O υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας δεν άφησε ασχολίαστες τις απειλές Ερντογάν περί εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου Tyfun στην Αθήνα. Σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες, στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο και καθολικά καταδικαστέο να διατυπώνονται απειλές για πυραυλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας από σύμμαχο χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ. Οι νοοτροπίες Βόρειας Κορέας δεν μπορούν και δεν πρέπει να υπεισέλθουν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία».
Το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη του συμβουλίου. Ωστόσο, οι απειλές Ερντογάν και οι παρεμβάσεις της Τουρκίας σε άλλα ανοιχτά θέματα της Ευρώπης στην Ανατολική Εταιρική Σχέση (με Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία), όπως επίσης η κατάσταση στη ΝΔ Βαλκανική και τη Β. Αφρική, όπου η Αγκυρα εξακολουθεί να κινείται κόντρα στην πολιτική της Ε.Ε., έφεραν και πάλι το τουρκικό πρόβλημα στο τραπέζι. Ο Ν. Δένδιας ενημέρωσε για τις νέες τουρκικές απειλές τους ομολόγους του στην Ε.Ε., ενώ ενημέρωση έγινε και σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων των χωρών του ΝΑΤΟ.
Η Ουάσινγκτον διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για προκλητικές δηλώσεις σημειώνοντας: «Σε μια στιγμή που η ενότητα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ μεταξύ των συμμάχων μας, οι ΗΠΑ λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφεύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο αυξάνει την ένταση και δεν βοηθά κανέναν».
Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ, στον απόηχο των απειλών Ερντογάν, απέφυγε να επαναλάβει τα περί πυραυλικών επιθέσεων με Tyfun. Επανέλαβε, όμως, τις κατηγορίες ότι «η Ελλάδα αυξάνει την ένταση με προκλητικές ενέργειες και επιθετική ρητορική, με παράλογες και παράνομες απαιτήσεις και αξιώσεις» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο γεγονός». Συνέστησε μάλιστα στους πολιτικούς και στρατιωτικούς στην Ελλάδα «όσοι θέλουν το μέλλον τους να είναι καλό, πρέπει να απομακρυνθούν από τα λάθη τού χθες και του σήμερα».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου στη διήμερη επίσκεψή του στην Αλγερία ανακοίνωσε διμερή συμφωνία συνεργασίας, ενώ οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι συμφώνησαν στην υποστήριξη «μιας διαφανούς εκλογικής διαδικασίας στη Λιβύη». Οι εξελίξεις γύρω από τη Λιβύη συζητήθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη στη συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ρωσίας, Σ. Ονάλ και Σ. Βερσίνιν. Σε κοινή δήλωση εξέφρασαν την υποστήριξή τους «για τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και αξιόπιστων εκλογών στη βάση της ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης στη Λιβύη».
Το ερώτημα είναι αν όντως η Αγκυρα και η Μόσχα ευνοούν την πολιτική μετάβαση της Λιβύης ή αντιθέτως επιζητούν τη διαιώνιση της κρίσης. Ο πρόεδρος του ΣτΕ της Λιβύης, Χ. Μίσρι, που έχει στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση Ερντογάν, διέκοψε τις συζητήσεις με την ηγεσία της Βουλής λόγω της νομοθετικής ρύθμισης που αφορά την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου και δεν αποκλείεται να χρειαστεί νέος γύρος μακρών διαπραγματεύσεων για συμφωνία εκλογών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας