1°C -3.1°C / 0.5°C
    Αυξημένες νεφώσεις
    Αυξημένες νεφώσεις
    -1°C -0.8°C / -0.8°C

Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Στήριξη διαρκείας ανακοίνωσε η Κ. Σακελλαροπούλου στην Ουκρανία

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε σήμερα στο Κίεβο η πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην εμπόλεμη χώρα, συνοδευόμενη απ' τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Κατά τις δηλώσεις που έκανε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό της η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου καταδίκασε για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή και τόνισε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία για όσο χρόνο χρειαστεί.

«Η σημερινή μου παρουσία στο Κίεβο δηλώνει την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση της Ελλάδας προς εσάς και τον ηρωικό ουκρανικό λαό, που βιώνει ήδη επί εννιά σχεδόν μήνες σκληρή δοκιμασία εξαιτίας της απρόκλητης και αδικαιολόγητης ρωσικής στρατιωτικής εισβολής και αγωνίζεται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του.

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία μας αφορά όλους. Με τη βάναυση παραβίαση του διεθνούς δικαίου, την απειλή γενικευμένης επισιτιστικής κρίσης, η οποία θα πλήξει ιδίως τις πιο αδύναμες χώρες, αλλά και την απειλή πυρηνικής καταστροφής, επιχειρείται η ανατροπή του μεταπολεμικού κεκτημένου της ειρήνης και της προόδου. Πρόκειται για ευθεία αμφισβήτηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών, και συνεπώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να προασπίσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα απέναντι στον αναθεωρητισμό» ανέφερε στις δηλώσεις της η ΠτΔ.

Και συνέχισε: «Στεκόμαστε εξ αρχής ανεπιφύλακτα στο πλευρό σας στην προσπάθειά σας να υπερασπιστείτε την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της χώρας σας και σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να το πράττουμε για όσο χρόνο χρειαστεί. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και αμετακίνητη: οι μεταβολές διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας και οι μονομερείς πράξεις απόσχισης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας που η Ρωσία επιχειρεί να επιβάλει».

Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε και στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και την Ουκρανία. «Τους δύο λαούς μας συνδέουν μακροχρόνιοι ιστορικοί δεσμοί. Ελληνικοί πληθυσμοί διαβιούν στις ακτές του Ευξείνου Πόντου εδώ και αιώνες. Δεν θα ξεχάσουμε τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Μαριούπολη σε βάρος των αθώων και ειρηνικών κατοίκων της, μια πόλη με ελληνικό όνομα και με παρουσία σημαντικού πληθυσμού ελληνικής καταγωγής.

Αλλά και το Κίεβο, η Οδησσός, γενέτειρα της Ελληνικής Επανάστασης, η Μπούτσα, το Ιρπίν, η Μποροντιάνκα, όπως και η ολόκληρη η χώρα, δέχονται σε καθημερινή βάση άγριες επιθέσεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό άοπλων ανθρώπων».

Κατήγγειλε ακολούθως «εγκλήματα πολέμου», λέγοντας ότι «η Ελλάδα τάσσεται σθεναρά υπέρ της λογοδοσίας των υπαιτίων για τα εγκλήματα αυτά». «Θέλω να καταδικάσω με τον πιο έντονο τρόπο τις απαράδεκτες ρωσικές επιθέσεις που έχουν στόχο την καταστροφή κρίσιμων αστικών υποδομών της Ουκρανίας ενόψει του επερχόμενου χειμώνα και συνιστούν εγκλήματα πολέμου, αφού στρέφονται κατά αμάχων», σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία τόσο μέσω των κυρώσεων της Ε.Ε., όσο και με την αποστολή βοήθειας και την υποδοχή προσφύγων. «Παρά τον σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, η Ελλάδα υποστήριξε και εφαρμόζει πλήρως όλες τις δέσμες κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας. Στηρίξαμε χωρίς περιστροφές την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χορηγήσει στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Αποστείλαμε ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και αμυντικό εξοπλισμό. Διαθέτουμε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο για τους Συμμάχους, που επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία. Και ανταποκριθήκαμε άμεσα στις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών πολιτών, που αναζήτησαν καταφύγιο στη χώρα μας», είπε η ΠτΔ

Και κατέληξε λέγοντας: «Ο σεβασμός και η απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου και το απαραβίαστο των συνόρων πρέπει να αποκατασταθούν. Και ο αμυντικός αγώνας της Ουκρανίας και του λαού της να αναδειχθεί ως μία εθνική υπόθεση για όλα τα κράτη του πολιτισμένου κόσμου, αλλά και ως μία συλλογική υποχρέωση απέναντι στις αξίες μας».

Προηγουμένως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τις πληγείσες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς πόλεις Μποροντιάνκα, Μπούτσα και Ιρπίν, που βρίσκονται στα περίχωρα του Κιέβου.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI

Στη Μπούτσα, που έγινε ευρέως γνωστή ως τόπος φρικαλεοτήτων με τα δεκάδες πτώματα στη μέση του δρόμου, η κ. Σακελλαροπούλου περιηγήθηκε στο σημείο που βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι Ουκρανών πολιτών στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα και είδε φωτογραφική έκθεση με αμάχους θύματα του πολέμου. Επίσης είχε συνομιλίες με τις τοπικές αρχές και κατοίκους.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Στην Ουκρανία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Συνάντηση με τον Ζελένσκι
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το ταξίδι σχεδιαζόταν από καιρό, στο πλαίσιο της έμπρακτης υποστήριξης του ουκρανικού λαού που συνεχίζει να δέχεται την επίθεση από τα ρωσικά πυρά.
Στην Ουκρανία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Συνάντηση με τον Ζελένσκι
ΒΟΥΛΗ
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Είμαστε όλοι Ουκρανοί»
Αποφεύγοντας κάθε αναφορά στην ομιλία μέλους του ναζιστικού τάγματος Αζόφ, η ΠτΔ κατηγόρησε τη Μόσχα για «βάναυση καταπάτηση κάθε κανόνα διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου».
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Είμαστε όλοι Ουκρανοί»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα κόμματα ενάντια στην εισβολή
Τη βαθύτατη εναντίωσή τους στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξέφρασαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για επέμβαση απολύτως καταδικαστέα.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα κόμματα ενάντια στην εισβολή
Πολεμικές αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο έθεσε η ΠτΔ στον Όλαφ Σολτς
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη σημασία που έχει το θέμα για την Ελλάδα και χαρακτήρισε αναγκαία τη διεξαγωγή σχετικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.
Πολεμικές αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο έθεσε η ΠτΔ στον Όλαφ Σολτς
Συνάντηση Σακελλαροπούλου - Σταϊνμάιερ στο γερμανικό προεδρικό μέγαρο
Τις εξαιρετικές σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου και τις προοπτικές για ακόμη στενότερη συνεργασία ανέδειξαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Γερμανός ομόλογός της.
Συνάντηση Σακελλαροπούλου - Σταϊνμάιερ στο γερμανικό προεδρικό μέγαρο
Επεισοδιακή συνάντηση Δένδια-Κουλέμπα υπό τον ήχο των σειρήνων στο Κίεβο
Συναγερμός ήχησε στο Κίεβο λόγω ρωσικών βομβαρδισμών με αποτέλεσμα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο Ουκρανός ομόλογός του να οδηγηθούν σε καταφύγιο.
Επεισοδιακή συνάντηση Δένδια-Κουλέμπα υπό τον ήχο των σειρήνων στο Κίεβο