφορία
Η Αθήνα παρακολουθεί με ενδιαφέρον αυτές τις εξελίξεις καθώς η μεταστροφή στην Ε.Ε. αλλά και στις τάξεις του ΝΑΤΟ (λόγω Σουηδίας) είναι συντριπτική κατά της Αγκυρας (με εξαίρεση την Ουγγαρία). Πέραν των δημοσίων μηνυμάτων, όμως, η δυσφορία που εκφράζεται στο διπλωματικό παρασκήνιο από τις δυτικές κυβερνήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερη. Περιμένουν αφ' ενός χειρότερες ρητορικές εκρήξεις από τον Τ. Ερντογάν και αφ' ετέρου φοβούνται εκτροπή της κατάστασης στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Για την Ελλάδα το κρίσιμο ζήτημα την τρέχουσα περίοδο είναι αν ο Τ. Ερντογάν θα επιχειρήσει νέα παρόξυνση στα ελληνοτουρκικά για να απονευρώσει τις επικρίσεις του δέχεται από την αντιπολίτευση ή θα αρκεστεί στις ρητορικές εξάρσεις εκτιμώντας ότι αρκούν προκειμένου να κερδίσει το φανατικό εκλογικό κοινό.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας