Με τρόπο κάθε άλλο παρά διπλωματικό αντιδρά η Αγκυρα στο θέμα των 92 γυμνών προσφύγων και μεταναστών που έσπρωξαν βίαια στον Εβρο οι τουρκικές υπηρεσίες. Ο εκνευρισμός του υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου ήταν φανερός στις δηλώσεις που έκανε χθες, μετά τη δήλωση του προεδρικού εκπροσώπου Φ. Αλτούν, ο οποίος προσπάθησε να αμφισβητήσει τις φωτογραφίες και τις μαρτυρίες των ανθρώπων που υπέστησαν αυτόν τον πρωτοφανή εξευτελισμό.
Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Σ. Σοϊλού δεν έχει κάνει κάποια δήλωση, ενώ ο υφυπουργός του Ι. Τσατακλί έκανε προχθές μια ανάρτηση κατά του υπουργού Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη, αλλά το θέμα πλέον υπερβαίνει τα μέτρα του Τσατακλί. Η δήλωση Μηταράκη ότι η Ελλάδα ενημέρωσε το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και η επιστολή Θεοδωρικάκου προς την επίτροπο της Ε.Ε. Ι. Γιόχανσον φέρνουν την Αγκυρα σε δύσκολη θέση, καθώς οι καταγγελίες της Αθήνας υποστηρίζονται από τη Frontex.
Ο Μ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε επαίσχυντη τη στάση της Ελλάδας και έβγαλε συνένοχη τη Frontex, όμως αυτή η επίθεση με τέτοιους πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς δηλοί πως η Αγκυρα δεν δίνει σημασία στις ευρωπαϊκές συστάσεις και τις ελληνικές εκκλήσεις για συνεργασία. Κατηγόρησε μάλιστα την Ελλάδα ότι «κατάσχει τα πάντα από αυτούς τους ανθρώπους, όχι μόνον τα έγγραφα, αλλά και τα ρούχα και όλα τα προσωπικά τους είδη για να μην ξαναγυρίσουν». Και συνέχισε: «Είναι φυσικό η Ελλάδα να επιχειρεί να συκοφαντήσει την Τουρκία η οποία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά όλα αυτά που λέει είναι ψέματα».
Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του των χωρών Κεντρικής Ασίας TDT (Καζακστάν, Κιργιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν) και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας που μετέχει σε θέση παρατηρητή. Ευκαιρίας δοθείσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξαπέλυσε νέα μετωπική επίθεση κατά της Ε.Ε. για την πολιτική της έναντι της Τουρκίας. O δε εκπρόσωπος του κυβερνητικού κόμματος, Ο. Τσελίκ, επανήλθε στα περί εισβολής «μια νύχτα ξαφνικά». Εν τω μεταξύ, ο σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζ. Σάλιβαν είχε χθες επικοινωνία με τον Ι. Καλίν, τον οποίο είχε επισκεφθεί πριν από 10 ημέρες στην Ακυρα. Συζητήθηκαν η πορεία των συνομιλιών για τα F-16 αλλά και οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και οι εξελίξεις στην περιοχή.
Αναφορά επί των ελληνοτουρκικών έγινε και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., όπου ο Ν. Δένδιας ενημέρωσε για την κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση βεβαίως στο νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο, με την υπόμνηση της τουρκικής άρνησης στην επιχείρηση «Irini» της Ε.Ε. για το εμπάργκο όπλων, καθώς επίσης και τις συνεχείς φραστικές απειλές κατά της Ελλάδας.
O N. Δένδιας είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον επίτροπο για θέματα Γειτονίας της Ε.Ε. και Διεύρυνσης Ο. Βαρχέλι ενώ σήμερα θα συνεδριάσει το συμβούλιο των υπουργών Γενικών Υποθέσεων για την ατζέντα της συνόδου κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου, την οποία εκτός των προβλημάτων γύρω από το Ουκρανικό θα απασχολήσει και το θέμα των εξωτερικών σχέσεων της Ε.Ε., όπου εντάσσεται και το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα συζητηθεί για πολλοστή φορά.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας