Εντείνονται οι πιέσεις που δέχεται ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, Α. Ντμπεϊμπά, να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του νέου μνημονίου που υπέγραψε με την Τουρκία, για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό. Οι ΗΠΑ, με νέα παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών, έκαναν γνωστό ότι ευνοούν άλλου τύπου ενεργειακές συνεργασίες, ενώ η λιβυκή εταιρεία υδρογονανθράκων NOC προχώρησε σε συμφωνία με τις εταιρείες ΕΝΙ και ΒΡ για γεωτρήσεις. Και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, κάλεσε επισήμως στη Διάσκεψη του Καΐρου για το Κλίμα τον πρώην στρατηγό Χ. Χαφτάρ, προκαλώντας αμηχανία στην Τρίπολη.
Ο εναγκαλισμός Ντμπεϊμπά - Αγκυρας έχει ενοχλήσει τις ΗΠΑ και αυτό έγινε σαφές με τη νέα ανακοίνωση του State Department, στην οποία αναφέρεται θετικά στο ενδεχόμενο ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας - Λιβύης - Αιγύπτου με αγωγούς φυσικού αερίου. Τρεις ημέρες, νωρίτερα, είχε εκφράσει την αντίθεσή του στα τουρκολιβυκά μνημόνια, τονίζοντας ότι η προσωρινή λιβυκή κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμεύει τη χώρα σε αποφάσεις «που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους».
Στη νέα αμερικανική παρέμβαση, σχετικά με το ενδεχόμενο σύνδεσης της Λιβύης με την Ελλάδα και με την Αίγυπτο με αγωγούς φυσικού αερίου, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ενεργειακά έργα που θα διασυνδέσουν φυσικά ζωτικές ενεργειακές αγορές, όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική, με την Ευρώπη, και ιδιαίτερα τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που βοηθούν στην προετοιμασία για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα».
Είχε προηγηθεί η δήλωση του επικεφαλής της λιβυκής εταιρείας NOC Φ. Μπενγκαντάρα στο CNBC Arabia, ότι εξετάζεται σχέδιο για δύο αγωγούς φυσικού αερίου από τη Λιβύη προς την Κρήτη και προς την αιγυπτιακή πόλη Νταμιέτα. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ήλθε σε συμφωνία με την ΕΝΙ και την ΒΡ για γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης, τονίζοντας μάλιστα ότι η ιταλική εταιρεία θα επενδύσει περί τα 8 δισ. δολ. και παρέπεμψε για περισσότερες λεπτομέρειες στο άμεσο μέλλον. Οι κινήσεις αυτές του Φ. Μπενγκαντάρα είναι άγνωστο εάν περνούν από τη διοίκηση Ντμπεϊμπά, καθώς η NOC αναφέρεται όχι μόνον στη μεταβατική κυβέρνηση αλλά και στο Κοινοβούλιο.
Ηχηρό πολιτικά ήταν και το μήνυμα που έστειλε η προεδρία της Αιγύπτου, προσκαλώντας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, που άρχισε χθες στο Σαρμ Ελ Σέιχ και θα ολοκληρωθεί στις 18 Νοεμβρίου, τον στρατάρχη Χ. Χαφτάρ, πρωτοβουλία που προκάλεσε, όπως ήταν επόμενο, δυσφορία στην Τρίπολη. Το Κάιρο υποστηρίζει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης απέναντι στον Α. Ντμπεϊμπά και είχε διαμηνύσει με κάθε τρόπο τις έντονες αντιρρήσεις στη νέα τουρκολιβυκή συμφωνία, που περιλαμβάνει και νέα πρωτόκολλα στρατιωτικής συνεργασίας με την Αγκυρα. Μέχρι χθες, δεν είχε αποσαφηνιστεί εάν θα πάει στη Διάσκεψη της Αιγύπτου ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας