Ως «θύμα διεθνούς συνωμοσίας» εμφανίζει την Τουρκία ο πρόεδρος της χώρας Τ. Ερντογάν, από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., που επιχειρούν να τη σύρουν, όπως είπε, «σε τεχνητή κρίση στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο», δείχνοντας προς την Ελλάδα. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου εξαπέλυε εκ νέου απειλές για εισβολή στα νησιά του Αιγαίου, με τη φράση «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», εάν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν.
Σύμφωνα με τον Τ. Ερντογάν, η Δύση έχει εξυφάνει «συνωμοσία για να γονατίσει την Τουρκία, αλλά δεν πρόκειται να τα καταφέρει», τόνισε και συνέχισε αποδίδοντας ευθύνες στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε.: «Η Τουρκία είναι αποκλεισμένη από την Ε.Ε. για καθαρά πολιτικούς λόγους, ενώ υπάρχει και το κρυφό τεχνολογικό εμπάργκο από τη Δύση [οι εξοπλιστικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ]. Και προσπαθούν να σύρουν την Τουρκία σε τεχνητές κρίσεις στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο». Αυτά είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Τουρκίας στην έναρξη του τακτικού συνεδρίου της Ενωσης Εργοδοτικών Οργανώσεων, ΤISK, η οποία όμως ανέμενε διορθωτικές παρεμβάσεις για την οικονομία, αλλά ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του είναι επιτυχής επικαλούμενος «την επάρκεια των τουρκικών καταστημάτων την ώρα που τα ράφια σε χώρες της Ε.Ε. είναι άδεια».
Κατά τα λοιπά, οι αναφορές του Ερντογάν στα ανοιχτά μέτωπα της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή ήταν συγκρατημένες (απέφυγε να μιλήσει για εισβολή ευρείας έκτασης στη Συρία), ενώ απουσίαζαν εντελώς οι δηλώσεις περί «γαλάζιας πατρίδας» και υποσχέσεις για ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο. Γενικές και χωρίς επιθετικές εξαγγελίες ήταν και οι νύξεις για τον Καύκασο και τη Λιβύη, «όπου η Τουρκία βοηθάει τα αδέλφια της», περιορίστηκε να σημειώσει ο Ερντογάν.
Ο Μ. Τσαβούσογλου, πάντως, συνέχισε την επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας και με αφορμή τις ασκήσεις των ελληνικών δυνάμεων στη Ρόδο και τη Λέσβο δήλωσε ότι «τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τις ειρηνευτικές συμφωνίες της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947, με τον όρο να είναι αποστρατιωτικοποιημένα» και συνέχισε: «Η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες εναντίον της Τουρκίας. Δηλαδή, στην πραγματικότητα είναι η Ελλάδα που δεν θέλει την ειρήνη. Ή θα κάνουν πίσω ή θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνά ότι αυτός που σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες. Αν δεν θέλετε ειρήνη, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα... όπως είπε ο πρόεδρος Ερντογάν».