• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.1°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.6°C / 4.4°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 6.0°C
  5 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  4 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 0.9°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  1 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.6°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  5 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  49%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.5°C / 1.2°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.5°C / 2.7°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 3.6°C
  3 BF
  85%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 2.7°C
  3 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.3°C / 1.7°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  61%
ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ / EUROKINISSI

Διμερείς συμφωνίες με Αίγυπτο κομίζουν Δένδιας και Παναγιωτόπουλος

 • A-
 • A+

Συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς υπέγραψε σήμερα η κυβερνητική αποστολή στην Αίγυπτο, αποτελούμενη από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αναπλ. υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Συγκεκριμένα υπογράφτηκε μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου για συνεργασία στους τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης, αλλά και διμερής συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης από την Αίγυπτο στην Ελλάδα.

Η Συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας, διαμήνυσε μετά την υπογραφή της ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι βασικός άξονας είναι πάντοτε η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Περαιτέρω, υπογράμμισε πως η Συμφωνία αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι η Μεσόγειος δεν αποτελεί – δεν αποτέλεσε ποτέ άλλωστε – εμπόδιο μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. «Αποτελεί γέφυρα μεταξύ των λαών των τριών αυτών ηπείρων» ανέφερε και έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος συνεχίζουν να εργάζονται με βάση αυτή τη φιλοσοφία και να δίνουν το σχετικό παράδειγμα και προς άλλες χώρες της Μεσογείου.

Όσο για τη συμφωνία για απασχόληση εποχικών εργατών γης από την Αίγυπτο, την οποία υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ιχάμπ Νασρ, ο Ν. Δένδιας είπε πως θα επιτρέψει τη μεταφορά του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού για την ελληνική οικονομία από τη φίλη χώρα της Αιγύπτου.

«Σήμερα με την υπογραφή της Συμφωνίας με την Αίγυπτο ικανοποιούμε ένα αίτημα της ελληνικής περιφέρειας, που ζητά περισσότερα εργατικά χέρια για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανάγκες του γεωργικού τομέα» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης μετά την υπογραφή. Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, «γίνεται παράλληλα ένα τεράστιο βήμα, καθώς για πρώτη φορά η χώρα μας δημιουργεί προϋποθέσεις νόμιμης μετανάστευσης μέσα στο πλαίσιο μιας διακρατικής συμφωνίας». Όπως εξήγησε, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, οι αρχές της Αιγύπτου, θα επιλέγουν ποιοι Αιγύπτιοι μπορούν να έρθουν να εργαστούν στη χώρα μας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι οποίοι θα έχουν την υποχρέωση να επιστρέφουν αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος. «Για εμάς», σημείωσε, «είναι πολύ σημαντικό να εμβαθύνουμε τη σχέση μας με την Αίγυπτο και στο πλαίσιο της μετακίνησης εργατικού δυναμικού και χαιρόμαστε γιατί οι αιγυπτιακές Αρχές έτρεξαν πολύ γρήγορα αυτή τη συμφωνία και ελπίζουμε οι πρώτοι Αιγύπτιοι εργάτες στις αρχές του επόμενου χρόνου να βρίσκονται στα ελληνικά χωράφια για να βοηθήσουν στη συγκομιδή της επόμενης σοδειάς».

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της Συμφωνίας, προβλέπεται η λειτουργία Μεικτής Επιτροπής, η οποία αποτελείται από ισάριθμους εκπροσώπους των δύο μερών με αρμοδιότητα τα προς εξέταση θέματα. Η Επιτροπή αυτή θα συνεδριάζει εκ περιτροπής στην Αθήνα και το Κάιρο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Μήνυμα Δένδια προς Άγκυρα

ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ / EUROKINISSI

Μετά την τελετή υπογραφής του «Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με τη Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνάς και Διάσωσης» ο Νίκος Δένδιας , συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν οι ελληνοαιγυπτιακές διαχρονικές στρατηγικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή, όπως επισημαίνει με ανάρτησή του στο Twitter ο Ν. Δένδιας.

«Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Οι πράξεις μας βασίζονται στους διεθνείς κανόνες. Ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν προσπαθούμε να καταπατήσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, σε αντίθεση με άλλους στην περιοχή», δήλωσε ο Ν. Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον κ. Σούκρι, ένα μήνυμα προφανώς με αποδέκτη την Τουρκία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αδειασμα» στην κυβέρνηση Ντμπεϊμπά
Σε ψυχρολουσία για τη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης του Α. Ντμπεϊμπά και ειδικά για την υπουργό Εξωτερικών Ν. Μανγκούς εξελίχθηκε η σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου στην Τρίπολη, όπου εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο...
«Αδειασμα» στην κυβέρνηση Ντμπεϊμπά
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρίσιμες παρεμβάσεις από Αίγυπτο και ΗΠΑ στη Λιβύη
Το Κάιρο επιταχύνει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση του πολιτικού ζητήματος της Λιβύης, σε συντονισμό με την Ουάσινγκτον και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Α. Μπατίλι.
Κρίσιμες παρεμβάσεις από Αίγυπτο και ΗΠΑ στη Λιβύη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταθερή η σύμπλευση Ελλάδας - Αιγύπτου
Την επιβεβαίωση της σταθερής σύμπλευσης Ελλάδας-Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Δένδιας και Σ. Σούκρι, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στο Κάιρο.
Σταθερή η σύμπλευση Ελλάδας - Αιγύπτου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δένδιας: Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όλα τα νόμιμα μέσα
Ο ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Άγκυρα ότι εκμεταλλευόμενη την κατάσταση στη Λιβύη επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ασφάλεια στη Μεσόγειο.
Δένδιας: Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όλα τα νόμιμα μέσα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας
Στην Πράγα θα παιχτεί αύριο και μεθαύριο η επόμενη διπλωματική παρτίδα στα ελληνοτουρκικά, στην πρώτη συνάντηση των ηγετών των 17 χωρών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα με το συμβούλιο κορυφής...
Ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαισιοδοξία Δένδια για την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων
Κάλεσε την Τουρκία να αφήσει στην άκρη τους αναθεωρητισμούς ● Με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ η κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Απαισιοδοξία Δένδια για την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας