• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 14.0°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 12.5°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.9°C / 13.8°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 5.9°C / 10.5°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  0 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  3 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.2°C / 14.2°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 5.5°C / 12.2°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  0 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.3°C / 13.8°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.7°C / 10.5°C
  0 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  0 BF
  76%

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Σακελλαροπούλου - Αναστασιάδη

 • A-
 • A+

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, ενδεικτικό των άριστων σχέσεων Αθήνας και Λευκωσίας, πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος πραγματοποιεί την τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα με την ιδιότητα του Προέδρου, εν όψει των Προεδρικών Εκλογών στην Κύπρο την προσεχή Κυριακή.

Η Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στη συνέχεια εισήλθαν στο γραφείο της, όπου και πραγματοποιήθηκε η κατ΄ιδίαν συνάντησή τους.

Η κ. Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τον κ. Αναστασιάδη για τη στενή συνεργασία τους όλα αυτά τα χρόνια και τον διαβεβαίωσε ότι «όπως και στο παρελθόν, αλλά και στο μέλλον, η στενή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου αποσκοπούσε και θα αποσκοπεί στην επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Τόνισε, επίσης, ότι «η τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα δεν πρόκειται να μας αποθαρρύνει στη σταθερή υποστήριξη των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση ενός κοινού εδάφους προκειμένου να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Παράλληλα, επισήμανε, ότι «η κοινή διπλωματική κινητοποίηση των χωρών μας, της Ελλάδος και της Κύπρου, επιτυγχάνει σταθερά την αποφασιστική παρέμβαση των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτροπή των τουρκικών μεθοδεύσεων για την ανάδειξη του ψευδοκράτους».

Τέλος, τόνισε για άλλη μια φορά και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «το Κυπριακό είναι ένα συνεχές μέλημα και ένα κορυφαίο εθνικό ζήτημα στην ελληνική εξωτερική πολιτική».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και σημείωσε ότι η σημερινή του επίσκεψη έχει διπλό χαρακτήρα.

«Το πρώτο είναι ότι με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων στην Προεδρία, τερματίζεται και η παρουσία μου στην διακυβέρνηση της χώρας. Ένιωθα την ανάγκη να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού, καθώς και του ιδίου προσωπικά για την άδολη συμπαράσταση που έτυχα καθόλη την διάρκεια της παρουσίας μου στην Προεδρία από τις εκάστοτε ελληνικές Κυβερνήσεις αλλά και την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας», ανέφερε.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «εάν επιβίωσε ο Κυπριακός Ελληνισμός είναι χάρη στη συμπαράσταση και του ευρύτερου Ελληνισμού, της Ελληνικής Δημοκρατίας, που σε κρίσιμες ώρες στάθηκε συμπαραστάτης, τόσο ενεργά κατά την εισβολή, όσο και αργότερα διπλωματικά. Είναι καλά γνωστό ότι μέσα από την άψογη, στενή και μεθοδική διπλωματική προσπάθεια που καταβάλλουν οι δύο χώρες, έχουμε αν μη τι άλλο επιτύχει αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών που δημιουργούν την ασπίδα για διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Συνεχίζοντας, παρατήρησε ότι «ταυτόχρονα, οι κοινές προσπάθειες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργούν την άλλη διάσταση, τις πρωτοβουλίες που πρέπει η Ευρώπη να αναλάβει για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, έτσι ώστε η όποια λύση, πέραν του να είναι λειτουργική και συνεπώς βιώσιμη, να συνάδει απόλυτα και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Γι' αυτό και εκφράζω άλλη μια φορά τις ευγνώμονες ευχαριστίες μου».

Αναφερόμενος στον δεύτερο λόγο της επίσκεψή του, υπογράμμισε: «Είμαι εδώ, ως ελάχιστο δείγμα της εκτίμησης προς το Ελληνικό Κράτος, προς τον αδελφό Ελληνικό Λαό, η θεμέλιος λίθος για κοινωνικές κατοικίες και ένα πάρκο στην καταστραφείσα το 2018 τον Ιούλιο περιοχή στο Μάτι, όπου χάθηκαν ζωές που δεν αναπληρώνονται, αλλά τουλάχιστον κρίθηκε και θεωρήθηκε ότι θα ήταν ένα δείγμα της αγάπης και της αλληλεγγύης που εκφράζεται πάντοτε αμοιβαία από τα δύο κράτη, η παραχώρηση από την Κυπριακή Δημοκρατία ενός ποσού 10 εκατομμυρίων ευρώ, πέραν των ιδιωτικών εισφορών, προκειμένου να συμβάλλουμε και εμείς στις προσπάθειες που καταβάλλει το ελληνικό κράτος για άμβλυνση του πόνου που προκάλεσε εκείνη η καταστροφή».

Κλείνοντας τόνισε: «Χαίρομαι ειλικρινά που είμαι μαζί σας. Από την 1η του Μάρτη θα είμαι ένας απλός ιδιώτης, αλλά δεν θα πάψω να είμαι ένας Έλληνας αγωνιστής, για την ειρήνη, την δικαιοσύνη, την κοινωνική προκοπή».

Απαντώντας η κ. Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τον Νίκο Αναστασιάδη, γιατί, όπως είπε «η κίνηση αυτή που έκανε τότε η Κυπριακή Δημοκρατία για το Μάτι ήταν ακριβώς άλλη μια απόδειξη της αλληλεγγύης και της στενής σχέσης των δύο λαών μας, του Ελληνικού και του Κυπριακού Ελληνισμού».

Τέλος ευχήθηκε να συνεχίσουν τις συναντήσεις τους με τη νέα του πλέον ιδιότητα και ευχήθηκε υγεία για εκείνον και τη σύζυγό του 'Αντρη.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σακελλαροπούλου: Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές και εκφοβισμούς
Ξεκάθαρο μήνυμα προς τη γειτονική Τουρκία, λίγα 24ωρα πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, έστειλε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από την Κύπρο. 
Σακελλαροπούλου: Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές και εκφοβισμούς
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Έλληνες και Κύπριοι μαζί και στην τραγωδία των Τεμπών»
Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών απασχόλησε τη συνάντηση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μεταξύ των θυμάτων ήταν και δύο Κύπριοι πολίτες.
«Έλληνες και Κύπριοι μαζί και στην τραγωδία των Τεμπών»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίσκεψη Μητσοτάκη - Αναστασιάδη στο Μάτι
Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι ο Κύπριος πρόεδρος είχε «πολύπλευρη συμβολή» στην πρόοδο της μεγαλονήσου και στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού. 2,5 εκατ. ευρώ στην Π.Α. από την Κύπρο ως ένδειξη...
Επίσκεψη Μητσοτάκη - Αναστασιάδη στο Μάτι
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Π. Στάνο: Με «συναντίληψη» των χωρών της Ε.Ε. η ματαίωση της συνάντησης Αναστασιάδη-Λαβρόφ
«Ο λόγος για την όποια διάδραση με τη Ρωσία είναι για να μεταφέρουμε τα μηνύματα μας, να μεταφέρουμε τα επιχειρήματα και τις εκκλήσεις μας για να δοθεί τέλος σε αυτόν τον τρελό, παράνομο πόλεμο» δήλωσε.
Π. Στάνο: Με «συναντίληψη» των χωρών της Ε.Ε. η ματαίωση της συνάντησης Αναστασιάδη-Λαβρόφ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινό μήνυμα Ελλάδας - Κύπρου κατά του τουρκικού αναθεωρητισμού
Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ έγινε δεκτός απ' τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Κοινό μήνυμα Ελλάδας - Κύπρου κατά του τουρκικού αναθεωρητισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας