Νέος γύρος στο διπλωματικό πόκερ που διεξάγεται γύρω από τη Λιβύη ανοίγει από τον ΟΗΕ, με τη συνδρομή των ΗΠΑ, για την επίσπευση της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης της χώρας και τη διενέργεια εκλογών. Η μεταβατική κυβέρνηση Ντμπεϊμπά είχε δεσμευτεί για προεδρικές και βουλευτικές εκλογές πριν από τα τέλη του περασμένου έτους, όμως συνεχίζει έναν χρόνο μετά να κωλυσιεργεί επικαλούμενη την αστάθεια, την οποία εν πολλοίς ο ίδιος υποδαυλίζει, και η κυβέρνησή του τείνει να καταστεί αορίστου χρόνου, με τις ευλογίες και την απροκάλυπτη υποστήριξη της Αγκυρας.
Ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Αμπντουλάχ Μπατέλι βρίσκεται στη Λιβύη για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Α. Ντμπεϊμπά και την εθνική επιτροπή εκλογών, με εντολή αξιολογηθεί η προετοιμασία και να προσδιοριστεί χρόνος διεξαγωγής τους. Είχε προηγηθεί ο νέος ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης, Ρ. Νόρλαντ, την προηγούμενη εβδομάδα, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση των επαφών του δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ συμμερίζονται την απογοήτευση του λιβυκού λαού για την καθυστέρηση της διεξαγωγής εκλογών» και πρόσθεσε ότι «οι εκλογές θα είχαν τερματίσει την κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα για πάνω από μία δεκαετία».
Και ο Α. Μπατέλι σε ομιλία που έκανε το απόγευμα της Δευτέρας τόνισε ότι «οι εκλογές δεν μπορούν να καθυστερήσουν άλλο γιατί η χώρα θα διαλυθεί». Παράλληλα οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας κάλεσαν όλες τις δυνάμεις της χώρας να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν με το Προεδρικό Συμβούλιο για ημερομηνία προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Στη διενέργεια εκλογών συμφωνούν, σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Μ. Μένφι και ο πρόεδρος της Βουλής Α. Σάλεχ, όμως το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΣτΕ) κινείται στο πλευρό του μεταβατικού πρωθυπουργού Α. Ντμπεϊμπά και προβάλλει αντιρρήσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στη Ρώμη για συνομιλίες με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Α. Ταγιάνι, με επίκεντρο τις εξελίξεις γύρω από τη Λιβύη και τις διμερείς σχέσεις. Η Ιταλία διοργανώνει διεθνές συνέδριο για τις εξελίξεις στη Λιβύη από κοινού με τη ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο (Marcom) και τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 35 χώρες. Οι συνομιλίες Δένδια-Ταγιάνι θεωρούνται κρίσιμες καθώς την επομένη ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναμένεται να μεταβεί στη Βεγγάζη.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν θορυβήσει την Άγκυρα και η τουρκική κυβέρνηση έχει καλέσει για συνομιλίες τον Μ. Μένφι και τον Α. Σάλεχ. Δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία επίσκεψης, όμως επιδίωξη της Άγκυρας είναι να γίνει άμεσα. Επιδίωξη της τουρκικής ηγεσίας είναι να προωθήσει νέες συμφωνίες για την εκμετάλλευση περιοχών των αυθαίρετων ΑΟΖ της Τουρκίας και της Λιβύης νοτίως της Κρήτης, με βάση τα παράνομα τουρκολιβυκά μνημόνια, τα οποία απορρίπτουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. αλλά και ο ΟΗΕ.
Το θέμα της ενέργειας αποτελεί ένα από τα κρίσιμα πεδία διαφωνιών στο εσωτερικό της Λιβύης, με τη μεταβατική κυβέρνηση Ντμπεϊμπά να βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση και με την κρατική λιβυκή εταιρεία NOC για τα σχέδια που θα πρέπει να προωθηθούν. Χθες, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Α. Λάφι συναντήθηκε με τον επικεφαλής της NOC και του δήλωσε την υποστήριξή του.
Συνάντηση στο G20
Επιδίωξη της Άγκυρας είναι να υπογράψει συμφωνίες επί «οικοπέδων». Η κατάσταση της Ανατολικής Μεσογείου συζητήθηκε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε χθες ο Τ. Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμ. Μακρόν στο περιθώριο του G20. Η τουρκική Προεδρία δεν έκανε καμία αναφορά στις σχετικές ανακοινώσεις.
Από τη γαλλική προεδρία πάντως έγινε γνωστό ότι ο Εμ. Μακρόν τόνισε πως πρέπει «να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναθέρμανση των εντάσεων». Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον Γάλλο ομόλογό του, σύμφωνα με την τουρκική Προεδρία, «να ασκήσει την επιρροή του στην Ελλάδα για διάλογο», ενώ ως προς τις συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να στηρίζει το αίτημα της Άγκυρας για τα F-16».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας