Σε πλειοδοσία απειλών εξελίσσεται η συζήτηση του προϋπολογισμού στην τουρκική Βουλή, ενώ ο πληθωρισμός κινείται με ρυθμό 85% σε ετήσια βάση, εις πείσμα των κυβερνητικών προβλέψεων για σταδιακή αποκλιμάκωση και ευοίωνες προοπτικές του χρόνου. Ετσι, μετά τον υπουργό Αμυνας, Χ. Ακάρ, που απέδωσε στην Ελλάδα την ένταση στην περιοχή, χθες είχε σειρά ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα των νησιών του Αιγαίου εθνική υπόθεση της Τουρκίας.
Οπως ο Χ. Ακάρ, έτσι και ο Μ. Τσαβούσογλου απέφυγε να επαναλάβει την απειλή Ερντογάν για εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων Tayfun και αρκέστηκε σε γενικολογίες κατά των ελληνικών νησιών. Η χονδροειδής πυραυλική απειλή έχει τεθεί από την ελληνική διπλωματία στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ και αποτελεί το επόμενο κεφάλαιο συζητήσεων γύρω από το τουρκικό πρόβλημα. Και ο Ν. Δένδιας στο ΣΕΥ και ο αναπληρωτής Μ. Βαρβιτσιώτης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, χθες, έκαναν σχετική αναφορά, εν όψει του Συμβουλίου Κορυφής, μεθαύριο. Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας θα συζητηθεί στο κεφάλαιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση της Ε.Ε.
Ο Μ. Τσαβούσογλου δεν είπε κουβέντα για την αρνητική πορεία των σχέσεων της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες. Συνέχισε την επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας, ζητώντας μάλιστα συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας τα εξής: «Το θέμα αυτών των νησιών του Αιγαίου είναι εθνική υπόθεση. Μη συμπεριφέρεστε με τρόπο που θα κάνει την Ελλάδα ευτυχισμένη. Ας μην προσπαθούμε να στριμώξουμε ο ένας τον άλλον με τρόπο που θα ωφελήσει την Ελλάδα. Γιατί αυτή είναι εθνική πολιτική».
Στη συνέχεια, μάλιστα, επικαλέστηκε στοιχεία του υπουργείου του, περί στρατιωτικοποίησης των νησιών από τη δεκαετία του ΄60, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, και σημείωσε ότι το πρώτο έντονο διάβημα είχε γίνει το 1975 (ενώ είχε προηγηθεί η τουρκική εισβολή στην Κύπρο) και άφησε να εννοηθεί ότι η τουρκική πίεση θα κλιμακωθεί: «Για πρώτη φορά στην κυβέρνησή μας αναφέραμε την παραβίαση αυτών των νησιών, των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών, από την Ελλάδα στις επιστολές που στείλαμε στον ΟΗΕ και για πρώτη φορά το συνδέσαμε με την κυριαρχία τους. Δεν έχει γίνει από το 1960 μέχρι σήμερα. Στείλαμε τρεις επιστολές στον ΟΗΕ. Τώρα το συνδέουμε με την κυριαρχία και λέμε ότι, αν η Ελλάδα δεν σταματήσει την παραβίαση, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Στηρίξτε μας».
Ο Μ. Τσαβούσογλου έκανε και μια σύντομη αναφορά στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, λέγοντας ότι «αυτό το επίτευγμα θα καθορίσει την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο για τις επόμενες γενιές». Η αναφορά αυτή δηλοί ότι η Τουρκία δεν αναστέλλει τα σχέδια για συμφωνίες ερευνών και γεωτρήσεων με τη Λιβύη.
Τι είδους στήριξη μπορεί να περιμένει η κυβέρνηση Ερντογάν από την αντιπολίτευση στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού μένει να φανεί στην ομιλία του προέδρου της Τουρκίας. Τα μηνύματα, πάντως, της Ε.Ε., στη μεθαυριανή Σύνοδο Κορυφής, την τελευταία (προγραμματισμένη) του τρέχοντος έτους, δεν θα είναι ευχάριστα για την Αγκυρα. Οπως και στην προηγούμενη έκθεση συμπερασμάτων, καταγράφεται διεύρυνση της απόστασης σε όλα τα κεφάλαια των ευρω-τουρκικών σχέσεων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας